Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2018 15:08
Čas čtení 0:00
Sona O.

Halucinogenní droga starých indiánských kmenů v Mexiku rozproudila drogový turismus

ZAJÍMAVOSTI MEXIKO
Uložit Uložené

Peyotl ještě dnes používají indánské kmeny na severu Mexika během náboženských obřadů.

Peyotl se odborně nazývá Lofofora Williamsova a přirozeně se vyskytuje pouze v Mexiku. Jde o kaktus, který roste pod zemí a nad povrchem bývá většinou viditelná pouze koruna rostliny. Její velikost se liší, může připomínat golfový, ale i fotbalový míč. Obsahuje známou psychotropní látku meskalin, velmi blízké jsou mu i psychedelické látky psilocybin a psilocin, ty pocházejí z našich lysohlávek.

Halucinogenní droga starých indiánských kmenů v Mexiku rozproudila drogový turismus
Zdroj: Frank Vincentz - Wikimedia

U nás je jeho užívání nezákonné, ale v Mexiku ho indiánské kmeny Navajo a Huichol používaly běžně jako součást náboženských obřadů. V Americe je rekreační užívání drogy nelegální.

Účinky peyotl jsou podobné jako u jiných psychedelických drog s jedinou výjimkou. Stav, který po požití nastává, jako by neměl žádný určitý začátek ani konec. Způsobuje zasnění a neurčité vnímání reality a může vyvolat halucinace.

Jedna dávku peyotl je přibližně 400 miligramů, ve kterých se nachází 1 až 3 % meskalinu a vyvolá stav dlouhý asi 8 až 12 hodin. Na celou dávku bys musel zkonzumovat asi 10 až 12 tenkých plátků kaktusu.

Doporučeno
V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv V Minecraftu najdeš knihovnu plnou článků zakázaných novinářů. Tyto texty jsou v jejich zemích tabu, hra nikoliv 29. dubna 2024 17:30

Jeho chuť je prý extrémně hořká a způsobuje pocit sucha v ústech a nadměrnou žízeň. Mezi vedlejší účinky patří mírná úzkost, letargie a neschopnost koncentrace. Hlavním pozitivem je fakt, že vše umocňuje. Fyzické i psychické pocity se zdají mnohem intenzivnější a peyotl zvyšuje povědomí o všem, co se kolem tebe děje.

Halucinogenní droga starých indiánských kmenů v Mexiku rozproudila drogový turismus
Zdroj: National Anthropological Collection - Wikimedia
Halucinogenní droga starých indiánských kmenů v Mexiku rozproudila drogový turismus
Zdroj: General Williams T Shermen - Wikimedia
Halucinogenní droga starých indiánských kmenů v Mexiku rozproudila drogový turismus
Zdroj: Edward S. Curtis - Wikimedia

Laurel Tuohy, novinářka píšící pro americký časopis Vice, v rámci svého žurnalistického výzkumu užila peyotl v mexické poušti a jeho účinky popsala v jednom z článků. „Všechno bylo zesílené, cítila jsem strašnou žízeň, poušť byla naráz žhavější a zem tvrdší. V průběhu 6 hodin se účinky vytrácely a vracely zpět. V prvních hodinách jsem se cítila jako ve snu a nedokázala jsem se soustředit. Zážitek jako by neměl začátek ani konec, účinky jsem cítila i další den,“ říká. Dodává, že její tělo bylo zcela uvolněné a zrelaxované, měla pocit absolutní pohody.

Indiánský kmen Huichol věří, že jim tato látka dává léčivé schopnosti a pomáhá komunikovat s bohy. Podle jejich náboženství má vše živé duši, proto je i konzumace peyotl jako požití duše rostliny.

Ze spirituálního zážitku se v Mexiku stala turistická atrakce. Město Real de Catorce se nachází v blízkosti pouště, kde tento kaktus roste. Přímo na ulicích si můžeš koupit nápoje či sladkosti, které obsahují meskalin nebo si rovnou od domácích koupíš plátky peyotl.

Doporučeno
Život mimo škatulky: Muxe není ani muž, ani žena. Je to člověk dvou duchů Život mimo škatulky: Muxe není ani muž, ani žena. Je to člověk dvou duchů 19. května 2023 13:00

Pokud ale toužíš po trochu více adrenalinovém zážitku, můžeš zaplatit někomu z lokálních a ten tě odveze na poušť, kde kaktus roste. Ráj drogového turismu se přitom nachází jen kousek od populárních pláží Tulumu.

Halucinogenní droga starých indiánských kmenů v Mexiku rozproudila drogový turismus
Zdroj: Soňa O./Refresher

Přestože je alkohol u indiánů většinou velmi běžný, kmeny, které užívají peyotl, ho téměř vůbec nevyhledávají. Kmeny také věří, že kaktus má terapeutické a léčivé účinky.

V Evropě se k ní dá dostat hůře, ale není to nemožné. „Většinou se prodávají semínka a člověk si může vypěstovat vlastní kaktus. Aby byl účinek dostatečně silný, musí se ale počkat takových 5–10 let a pěstování je někdy náročné,“ říká Slovák. Na starém kontinentu ho najdeš v nejliberálnější zemi, v Nizozemsku. „V Amsterdamu existují takzvané smartshopy, kde se dají koupit všelijaké psychedelika. Kousek peyotl nám tam nabízeli dokonce zdarma,“ dodává.

Domů
Sdílet
Diskuse