Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. září 2018 15:26
Čas čtení 0:00
Antonín Havlík

Srovnali jsme české a slovenské operátory. O2 u sousedů nabízí za stejnou cenu 6× více dat

TECH ČESKO SLOVENSKO
Uložit Uložené

Jak platit méně? Vyplatí se sjednat si v Česku slovenského nebo polského operátora? A proč platíme nejvíce v EU?

Proč jsou nabídky místních operátorů tak hrozivě drahé? Otázka, kterou si při placení faktury možná položil nejeden nespokojený zákazník.

Za tarify platíme v Česku více než ve většině ostatních zemí EU. Zjistil to i nedávný průzkum Evropské komise, který odhalil, že patříme na poslední příčky, co se cen tarifů týče. 

A to není fér. Tuzemská operátorská trojka bez konkurenčního tlaku nezačne své služby  zvýhodňovat jen tak a zákazníci jsou proto vystaveni tomu platit hodně peněz za služby, kterým se v zahraničí vysmívají.

Jak z toho ven? Velmi těžko. Kdo nerezignuje, přemýšlí o přechodu k jinému operátorovi, který možná dokáže přislíbit lepší nabídku, ale ne natolik lepší, aby vytvořila nějaký převrat.

Srovnali jsme české a slovenské operátory. O2 u sousedů nabízí za stejnou cenu 6× více dat

Hlasy zoufalých zákazníků volají i po tom, jestli by  prostě nešlo odjet za hranice a u některého z našich sousedů si koupit zahraniční SIM kartu. Jde to takhle vůbec? Podívali jsme se na nabídky tamních operátorů. A taky se zeptali těch našich, co s tím hodlají dělat.

Jak je známo, na českém trhu působí základní trojka operátorů – O2, Vodafone, T-Mobile. Pod ně spadají desítky operátorů virtuálních, kteří i přes prvotní naděje však žádné zásadní změny nepřinesli.

Reálnou změnu by mohl přinést, podobně jako na Slovensku, až příchod čtvrtého operátora. Je to historicky zakořeněné, příchod nových operátorů na tuzemský trh v minulosti vždy přinesl nové služby.

To kvůli mimořádně silnému zakořenění současných operátorů není jednoduché, v minulosti už se dražba frekvencí nepovedla a můžeme jedině počkat na příští rok, kdy proběhne další aukce frekvencí uvolněných po televizním vysílání

Srovnali jsme české a slovenské operátory. O2 u sousedů nabízí za stejnou cenu 6× více dat

Česko vs. svět

Jak to vypadá jinde na světě? V květnu tohoto roku připravila finská společnost Rewheel srovnání nabídky datových tarifů, kde skončilo i Turecko, Bulharsko nebo Rumunsko na lepších pozicích, než my. To není zrovna atraktivní bilance.


Kolik dat se dá pořídit u operátorů ve světě za 30 eur (~765 Kč), zjistíš zde.
 
  Země

Datový balíček

1.  Estonsko neomezený
2. Dánsko neomezený
3. Lotyšsko neomezený
4.  Slovensko neomezený
5.  Litva neomezený
6. Švýcarsko neomezený
7. Chorvatsko neomezený
8.  Finsko neomezený
9.  Nizozemsko neomezený
10. Bulharsko neomezený
11. Francie 120 GB
12. Polsko 100 GB
13. Izrael 100 GB
14. Itálie 100 GB
15. Velká Británie 100 GB
16. Švédsko 100 GB
17. Slovinsko 60 GB
18. Irsko 60 GB
19. Rumunsko 50 GB
20.  Austrálie 45 GB
21. Rakousko 30 GB
22. Chile 30 GB
23. Turecko 30 GB
24. Španělsko 25 GB
25. Island 20 GB
26. Lucembursko 15 GB
27. Německo 15 GB
28. Belgie 12 GB
29. USA 10 GB
30. Mexiko 10 GB
31. Nový Zéland 10 GB
32. Kypr 6 GB
33. Japonsko 6 GB
34. Norsko 6 GB
35. Portugalsko 3 GB
36. Česko 3 GB
37. Kanada 2 GB
38. Maďarsko 1 GB
39. Korea 1 GB
40. Malta ––
41. Řecko ––


Nemusíme však chodit příliš daleko. Srovnejme si české neomezené tarify s těmi slovenskými.

Jak je z tabulky patrné, slovenské O2 nabízí v tarifu Zlatý ve stejné cenové relaci, tedy za cca 750 Kč, více než 6krát více dat, než nabízí české O2.

Objem dat 1,5 GB a slovenských 10 GB už je dost zásadní rozdíl. Na otázku, proč operátor měří dvojím metrem, jsme odpověď nedostali.

Srovnání cen českých a slovenských neomezených tarifů

Srovnali jsme české a slovenské operátory. O2 u sousedů nabízí za stejnou cenu 6× více dat

 Ceny převedeny podle aktuálního kurzu a zaokrouhleny

Přejít do zahraničí? To by nešlo

Nabízí se otázka, zda by nebylo výhodné se spokojit se slovenskou předvolbou a vyzkoušet krásu neomezeného tarifu pomocí operátora 4ka. Na první pohled by to vzhledem k narovnaným podmínkám v celé EU a absenci roamingových cen dávalo smysl. 

Rozhodli jsme se to vyzkoušet, a proto naše cesty vedly na zákaznické oddělení tohoto operátora. Poměrně brzy bylo jasno.

