Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2018 15:10
Čas čtení 0:00
Adam Lukáč

Opravdu Samsung kopíruje Apple? Patentová válka dvou gigantů prozatím skončila

TECH IPHONE SAMSUNG
Uložit Uložené

Apple způsobil prvním iPhonem revoluci a Samsungu se design očividně zalíbil.

Zatímco se ty hádáš s kamarádem, která značka smartphonu je lepší, dva největší technologičtí giganti bojují o miliardy dolarů. Apple je totiž přesvědčen, že Samsung kopíruje iPhone. Spor začal v roce 2011 a Apple si vysoudil miliardu dolarů. Obě společnosti se však odvolaly, protože se začaly objevovat nové skutečnosti.

Je však pravda, že ve většině případů Samsung okopíroval iPhone. Jako důkaz slouží i fotka, na níž jsou mobily Samsungu před představením prvního iPhonu a po představení. Jejich design se značně změnil, a i když vypadají trochu odlišně, hlavní rysy jsou velmi podobné. Jde o umístění reproduktoru, čistou přední stranu se sklem od okraje po okraj a rámeček displeje. 13 zařízení od společnosti Samsung bylo obviněno.

Dále byly porušeny další designové patenty, a to konkrétně umístění home buttonu, zaoblené rohy a celkový obrys prvních třech iPhone modelů. Dalších 8 modelů výrazně porušilo patent.

Opravdu Samsung kopíruje Apple? Patentová válka dvou gigantů prozatím skončila
Zdroj: YouTube

Samozřejmě musíme zmínit i některé softwarové podobnosti. Jedním z nich jsou ikony. Jejich tvar, umístění a barvy. Nelze vynechat ani spodní řádek s nejčastěji používanými aplikacemi.

I když si toho určitě více z nás všimlo, případů je více. Například Galaxy S6 se velmi podobá na iPhone 6 hlavně spodní částí.

Opravdu Samsung kopíruje Apple? Patentová válka dvou gigantů prozatím skončila
Zdroj: The Verge

Apple jednoduše věděl, co dělá, když si patentoval své nápady, u kterých se jeho zaměstnanci nadřeli. Odškodné bylo sníženo na 539 milionů dolarů. Samsung však podal odvolání a obě společnosti se mezi sebou nakonec mimosoudně dohodly. Apple neposkytl žádné informace o dohodě, ale poukázal na poslední prohlášení ze soudního řízení v květnu.

Doporučeno
Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý Vybíjí se ti v zimě iPhone rychleji? Díky těmto tipům vydrží déle nabitý 11. prosince 2023 12:00

„Hluboce věříme v hodnotu designu a naše týmy neúnavně pracují na vytváření inovativních produktů, které potěší naše zákazníky. Tento případ byl vždy o více než penězích. Apple začal smartphonovou revoluci s iPhonem a je faktem, že společnost Samsung kopírovala náš design. Je důležité, abychom i nadále chránili tvrdou práci a inovaci našich zaměstnanců v Apple. Děkujeme porotě za jejich služby a za souhlas s tím, že by společnost Samsung měla zaplatit za kopírování našich produktů.“

Opravdu Samsung kopíruje Apple? Patentová válka dvou gigantů prozatím skončila
Zdroj: Flickr

Apple již dříve vyhrál jeden velký soudní proces a vysoudil 120 milionů dolarů. Za co? Samsung porušil patentová práva na odemykání smartphonu a také požíval funkci, která proměnila adresu a telefonní číslo na odkaz a mnoho dalšího.

Ať už jsi fanoušek Applu, nebo ne, první iPhone opravdu způsobil revoluci a určoval designový směr nových smartphonů. Soudním sporům je konec, ale nikdy nevíme, co nového jeden na druhého vytáhne.

Domů
Sdílet
Diskuse