Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2018 14:05
Čas čtení 0:00
Pavlína Plecitá

Univerzita Karlova je čtvrtou nejlepší univerzitou 13 nejnovějších států EU. Úspěšné jsou i další české univerzity

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Chcete studovat v zahraničí nebo jen na čas okusit jiné prostředí na Erasmu? Následující žebříček vám možná pomůže vybrat univerzitu z několika evropských států.

Nejstarší pražská univerzita se umístila na čtvrté příčce nejlepších univerzit nejnovějších členů Evropské unie v žebříčku sestaveného portálem Timeshighereducation.com. Ten se dlouhodobě zaměřuje na hodnocení evropských vysokých škol podle nejrůznějších historických, geografických či kvalitativních kritérií. Nejlepší univerzitou se v rámci posledního šetření takzvané EU13, tedy 13 „služebně nejmladších“ států Evropské unie, stala Tartuská univerzita z Estonska. Do první desítky se dostali i další zástupci z České republiky.

Univerzita Karlova je čtvrtou nejlepší univerzitou 13 nejnovějších států EU. Úspěšné jsou i další české univerzity
Zdroj: Wikimedia Commons/Stanislav Dusík

Dohromady bylo pro sestavení žebříčku vybráno 53 vysokoškolských institucí ze 12 nejnovějších členů Evropské unie, 13. Malta nebyla nakonec do šetření zahrnuta. Jedná se tedy převážně o státy střední, východní a jižní Evropy – Česká republika, Slovensko, Chorvatsko, Estonsko, Kypr, Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko a Bulharsko. „Prestižní rankingová společnost Times Higher Education zveřejnila hodnocení na globálním summitu, který od úterý hostí olomoucká univerzita,“ píší Hospodářské noviny.

Česká republika vstoupila do Evropské unie v roce 2004 společně se Slovenskem, Kyprem, Slovinsko, Estonskem, Litvou, Lotyšskem, Maltou a Polskem, o tři roky později se přidalo Rumunsko a Bulharsko a naposledy v roce 2013 to bylo Chorvatsko.

Nejúspěšnější českou univerzitou se stala Univerzita Karlova. S rokem založení 1348 patří k nejstarším evropským univerzitám vůbec. Více než 50 tisícům studentům nabízí každoročně široký výběr oborů na sedmnácti fakultách ve třech městech z technických, humanitních i přírodovědných zaměření s kvalitním vědeckým i praktickým zázemím.

Zástupce z Times Higher Education si získala zejména prostředím výuky. A i když Univerzita Karlova v rámci celosvětového měřítka klesla již v roce 2016 z 350. místa na 401. místo, stále jednoznačně patří k nejkvalitnějším vzdělávacím institucím u nás.

Tartuská univerzita, Estonsko

Univerzita Karlova je čtvrtou nejlepší univerzitou 13 nejnovějších států EU. Úspěšné jsou i další české univerzity
Zdroj: Wikimedia Commons/Tõnu Mauring

V prvních deseti místech najdeme i další české univerzity. Na sedmém místě se umístila Masarykova univerzita v Brně a desátá příčka patří Palackého univerzitě v Olomouci. Česká republika měla ze všech států nejvyšší počet zástupců – rovných třináct univerzit. Mezi nimi například pražské ČVUT (20. místo), VŠCHT (21. místo), Ostravskou univerzitu (30. místo) nebo třeba Západočeskou univerzitu v Plzni (41. místo). Komenského univerzita v Bratislavě se umístila na 22. příčce.

Na pomyslnou bednu se postavily univerzity z Estonska a Kypru, které byly pochváleny například za výzkumné prostředí a bohatou citovanost ostatními vědeckými institucemi z širokého okolí.

Metodologie šetření probíhala prakticky stejně, jako tomu je v případě sestavování žebříčku nejlepších světových univerzit, které server zveřejňuje každý rok. Autoři sbírají data z pěti kategorií (Výuka, výzkum, citace, mezinárodní přesah a využití znalostí, příjmy plynoucí ze spolupráce s průmyslem), která následně kompletují a porovnávají. Podrobně si můžete metodologické informace projít sami.

Oxford

Univerzita Karlova je čtvrtou nejlepší univerzitou 13 nejnovějších států EU. Úspěšné jsou i další české univerzity
Zdroj: pixabay.com

Mezi světovými univerzitami v roce 2018 stále vládnou ty anglické – z Oxfordu a z Cambridge. Následují prestižní americké univerzity Caltech, Stanford, MIT, Harvard a Princeton.

Domů
Sdílet
Diskuse