Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. dubna 2018 16:20
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Analytik spočítal, že průměrná životnost jednoho Apple výrobku jsou 4 roky a 3 měsíce. Co dalšího zjistil?

TECH IPHONE
Uložit Uložené

Někomu se zdají předražené, jiný si je nedokáže vynachválit. Řeč je o výrobcích značky Apple.

Horace Dediu je analytik, který se dlouhodobě zabývá mobilním trhem a jmenovitě společností Apple. Když kalifornský gigant zveřejnil své ekonomické výsledky za první fiskální čtvrtletí roku 2018, podíval se na tato čísla z trochu jiného pohledu, vzal do ruky kalkulačku a zjistil zajímavé hodnoty.

Už jen fakt, že se Tim Cook pochlubil s počtem aktivních zařízení, je pro investory velmi důležitý. Značí totiž, že je společnost úspěšná. Tam, kde čísla prodejů můžou reprezentovat minulost, znázorňuje počet aktivních zařízení, v tomto případě poměrně vysoký, pro investory stabilitu, spokojené zákazníky a tím samozřejmě i zářnou budoucnost firmy.

Počet aktivních zařízení totiž vzrostl na 1,3 miliard. Je to teprve po druhé, co se Apple s tímto číslem pochlubil. Naposled to bylo v lednu roku 2016, kdy byl ohlášen milník 1 miliardy aktivních uživatelů. Svědčí to tedy o 30% navýšení za dva roky. 

Analytik spočítal, že průměrná životnost jednoho Apple výrobku jsou 4 roky a 3 měsíce. Co dalšího zjistil?
Zdroj: Horace Dediu/Asymco

Graf zaznamenává historii zařízení prodávaných společností Apple od poloviny roku 2007, kdy byl spuštěn prodej iPhonů. Údaje z některého období musel analytik dopočítat z dostupných dat. Z výpočtů vyplynulo, že k roku 2022 by mohl Apple mít 1,8 miliardy aktivních zařízení. 

Doporučeno
Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý 11. prosince 2023 12:00

Je potřeba upozornit, že výpočty zahrnují všechny prodaná zařízení, tedy Macy, iPhony, iPady, Apple Watch hodinky a iPod touch. Tyto informace jsou veřejné, potřebovali jsme jen znát několik čísel aktivních uživatelů,“ vysvětluje Dediu. 

Ve svých výpočtech pokračoval dál. Sečetl všechna prodaná zařízení a od nich odečetl výsledek, kterým se Cook pochlubil v poslední zprávě – tedy 1,3 miliardy (aktivních zařízení). Vyšel mu zajímavý výsledek: více než dvě ze tří Apple přístrojů Applu, tedy 64 procent, jsou stále aktivní. To je velmi dobré. Jestliže se prodalo 2,05 miliardy přístrojů a 1,3 miliardy jsou aktivní, vyhozených je 750 milionů

Analytik spočítal, že průměrná životnost jednoho Apple výrobku jsou 4 roky a 3 měsíce. Co dalšího zjistil?
Zdroj: pxhere.com/

I přes všechny kauzy (vzpomeňme např. na žalobu zákazníků Apple na poruchovost displejů iPhone 6 a 6 Plus kvůli jejich údajné konstrukční chybě nebo nedávné soudní procesy s neautorizovanými servisy),  vydrží zařízení jablíčkové firmy dlouho... Ale jak vlastně dlouho?

Na to se analytik také podíval. Vycházel z posledního čísla poukazující na počet vyřazených telefonů. Stačí si v grafu nalézt zmiňovaných 750 milionů prodaných, resp. dnes už vyřazených kusů, což se stalo ve 2. čtvrtletí 2013. Z rozdílu těchto časových údajů vyplývá, že životnost zařízení Apple jsou 4 roky a 3 měsíce

Analytik spočítal, že průměrná životnost jednoho Apple výrobku jsou 4 roky a 3 měsíce. Co dalšího zjistil?
Zdroj: Horace Dediu/Asymco

Co je ale ještě zajímavější: Apple v dokumentu z roku 2016 uvedl, že jeho zařízení s operačními systémy iOS nebo watchOS používají uživatelé průměrně tři roky, čímž potvrdil analytikův výpočet, který zahrnoval zprůměrovanou dobu všech zařízení Apple. Technologický gigant o sobě o rok později tvrdil, že vyrábí nejodolnější a nejkvalitnější zařízení. Jejich softwarová podpora je dokonce čtyři roky. Jaké jsou vaše zkušenosti s produkty Apple v České republice?

Domů
Sdílet
Diskuse