Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. července 2018 16:10
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Saman Gunan: Hrdina, který skonal během mise na záchranu chlapců ze zatopeného jeskynního komplexu

ZAJÍMAVOSTI THAJSKO
Uložit Uložené

Bývalý člen thajských námořních složek položil život při záchraně uvězněných dětí a jejich trenéra.

Když se 23. června vydala skupina 12 chlapců se svým trenérem do jeskynního komplexu Tcham Luang Nang Non na severu Thajska, mysleli, že to bude několikahodinový dobrodružný zážitek. 

K jejich obrovské smůle zaplavila jeskynní bludiště voda, která poslední z nich uvnitř držela až do dnes. Sluneční světlo viděli po 17 dnech

Při životě je držela duchaplnost jejich 25letého trenéra, který je sice do nebezpečné oblasti naivně zavedl, ale když došlo k záplavě, zachoval chladnou hlavu a hochům přikázal neplýtvat energií, sedět na místě, sbírat vodu a čekat na záchranu.

Celý uvězněný fotbalový tým se sice podařilo zachránit, ale operace si vyžádala jeden lidský život. Při snaze o záchranu chlapců zahynul bývalý člen thajského námořnictva Saman Gunan.

Doporučeno
„Ten slon si odpočine, až zemře.“ Mluvili jsme se ženou, která v Thajsku zachraňuje slony před krutostmi turismu „Ten slon si odpočine, až zemře.“ Mluvili jsme se ženou, která v Thajsku zachraňuje slony před krutostmi turismu 8. dubna 2023 9:00

Minulý pátek v ranních hodinách skonal během své mise, při níž do jeskyně instaloval kyslíkové bomby. V jeskynní části, v níž byli chlapci a trenér uvězněni, totiž klesly hodnoty kyslíku z běžných 21 % na 15 %.

Poté, co Saman Gunan s kolegou dovezli chlapcům kyslík, vydali se pod vodou zpět. Bývalý člen námořnictva měl však sám kyslíku málo a omdlel.

Kolega ho vytáhl do mezichodby a poskytl mu první pomoc. Gunan se však z mdlob neprobíral. Kolega jej sice z jeskynního komplexu dostal, ale už se jej nepodařilo přivést zpět k životu. 

Saman Gunan se na pomoc uvězněnému fotbalovému družstvu přihlásil jako dobrovolník. Celý život působil jako člen námořních bojových demoličních jednotek. Po odchodu ze speciálních jednotek se věnoval triatlonu a v kondici se udržoval běháním a cyklistikou. 

Naposledy vydechl ve svých 37 letech, v rakvi potažené thajskou vlajkou byl poslán domů a před odletem nad ním držela stovka přítomných vojáků 10 minut ticha

Přestože byl již vysloužilým vojákem, čeká jej vojenský pohřeb se všemi poctami, který zaplatí thajský král Mahá Vatčirálongkón. Námořnictvo jej navíc hodlá posmrtně pasovat na vyšší hodnost. 

Domů
Sdílet
Diskuse