Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
28. května 2018 v 12:40
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Francie oslavuje nového hrdinu. Imigrant bez dokladů zachránil dítě visící z balkónu ve čtvrtém patře

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Mamoudou Gassama, který do Francie přicestoval z Mali, prokázal, že doklady k velkému srdci nepotřebujete.

V sobotu večer prožili Pařížané drama. V severní části města překvapila kolemjdoucí mrazivá podívaná. Z balkonu bytového domu ve čtvrtém patře visel čtyřletý chlapec a držel se ze všech sil římsy.

Lidé okamžitě přivolali hasiče a záchranné služby, jeden mladík z davu se však rozhodl na pomoc nečekat. Bez jakéhokoli jištění a jen za pomoci holých rukou začal 22letý imigrant z Mali jménem Mamoudou Gassama šplhat nahoru.

Ani ne za půl minuty se dostal k chlapci, kterého se marně snažili přitáhnout i obyvatelé sousedního bytu, a vytáhl jej do bezpečí.

Kdosi zachytil jeho heroický výkon na kameru a v krátké době se z něj stal trend na sociálních sítích.

Začaly se však objevovat i pochvalné reakce z nejvyšších vládních kruhů. Starostka Paříže Anne Hidalgo s mladým přistěhovalcem telefonovala, poděkovala mu a ocenila jeho chrabrý čin.

Během hovoru Gassama starostce prozradil, že do Francie dorazil teprve před několika měsíci z Mali a sní o vybudování nového života v Paříži. 

Anne Hidalgo mu na to měla odvětit, že jeho čin byl ukázkovým příkladem pro všechny občany a že město Paříž podpoří jeho snahy usadit se ve Francii. 

Mamouda Gassama však čeká ještě jedna důležitá zastávka. Do Elyssejského paláce jej totiž na pondělní audienci pozval francouzský prezident Emmanuel Macron.

Sám hrdinný zachránce se k situaci vyjádřil následovně:

„Viděl jsem všechny ty křičící lidi a slyšel auta troubit. Vyšplhal jsem tedy nahoru a, díky bohu, zachránil dítě. Když už bylo v bezpečí, dostal jsem strach, když jsme odešli do obývacího pokoje, začal jsem se třást. Musel jsem se posadit.“

Horké chvilky si ještě zažije otec čtyřletého chlapce. Matka nebyla tou dobou v Paříži a otec nechal syna doma samotného, aniž by mu zajistil někoho na hlídání nebo se alespoň postaral o to, že k ničemu nedojde.

Své jednání bude vysvětlovat policii. 

EDIT: Mamoudou Gassama si z audience od Macrona odnesl medaili a francouzské občanství.

Domů
Sdílet
Diskuse