Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. června 2018 12:15
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Shazam pro flóru: Česká aplikace rozpozná 8 tisíc rostlin jen podle pořízené fotky

TECH ČESKO
Uložit Uložené

Vyshazamovat si jakoukoli rostlinu nikdy nebylo snazší.

Když tři absolventi Mendelovy univerzity rozjížděli svůj projekt FlowerChecker, díky kterému mohli lidé posílat jakékoliv rostliny, jež je zaujaly ve veřejném prostoru a neznali jejich název, stačilo poslat obrázek do jejich aplikace a botaničtí experti do několika hodin rostlinu rozpoznali. To ještě fungovala služba manuálně – za aplikací seděli lidé. Jenže přišel velký zájem a českému týmu začalo chodit i 500 žádostí denně, což nebylo možné stíhat.

Využívali automatických chatbotů a nyní, po několika letech usilovné práce, svoje schopnosti předali umělé inteligenci a spustili aplikaci Plant.id, která pracné rozpoznávání udělá za ně. Dělá to zatraceně přesně a okamžitě. A zadarmo. Ale to není všechno. 

Shazam pro flóru: Česká aplikace rozpozná 8 tisíc rostlin jen podle pořízené fotky

Aplikace funguje na bázi obřího datasetu, kde je umístěno na 8 tisíc rostlin. V Česku roste na 3,5 tisíce druhů, ve světě celkem 200 tisíc. Ambice aplikace jsou obří, databáze se proto bude brzy rozšiřovat.

K rozpoznání květiny nebo rostliny není potřeba žádné drahé techniky, stačí chytrý telefon, dobře zaostřit na hledaný objekt a počkat pár vteřin. 

Shazam pro flóru: Česká aplikace rozpozná 8 tisíc rostlin jen podle pořízené fotky

Chytrá neuronová síť prověří svoje snímky a rychle určí, o jaký druh jde. Že to funguje opravdu dobře, jsme si sami ověřili – všechny rostliny, které jsme zkusili, byly identifikovány. Systém někdy nabídne i další alternativy a k nim procento pravděpodobnosti toho, že se neplete. Aplikaci Plant.id v současnosti používá 6 tisíc lidí. 

Doporučeno
„Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty „Bábě uřežu hlavu a dám ji na televizi.“ Sadista Tvrdík zmasakroval vlastní rodinu, bál se ho i šéf pražské mordparty 19. dubna 2024 8:00

Pokud tě aplikace zaujala, zkus přes mobil, ale i přes počítač využít její síly i ty na https://plant.id a také mrkni na crowdfundingovou kampaň, kde můžeš poslat na projekt nějaké peníze a pomoct ho dále rozšiřovat

 
Domů
Sdílet
Diskuse