Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
13. února 2018 17:07
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Alkohol poškozuje mozek mnohem více než marihuana, zjistila studie z americké univerzity. Na více než 1000 účastnících se vliv jasně ukázal

ZAJÍMAVOSTI ALKOHOL MARIHUANA
Uložit Uložené

Nový výzkum se zaměřil na jednu ze základních otázek.

Negativní vliv alkoholu na lidský organizmus odhalili odborníci už před desítkami let, ale i přes stále větší popularitu marihuany a její následnou legalizaci v mnoha státech, neexistuje výzkum, na jehož závěrech by se dokázala shodnout většina expertů, a který by přinesl definitivní poznatky.

Výzkumníci z University of Colorado Boulder ve spolupráci s CU Change Lab proto chtěli začít od základů, a tak se pustili do srovnání vlivu alkoholu a marihuany na lidský mozek. Problémem v minulosti byl fakt, že při studiích marihuany přišel každý expert s rozdílným závěrem o tom, jak její aktivní látky ovlivňují jednotlivé části mozku, a právě proto výzkumníci z Colorada začali jinak.

Náš mozek obsahuje dva základní typy tkání, přičemž první z nich se nazývá šedá hmota a druhá zase bílá hmota. Šedá hmota představuje jednotlivé součásti mozku a bílá hmota zase představuje způsob, jak mezi sebou součásti komunikují. Studie proto vzala více než 1000 účastníků v různých věkových kategoriích a s různým pozadím při užívání alkoholu a marihuany, díky čemuž zjistila, že alkohol má na šedou i bílou hmotu našeho mozku mnohem horší vliv než marihuana.

Doporučeno
Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže Test nealko alkoholu ze supermarketu: Suchej únor zvládneš hladce, pokud miluješ víno. Ostatní mohou mít potíže 11. února 2024 8:00

Pití alkoholu podle studie způsobovalo u účastníků zmenšování šedé hmoty a narušování celistvosti bílé hmoty, a to zejména u dlouhodobých uživatelů, avšak pozorování mozku uživatelů marihuany ukázalo žádný nebo minimální vliv na jednu či druhou hmotu. Spoluautor a profesor Kent Hutchinson objasnil, že i když může mít marihuana na člověka negativní vliv, není ani zdaleka tak velký jako pití alkoholu.

Výzkumníci přitom nezachází k tvrzením, že marihuana je zdraví prospěšná, protože to je objektem zkoumání mnoha studií, ale zobrazení šedé a bílé hmoty nabídlo dobré pilíře pro budoucí výzkumy.


Domů
Sdílet
Diskuse