Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. dubna 2018 8:54
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Nejznámější SPZ na světě je na prodej za astronomickou částku

TECH
Uložit Uložené

Někdo kupuje za miliony auta, někdo jen jejich evidenční čísla.

Už nějaký ten rok je i u nás možné sáhnout po evidenčním čísle vozidla na přání. Samozřejmě, za takovou, lidově řečeno espézetku, si majitelé vozidel připlatí. Podobný princip individualizace funguje po celém světě, rozdílů je však pochopitelně množství.

Snad tím nejzásadnějším je, že například v Česku je evidenční číslo přidělené přímo vozidlu podléhajícímu registraci vozidel. SPZ se tedy vztahuje na konkrétní auto. Je však mnoho států, kde se evidenční číslo spojuje s osobou majitele vozidla, a to je dokonce ve smyslu různých zákonů přenosné mezi více auty. Například ve Spojeném království (a zdaleka nejen tam) tamní zákony umožňují majitelům se značkami obchodovat, přičemž akt dražení má v rukou stát. Díky tomu jsme poslední roky svědky skutečně pozoruhodných prodejů.

Nejznámější SPZ na světě je na prodej za astronomickou částku
Zdroj: www.carscoops.com

Doposud nejdražší britskou značkou byla cedulka „25 O“, která za mastných 518 tisíc liber (15 milionů korun) zdobí (nejen) legendární Ferrari 250 GTO. Větší pozornost si však zaslouží tabulka s nápisem „F1“, kterou v roce 2007 koupil majitel tuningové společnosti Kahn Design Afzaln Kahn za 440 tisíc liber (12,8 milionu korun). Značka odkazuje na královský motoristický sport, přičemž mezitím jsme ji mohli vidět na jeho Mercedesu SLR McLaren či několika Bugatti Veyron.

Sám Kahn už tuto značku jednou prodával, nakonec však nabídku stáhl. Naposledy mu za ni však nabízeli až 6 milionů liber, zdaleka to však očividně nebyla finální cena. Afzaln Kahn totiž na portálu RegTransfers, tedy stránce určené pro výkup značek, zavěsil nabídku, kde značku „F1“ nabízí za astronomických 14 milionů liber, tedy v přepočtu přes 406 milionů korun! Pokud k takovému prodeji dojde, F1 s přehledem překoná dubajskou značku „D5“ za přibližně 185 milionů korun a stane se tak nejdražší SPZm na světě.

Domů
Sdílet
Diskuse