Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2018 13:25
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Matějská pouť se už možná vůbec nevrátí na Výstaviště. Zchátralý prostor dostane úplně novou tvář

ZAJÍMAVOSTI ČESKO
Uložit Uložené

Jak bude vypadat nová podoba Výstaviště v Praze-Holešovicích?

Na konci května se návštěvníci pražského Výstaviště mohli naposledy povozit na legendární horské dráze Cyklon. Musela se totiž kvůli plánované revitalizaci prostoru po 36 letech celá rozložit, stejně jako ruské kolo, které bude znovu postaveno v Polsku. O osudu Cyklonu zatím není rozhodnuto a situace napovídá, že by možná mohlo dojít i k jeho permanentnímu přesunu.

Matějská pouť se už možná vůbec nevrátí na Výstaviště. Zchátralý prostor dostane úplně novou tvář
Zdroj: Jirka.h23/Wikimedia Commons

„Myslím si, že toto není muzeum ani odkladiště. Pražané si zaslouží, aby ten prostor dostal lepší využití. Ono to souvisí s celkovou degradací prostoru,“ řekla primátorka metropole Adriana Krnáčová. „Když odejdou provozovatelé, tak to vypadá jako autodrom a musíme rekonstruovat ten prostor.“ Místo si prý zaslouží sofistikovanější zábavu technického rázu. O konci Matějské pouti v této stále lukrativnější oblasti se mluví už více než dva roky. Celoroční atrakce provozovatelé uklidí do konce června. Nelíbí se jim to.

Bych v životě nevěřil, že to takhle všechno dopadne. Myslel jsem si, že taky trochu představujeme nějakou tradici. Přežili jsme povodně, ale jednu plošnou rekonstrukci nepřežít, to je smutné," uvedl pro ČTK majitel atrakcí Jaroslav Štaubert. Původně chtěl dráhu prodat, ale nyní spíše vymýšlí způsob, jakým by ji mohl zachránit.

Doporučeno
REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard 26. března 2024 11:00

Největší škody způsobila v roce 2002 právě velká povodeň, v roce 2008 zase utrpěl Průmyslový palác při velkém požáru, který zničil celé levé křídlo. I tohle rekonstrukce vyřeší, stavba jeho repliky má začít v roce 2019.

Matějská pouť se už možná vůbec nevrátí na Výstaviště. Zchátralý prostor dostane úplně novou tvář
Zdroj: Tereza Konečná

Podle primátorky je však potřeba zvážit, jaké atrakce by měly zůstat, jestli vůbec nějaké. „Já neříkám apriori ne, ale možná najdeme jiný prostor pro Matějskou pouť,“ dodala. Je tak možné, že se této tradiční atrakce na Výstavišti už nikdy nedočkáme. Čeho se tedy dočkáme?

Už nyní se Výstaviště zbavilo bran z ulice Dukelských hrdinů, které sem byly nainstalovány v 90. letech. Díky nim se areál více propojí s městem, což by mělo zaručit větší pocit otevřenosti. Celý prostor před výstavištěm nyní působí jako jakési náměstí, kterých je v sedmé pražské čtvrti málo. Brána sem přijde nová, ovšem ne tak viditelná a nevzhledná jako ta, co tu byla doposud.

Matějská pouť se už možná vůbec nevrátí na Výstaviště. Zchátralý prostor dostane úplně novou tvář
Zdroj: Tereza Konečná

Obecně bude celá oblast otevřenější, což by mělo dokázat i lepší napojení na blízkou Stromovku, kde vznikne griloviště a cyklopark. Novou podobu dostane i zeleň, která bude zkultivována, upravena a hlavně uklizena. V říjnu 2019 by tu pak mělo vyrůst přírodní koupaliště fungující na principu cirkulace vody a samočištění vodními organismy. Stát bude 36,4 milionu korun. 

Doporučeno
Kdyby chtěl, zhypnotizuje tě i přes telefon. „Hypnóza je nástroj. Je nezávadná, ale dá se zneužít,“ říká Jakub Kdyby chtěl, zhypnotizuje tě i přes telefon. „Hypnóza je nástroj. Je nezávadná, ale dá se zneužít,“ říká Jakub 22. března 2024 9:00

Na záchranu horské dráhy už vznikla i iniciativa Zachraň horskou dráhu, která se jí zastává a chce, aby byla navrácena na původní místo. „Je to důležitá a nostalgická součást Výstaviště pro místní i návštěvníky na hraně technické památky. Lidé byli zvyklí sem přijít na pivko, buřtíka a projet na horské dráze,“ říkají její zastánci.

Domů
Sdílet
Diskuse