Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
3. listopadu 2018 17:21
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Ve Finsku zveřejnili daňová přiznání všech obyvatel. Transparentností bojují proti nerovnosti

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Každý mohl nahlédnout na finanční situaci svého souseda.

Severské země by ostatní státy mohly být v mnoha oblastech vzorem. Lidé tam platí vysoké daně, za což od státu dostávají kvalitnější služby a pravidelně se v žebříčcích štěstí umisťují na předních příčkách.

Finové v zájmu transparentnosti každý rok 1. listopadu zveřejňují daňová přiznání všech občanů, do kterých pak může nahlédnout prakticky kdokoliv.

I když jedna část společnosti praktiku neustále kritizuje, zatím nevytvořila dostatečný tlak na to, aby se finská vláda začala zamýšlet nad případným zrušením „Národního dne závisti“, jak den zveřejnění daňových informací Finové familiárně nazývají.

Ve Finsku zveřejnili daňová přiznání všech obyvatel. Transparentností bojují proti nerovnosti
Zdroj: Radovan Stoklasa/TASR

Ve Finsku je zveřejňování daňových přiznání důležitým dnem, protože místní média následující dny tráví hodiny ponořená do nekonečných čísel a zjišťují, zda je vše v pořádku.

Kdybys proto měl zájem, klidně bys mohl otevřít registr zveřejněných přiznání a vyhledat si tam, kolik daní za minulý rok odvedl tvůj soused. Najdeš v nich zajímavosti o svých blízkých, zmíněných sousedech či kamarádech z dětství a Finové věří, že zveřejňováním těchto informací bojují proti nerovnosti ve společnosti.

Média už mnohokrát zmiňovala, že nejbohatší 1 procento lidí vlastní tolik majetku jako přibližně nejchudší polovina dohromady, takže pokud máš přehled o příjmech svých kolegů a nadřízených, možná se ti pracuje jednodušeji.

Jak informují Hospodářské noviny, zaměstnanci si při prohlížení registru daňových přiznání často uvědomí, že vydělávají méně než jejich kolegové, a tak žádají zvýšení platu. Na druhé straně by mohla být data zneužita. 

Domů
Sdílet
Diskuse