Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. února 2018 21:56
Čas čtení 0:00
Radka T.

Výsměch a šikana: Asistentky popisují v anonymní skupině odvrácenou stranu módního průmyslu

MÓDA MÓDA
Uložit Uložené

Práce v módním průmyslu není vždy procházka růžovým sadem.

Různé anonymní skupiny na sociálních sítích dávají možnost lidem podělit se o své zážitky ze života v některých městech či v určitých životních etapách. Chybět proto nemohou ani skupiny, kde se lidé dělí v rámci bezpečného prostoru o zkušenosti z pracovního života. Na Instagramu vznikla ještě v prosinci minulého roku skupina zaměřená na práci módních asistentů či asistentek.

V rámci této anonymní skupiny přibývají příběhy lidí, kteří pracují nebo pracovali v módním průmyslu. Nejsou to však žádná pěkná slova, což dokazuje, že na první pohled práce snů může být ve skutečnosti peklem. Realita práce v módním průmyslu je podle tvrzení frustrovaných zaměstnankyň nebo zaměstnanců často tvrdší, než se může zdát.

Výsměch a šikana: Asistentky popisují v anonymní skupině odvrácenou stranu módního průmyslu
Zdroj: commons.wikimedia.org/Sgpressevents

Podle zakladatelů profilu není cílem způsobit jakýsi rozpad módního průmyslu, ale spíše upozornit na šikanu asistentských pracovníků. Ti jsou často v podřadné pozici, což dokazuje i příspěvek, kde jedna asistentka tvrdí, že během pěti dní pracovala 17 hodin denně. Jenže když se vrátila z pracovní cesty stylistka, pro kterou dělala, namísto pochvaly jí poslala několik urážlivých zpráv.

Doporučeno
Móda REFRESHER: Sleduj, co nosí během prvních jarních dnů Češky a Slovenky. Hitem jsou široké džíny, boxy mikiny i vzorovaná saka Móda REFRESHER: Sleduj, co nosí během prvních jarních dnů Češky a Slovenky. Hitem jsou široké džíny, boxy mikiny i vzorovaná saka 16. dubna 2024 14:00

Jiná asistentka pracovala pro módního návrháře během týdne módy. Tehdy ji prý nenechal dva dny se najíst. Další asistenti tvrdí, že je návrháři pár dní před velkou přehlídkou nechali spát ve skříních.

Manýry jisté stylistky popsala další anonymní asistentka: „Během focení s velkou celebritou mi řekla, abych jí šla nabít telefon do auta. Vrátila jsem se a oznámila jí, že je nabíječka pokažená. Před celým štábem a celebritou hodila telefon na zem, zničila ho a začala křičet, že díky mně se její přítel zabije a bude to moje vina, protože jsem jí nemohla nabít telefon.“ Kromě toho jí měla stylistka neustále říkat, že je ošklivá a tlustá. Když od ní odcházela, řekla jí, že je ještě hloupější než na začátku.

Výsměch a šikana: Asistentky popisují v anonymní skupině odvrácenou stranu módního průmyslu
Zdroj: flickr.com/Mainstream

Bývalí asistenti či asistentky si stěžovali na to, že nedostali peníze, ať už od magazínů, případně stylistů, často tedy museli pracovat zcela zdarma. Majitel anonymní skupiny by chtěl proto zahájit diskusi o tom, jak by se daly v této branži zlepšit podmínky a aby se s asistenty zacházelo lépe a lidštěji.

Výsměch a šikana: Asistentky popisují v anonymní skupině odvrácenou stranu módního průmyslu
Zdroj: Pexels
Domů
Sdílet
Diskuse