„Zřízení tarifu je možné, ale všechny naše paušály a balíky platí jen na Slovensku. V ČR je cena 4 centy za 1 minutu nebo SMS a 1 cent za 1 MB dat. Datové paušály jsou doplňkové služby a platí podle ceníku výhradně na území Slovenska. Je to v souladu s regulací EU,“ zklamal nás operátor.

Přechod na zajímavé tarify např. v Polsku sice možný je, operátoři ale poznají, pokud se jedná o dočasnou návštěvu „cizí“ země nebo o člověka, který chce vyzrát nad systémem. V tu chvíli se mu takový zákazník totiž nevyplatí a po třech měsících mu bývá účtován speciální poplatek. Roaming se totiž vztahuje výhradně na cestování, ne na dlouhodobý pobyt v dané zemi. 

Proč jsou tuzemské nabídky ale tak drahé?

„V každé zemi jsou jiné podmínky, ať už jde o právní prostředí, složitost výstavby, stav infrastruktury, velikost trhu, přístup regulátora atd.,“ vysvětlil nám operátor Vodafone. Slovenská 4ka má podle něj neomezený internet pouze ve své síti, kterou pokrývá jen velká města.

„4ka uvádí 70 % populace, to je hrubým odhadem 20 až 30 % území. Tedy pokud se člověk dostane z měst, je bez LTE. Požadavky českého regulátora na kvalitu pokrytí pro LTE sítě byly násobně přísnější a dnes pokrýváme více než 95 % území a ještě více procent populace,“ dodává.

Zbytek území má 4ka v tzv. národním roamingu, kde je limit 1 GB dat. Kromě toho slovenský operátor umožňuje maximálně 0,83 GB dat v rámci EU. 

Srovnali jsme české a slovenské operátory. O2 u sousedů nabízí za stejnou cenu 6× více dat

Co doporučují operátoři?

Nejde to v zahraničí, zkusme to tedy alespoň v Česku. Jaký konkrétní tarif zvolit, je na každém z nás.

Vyzvali jsme trojici operátorů, aby nám poradili, jaký nejvýhodnější tarif by měl zvolit mladý člověk. 

O2

„Letos v květnu jsme vylepšili tarify O2 kůl určené pro lidi do 26 let, ve kterých jsme zpětinásobili objem dat, aniž by se změnil měsíční paušál. Mladí zákazníci získají například za 499 korun 10 GB dat na každý měsíc a k tomu bonus 4 000 korun na nový mobil,“ prezentuje výhody O2 tisková mluvčí Lucie Jungmannová.

Vodafone

„Mladým lidem nabízíme tarif #jetovtobě, kde za 499 korun bez závazku dostanou měsíčně 10 GB dat, neomezené volání, neomezené SMS v ČR a EU. Každý, kdo navštíví aplikaci Můj Vodafone, může měsíčně získat další 2 GB dat navíc. Pokud student přivede k Vodafonu známého, dostanou oba studenti ještě MultiPass Video + Music + Social na 6 měsíců zdarma,“ uvedl za Vodafone Ondřej Luštinec.

Podpultové tarify

Jak je to s neveřejnými nabídkami tarifů, operátoři vysvětlit odmítli. „Rodinám nabízíme výhodné kombinace a zákazníci si mohou tu nejlepší nabídku poskládat sami na našem webu,“ řekl nám Luštinec. 

Antimonopolní úřad při loňském průzkumu zjistil, že až 70 procent Čechů využívá tzv. neveřejné nabídky. Tyto nabídky dostávají zejména lidé, kterým končí smlouva, operátoři při tomto úkonu ale mají za úkol zajistit, aby platil pořád stejně. 

„Existují tři úrovně vyjednávání. S každým zákazníkem nejprve jedná zaměstnanec operátora na pobočce nebo v call centru. Pokud ho k využití nabídky nepřesvědčí a ­klient­ nadále hrozí odchodem, tak ho postupně oslovují další zástupci firmy, kteří mohou nabízet výhodnější tarify. Detailní postup každého ze tří hlavních operátorů se přitom liší,“ vysvětlil pro Hospodářské noviny ředitel odboru kartelů antimonopolního úřadu Igor Pospíšil.

Srovnali jsme české a slovenské operátory. O2 u sousedů nabízí za stejnou cenu 6× více dat

Neomezená data – budou, nebo ne?

Na neomezené datové služby se poohlíží operátor O2. „Co se týká nabídky neomezených tarifů, nyní ji pilotujeme. Budoucí plány vám s ohledem na konkurenci a na to, že jsme firma obchodovaná na burze, nemůžu sdělit,“ uvedla tisková mluvčí operátora O2 Lucie Jungmannová. 

Podle Vodafone by mobilní připojení z principu fungování technologie nemělo nahrazovat pevné připojení.

„Zásadním důvodem je zejména kapacita připojení. Bohužel je stále hodně oblastí, kde je mobilní připojení výrazně rychlejší než pevný internet. Proto se dá očekávat, že takoví uživatelé by nahrazovali své pomalejší domácí připojení mobilním internetem, což by mohlo negativně ovlivnit ostatní v okolí,“  řekl za Vodafone Ondřej Luštinec.

Jak to tak vypadá, datová revoluce je u nás v nedohlednu. Doporučujeme proto poctivě sledovat nabídky konkurenčních operátorů a alespoň si u toho svého pravidelně vyjednávat lepší. 


Operátor T-Mobile se od 18. 9. dodnes nevyjádřil. Na žádný z odeslaných mailů jejich tiskové oddělení neodpovědělo.

Domů
Sdílet
Diskuse