Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. září 2018 10:59
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Patnáctiletá Švédka přestala chodit do školy, aby zabojovala proti klimatickým změnám

ZAJÍMAVOSTI ŠVÉDSKO
Uložit Uložené

Školačka odmítla pokračovat ve vzdělávání v současné zoufalé situaci na Zemi.

Naše planeta se sama nezachrání. Situace se při trvalých změnách klimatu a globálním oteplování každý rok zhoršuje a všimla si toho i 15letá švédská školačka Greta Thunberg.

V posledních dnech se stala středem pozornosti nejen ve Švédsku, ale i v zahraničí, protože si jejího odhodlání všiml deník The Guardian. Zatímco většina švédských studentů na začátku září nastoupila do školy, Greta odmítla.

Místo školy sedí před švédským parlamentem a protestuje proti tomu, abychom si naši planetu nechali vydrancovat ještě výrazněji. Neobvyklý protest vyvolal v místní společnosti různorodé reakce.

Jedna skupina lidí chápe závažnost situace, protože Švédsko zažilo nejsušší léto za posledních 262 let, ale druhá část lidí posílá Gretu zpátky do školy. Vzkazují jí, že ve svém věku by se měla raději věnovat studiu, protože pokud tak neučiní, jednou toho bude litovat.

Lidé však často nechápou, že Greta ví, jak důležité je získat vzdělání, ovšem i tak si ho odepírá. Upozorňuje na to, že dospěláci kašlou na efektivnější boj proti klimatickým změnám a zahazují její budoucnost.

Dnešní politici stanovili cíl dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2045, jenže podle Grety bude tehdy už příliš pozdě.

Protestovat plánuje minimálně do 9. září, kdy se v zemi uskuteční parlamentní volby. I když ji její rodiče neustále prosí, aby se vrátila do školních lavic, její protest očividně zafungoval, protože téma nebylo v místních médiích tak intenzivně probíráno už dlouho.

Domů
Sdílet
Diskuse