Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
31. července 2018 23:55
Čas čtení 0:00
Sona O.

Pohodlnost či lpění na minulosti. Těchto zlozvyků by ses měl zbavit, pokud chceš být šťastnější

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Cesta ke štěstí je někdy klikatá a vede přes řadu překážek.

Během svého života si osvojíš mnoho návyků a činností, které tě provázejí každým dnem. Některé z nich ti pomáhají k lepšímu zdraví a stabilitě, ale mnohé z nich mají negativní následky na tvou psychiku i vztahy a práci.

Jaké jsou nejčastější destruktivní zlozvyky, kterých se lidé nedokáží zbavit a jak nám dokáží ničit život?

Nepravidelný spánkový režim

V jeden večer ponocovat do 3 do rána a na druhý den usneš už o deváté večer, protože ses předchozí noc pořádně nevyspal. Přes týden ti budík nekompromisně vyzvání už o sedmé a o víkendu rád dospíš, co jsi zameškal.

Mnoho lidí dnes následuje trend nepravidelného spánkového režimu, ale přitom si vůbec neuvědomuje, jaké negativní účinky může mít na jejich zdraví. Podle výzkumu zveřejněném v Americké národní knihovně medicíny lidé s nepravidelným spánkovým rytmem spí méně hodin denně a kvalita jejich spánku je nízká.

Pokud zanedbáváme pořádný spánek, celý den musíme bojovat s únavou. Ta samozřejmě snižuje naši schopnost soustředit se, zmenšuje kvalitu našeho pracovního výkonu, zhoršuje paměť a zhoršuje odolnost vůči stresu. Kromě toho lidé, kteří spí méně, mají zhoršenou schopnost regulovat své emoce, jsou podrážděnější a nervóznější.

Nedostatek spánku způsobuje i špatnou náladu, smutek a v některých případech může dokonce vyvolat depresi.

Klíčem k lepšímu životu a zdraví je proto jít spát a vstávat vždy v přibližně stejný čas, a to platí i pro víkendy a svátky. Spát bychom měli 7 až 8 hodin denně a lidé pod 18 let by měli spát alespoň 8–10 hodin.

Pohodlnost či lpění na minulosti. Těchto zlozvyků by ses měl zbavit, pokud chceš být šťastnější
Zdroj: unsplash.com

Špatné stravovací návyky

Na snídani nemáš čas, oběd vyřešíš hamburgerem z mekáče a na večeři se pořádně nacpeš porcí jako pro slona. K telce si dáš ještě balíček chipsů a zaleješ ho litrem limonády. A můžeš jít spát. Až na to, že se budeš z boku na bok převalovat do rána.

Mnoho lidí má ve zvyku jíst velké porce navečer, protože přes den zkrátka nestíhají. Přitom je to to nejhorší, co můžeš udělat. Večer je tvůj metabolismus už zpomalený, což znamená, že živiny nedokáže efektivně využít a spálit, takže takové stravování vede k tloustnutí. Kromě toho těžká a mastná jídla zhoršují kvalitu spánku.

Nesprávná strava způsobuje nejen zdravotní problémy jako obezita, cukrovka, vysoký cholesterol či srdečně-cévní onemocnění a onemocnění trávicího traktu, působí také negativně na naše psychické zdraví.

Lidé s nezdravými návyky mají větší sklon k psychickým onemocněním, negativním emocím, agresivitě a nervozitě než ti, kteří se stravují zdravě.

Je důležité, abys do svého každodenního jídelníčku zařadil dostatek bílkovin, vitamínů i minerálů, aby tvé tělo dokázalo správně fungovat. Jíst bys měl pravidelně během celého dne a na večer zkus konzumovat už jen lehké potraviny jako zeleninu či ovoce. Vyhýbej se příliš vysokým obsahům cukru, příliš mastným jídlům a fast foodům.

Pokud chceš zhubnout, jdi na to postupně a nezkoušej radikální diety, které ti jen zbytečně rozhází metabolismus. Ze své stravy nemůžeš nikdy zcela vynechat tuky ani cukry, protože v regulovaném množství jsou pro naše tělo extrémně důležité.

Pohodlnost či lpění na minulosti. Těchto zlozvyků by ses měl zbavit, pokud chceš být šťastnější
Zdroj: unsplash.com

Pohodlnost

Raději, než by sis šel zaběhat, strávíš volný den u televize nebo s kámošema na pivu. Permanentka do fitka ti vypršela dříve, než jsi do něj vůbec stihl poprvé přijít a činky ti v koutě zapadají prachem.

Je těžké osvojit si rutinu cvičení, pokud na ni nejsi zvyklý. Je třeba jí přizpůsobit denní režim a obětovat se na úkor jiných oblíbených činností.

Pokud to však vydržíš a ve své snaze o zdravější a hezčí tělo to nevzdáš, odměna na sebe nenechá dlouho čekat. Podle psychologů trvá přesně 21 dní, než si člověk vybuduje zvyk. To znamená, že nepotřebuješ ani celý měsíc na to, aby se cvičení stalo běžnou součástí tvého života.

