Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. července 2018 11:22
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Festival Burning Man vyřešil problém s pouštní teplem největší dekou z polyetylenu na světě

ZAJÍMAVOSTI NASA
Uložit Uložené

Obrovská instalace se skládá z 3350 ultralehkých polyetylenových dílů, které využívá NASA.

Populární festival Burning Man se koná od roku 1986 a těší se stále větší popularitě i v Evropě. Návštěvu však mírně komplikuje skutečnost, že probíhá v nevadské poušti. To však není každoročně překážkou pro několik desítek tisíc lidí a těch nejatraktivnějších interpretů z celého světa. Každá festivalová organizace se pochopitelně snaží rok od roku zlepšovat a přinášet návštěvníkům zajímavé atrakce, což platí i v tomto případě. I když tak trochu netradičně.

Jde o projekt ruského architekta Alexe Shtanuka a celá magie spočívá ve spojení 3350 ultralehkých polyetylenových dílů, které využívá NASA. Dohromady tak vytvoří deku o rozměrech 100×100 metrů. Zajímavostí je, že dohromady bylo použito 40 kilometrů lepicí pásky a celkově se prostřednictvím Indiegogo kampaně vybralo slušných 17 500 dolarů.

Pro návštěvníky festivalu bude sloužit jako odpočinková zóna, kde se budou moci skrýt před pravděpodobně velmi nepříjemným teplem. Stříbrný povrch instalace dokáže odrazit až 97 % celkového vyzařovaného tepla. Obrovská deka však bude plnit i designovou funkci, protože se předpokládá, že bude měnit svůj tvar a vytvářet zajímavé monumenty.

Domů
Sdílet
Diskuse