Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. července 2018 16:06
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Lidská činnost mění roční období. Jaro dle vědců začíná dřív a léto je často nesnesitelně horké

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Vypadá to tak, že lidstvo má na krku další problém.

Klimatologové zkoumali data z posledních čtyřiceti let a mají jasné důkazy, že jsme se postarali o opravdu velké změny na naší planetě. Zjistili, že lidstvo posunulo roční období.

Experti z oblasti klimatologie si všimli, že se teploty čím dál častěji dostávají mimo hodnoty, jaké by se od daného období očekávaly. Hledali stopy lidské činnosti v mořích, na Arktidě i v běžném prostředí a je jasné, že se roční období rychle mění.

Jak popisuje studie z Lawrence Livermore National Laboratory, kdysi rovnoměrně rozdělená čtyři období v mírném podnebném pásmu už dávno nejsou realitou.

Lidská činnost mění roční období. Jaro dle vědců začíná dřív a léto je často nesnesitelně horké
Zdroj: Global Jet

Léto nastupuje mnohem rychleji než kdysi a vzduch se v přechodu z jara na léto zahřívá mnohem rychleji než při přechodu ze zimy na jaro. Vše mají na svědomí skleníkové plyny.

I jaro však začíná dříve. Stromy a květiny kvetou mnohem dříve a začátek jara je vždy signalizován teplou vzduchovou vlnou, která se v atmosféře kumuluje. Zima tak vždy končí prudce, a pokud se to stane například v únoru, sníh se vrátí už jen zřídka.

Stále běžnější jsou také nepředvídatelné vlny studeného a horkého vzduchu, které často přinášejí rekordní teploty pro dané dny. Ještě před 40 lety se tyto vlny vyskytovaly jen málokdy, dnes jich je více a rozdíly mezi teplotami jsou mnohem intenzivnější.

Velkým problémem však není jen samotná změna klimatu, ale nesprávné vnímání situace veřejností. Lidé si totiž pod fenomény jako globální oteplování představují jen zvyšování teploty, ale ve skutečnosti jde o návaly horkého a studeného vzduchu a až průměrná teplota je vyšší, než tomu bývalo. Nárazová tepla však mají mnohem škodlivější vliv na planetu (ledovce, živočichové) než pomalu stoupající teplota.

Domů
Sdílet
Diskuse