Pohodlnost či lpění na minulosti. Těchto zlozvyků by ses měl zbavit, pokud chceš být šťastnější
Zdroj: unsplash.com

 

Perfekcionismus a idealismus

Tyto dva zvyky spolu jdou častokrát ruku v ruce. Pokud neustále lpíš na detailech, vidíš každý malý nedostatek a chybičku jak na sobě tak i na ostatních, stavu spokojenosti dosáhneš jen těžko. Jsme nedokonalí lidé žijící v nedokonalém světě. Nikdy nebude nic přesně podle našich představ. Pokud se naučíš akceptovat věci i přes jejich nedostatky, uvidíš, že se ti bude žít mnohem snadněji.

Nauč se radovat z maličkostí, i když přesně nesplňují tvé ideály. Buď méně kritický a více tolerantní. Po čase pocítíš nejen větší optimismus a štěstí, ale zlepšíš si i vztahy s lidmi ve tvém okolí.

Pohodlnost či lpění na minulosti. Těchto zlozvyků by ses měl zbavit, pokud chceš být šťastnější
Zdroj: unsplash.com

Nostalgie

Myslet na to, co bylo, místo toho, abys vnímal současnost, nemá smysl. Věci se dějí tady a teď, ne před deseti lety ani minulý měsíc. To, že si budeš v hlavě přehrávat momenty z minulosti, ti vůbec nepomůže a nikam tě to neposune.

Někdy je fajn uvolnit se a zavzpomínat si na příjemné zážitky či jedinečné momenty, avšak nemůžeš zapomínat na to žít v přítomnosti. Pokud se necháš pohltit nostalgií, nebudeš si moci užívat a vychutnat si kouzelné momenty okamžiku. Promarníš důležité příležitosti a zmeškáš podstatné chvíle.

Kromě toho, nostalgie nosí vždy růžové brýle. Naše příjemné vzpomínky jsou většinou nepravdivé a zkreslené, vybarvené až příliš pěknými barvami. Nežij v umělých rájích a v nepravdivých vzpomínkách.  

Pohodlnost či lpění na minulosti. Těchto zlozvyků by ses měl zbavit, pokud chceš být šťastnější
Zdroj: unsplash.com

Lpění na mrtvých vztazích

Nenaplňuje tě už rozhovor s kámoškou ze střední? Přijdou ti někteří tví kamarádi nevyspělí a dětinští? Zjišťuješ, že vaše názory a životní hodnoty se od sebe neustále vzdalují a stále složitěji nacházíte společná témata? Možná je čas, posunout se dál.

Lidé se mění a vyvíjejí, je to normální a přirozený proces a nemá smysl proti němu bojovat. Je jasné, že tvé představy o životě se v dospělosti liší od toho, co sis myslel na střední škole. Někde v procesu stárnutí jste se s dobrým kamarádem zkrátka odpojili a jeho život šel jiným směrem než ten tvůj. I přesto, že na škole jste byli jako bratři, nyní si už nemáte co říct.

Je dobré si tento problém přiznat a nesnažit se násilím udržovat vztahy s lidmi, kteří nám již nejsou blízcí. Nesdílejí naše hodnoty, plány, záliby ani názory. Koneckonců, takové kontakty většinou vedou jen k větším stresům, konfliktům a vzájemným nedorozuměním.

Soustřeď se raději na lidi, kteří tě opravdu chápou a podporují.

Pohodlnost či lpění na minulosti. Těchto zlozvyků by ses měl zbavit, pokud chceš být šťastnější
Zdroj: unsplash.com

Neschopnost říci ne

Mnohdy se obětuješ pro ostatní na úkor svých vlastních potřeb? Pokud je to nějaká maličkost, jako například že kamarádovi pomůžeš se stěhováním, i když jsi měl na večer jiné plány, je to v pořádku. Horší však je, pokud se obětuješ opravdu ve velkých věcech, které jsou pro tebe důležité.

Pokud budeš na vše neustále přikyvovat a tvářit se, že jsi v pohodě, i když to v tobě vře, dříve či později se dostaneš do bodu, kdy vybuchneš. Proto je důležité umět říci „ne“ a občas se zařídit jen podle sebe bez ohledu na to, co si o tom myslí ostatní.

Pohodlnost či lpění na minulosti. Těchto zlozvyků by ses měl zbavit, pokud chceš být šťastnější
Zdroj: unsplash.com

Vyhýbání se negativním pocitům

Nikdo z nás nemá rád smutek, depresi či špatnou náladu. Faktem však je, že každý pocit má svůj význam – jak pozitivní tak i negativní. Díky nepříjemným emocím rosteme, vyvíjíme se, učíme se z vlastních chyb. Pokud se chceš stát opravdu stabilním, celistvým a dospělým člověkem, negativním emocím se musíš naučit čelit.

Spousta z nás řeší špatnou náladu zkrátka tak, že si ji nepřipouští. Rozhodneme se zkrátka soustředit na něco jiného, začneme více pracovat, jíst, nebo ji řešíme party s kámošema či alkoholem.

Takto se však nikdy nenaučíme chápat její významu a bude se neustále vracet. Teprve když se ji naučíme efektivně zpracovávat a prožívat, můžeme řešit její podstatu a nadobro s ní skoncovat.

Příště, až tě propadne depka nebo hněv, pokus se pochopit, proč se tak cítíš. Jaké situace ve tvém životě vedou k takovým emocím a jak bys je mohl změnit.

Pohodlnost či lpění na minulosti. Těchto zlozvyků by ses měl zbavit, pokud chceš být šťastnější
Zdroj: unsplash.com
Domů
Sdílet
Diskuse