Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. prosince 2018 13:20
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Podřezala spolužačku, protože ji na internetu nazvala tlustou. Po přestávce se zakrvavená vrátila do třídy

ZAJÍMAVOSTI JAPONSKO
Uložit Uložené

Školačka, která je všeobecně z námá jako Dívka A, chladnokrevně podřezala svoji o rok starší spolužačku.

Japonsko je tak trochu zvláštní země s osobitou kulturou. Dozvídáme se o ní různé zajímavosti, které by pro nás možná byly neslučitelné s běžným životem – extrémní pracovní nasazení, zvláštní zvyky či závislost na technologických výdobytcích. V Japonsku mělo 62 % dětí ve věku 6 až 12 let v roce 2004 přístup k internetu.

Právě přístup na internet byl důvodem vraždy, která se do dějin zapsala jako Masakr v Sasebu (Sasebo Slashing).

Chladnokrevná vražda v podání mladé dívky

Celý případ je zahalen rouškou tajemství, neboť podle japonských zákonů se nesmí zveřejňovat jména nezletilých provinilců. Kolem osobnosti vražedkyně proto existuje množství otazníků. Dívka je ve světě známá jako Dívka A (Girl A), tak ji označila japonská policie.

Podřezala spolužačku, protože ji na internetu nazvala tlustou. Po přestávce se zakrvavená vrátila do třídy
Zdroj: unknownmisandry.blogspot.com

Vražda se stala 1. června 2004 na základní škole. Tělo zavražděné 11leté Satomi Mitarai bylo nalezeno v učebně. Našli ji s podříznutým hrdlem, přičemž měla řezné rány i na rukou. Jako vražedná zbraň posloužil obyčejný nůž, který se běžně používá při řezání papíru.

Incident zamával japonskou společností a obletěl celý svět. Největší vášně v diskusi způsobil fakt, že pro její nízký věk se přemýšlelo o snížení trestní odpovědnosti.

Náznaky kyberšikany skončily podřezaným krkem

Jak celý konflikt začal, je velkou neznámou. Na základní škole Okubo ve městě Sasebo (oblast Nagano) se během velké přestávky setkaly v prázdné učebně dvě dívky. O rok staršia 12letá Dívka A tam podřízla Satomi Mitarai hrdlo a z místa činu klidně odešla. Vrátila se do své třídy, přičemž byla celá od krve.

Učitel, který během polední přestávky viděl dívky spolu a spatřil zakrvácenou Dívku A, šel hned hledat druhou dívku. Tělo našel v učebně bez známek života. Hned nato zavolal policii.

Podřezala spolužačku, protože ji na internetu nazvala tlustou. Po přestávce se zakrvavená vrátila do třídy
Zdroj: unknownmisandry.blogspot.com

Satomin otec hned spěchal do školy. „Když jsem přišel, ležela tam. Nemohl jsem uvěřit, co se stalo. Neodkážu to pochopit, nerozumím,“ a dodal, že jeho dcera nikdy nezmínila, že by měla problémy se spolužáky.

Dívka byla ihned odebrána policií a vyslýchána. „Udělala jsem špatnou věc. Je mi to líto. Lituji toho,“ řekla policistům. Dívka strávila celou noc na policejní stanici, plakala, nechtěla jíst a zpočátku nechtěla říct, proč Satomi zabila.

Později nakonec přiznala, že ji zavraždila kvůli komentářům na internetu. Satomi ji prý pomlouvala a komentovala její váhu.

Byla souzena jako dospělá

Ještě v rok vraždy, 15. září 2004, japonský soud rozhodl, že bude pro závažnost trestného činu souzena jako dospělá. Nakonec byla odsouzena na dva roky s tím, že byl její trest prodloužen o další dva roky. V roce 2008 místní úřady oznámily, že nepožádaly o dodatečný trest.

Dívce diagnostikovali Aspergerův syndrom, poruchu autistického spektra. U Aspergerova syndromu se u člověka projevuje narušení v oblasti sociální interakce, komunikace a vzorců chování.

V Japonsku se po vraždě rozpoutala debata o tom, zda se tomuto strašnému incidentu dalo předejít a zda jsou zákony, které soudí mladistvé, nastaveny správně. Vznikaly i různé meme a anime obrázky, které na vraždu odkazovaly.

Podřezala spolužačku, protože ji na internetu nazvala tlustou. Po přestávce se zakrvavená vrátila do třídy
Zdroj: knowyourmeme.com

Kontroverzi způsobila i vyjádření japonského politika Sadakazu Tanigakiho. Ten se vyjádřil o Dívce A jak o energické a živé, přičemž jí dával přívlastky síly a mužnosti (podřezané hrdlo nazval mužným činem).

O rok později, když měla třída promoce, na počest Satomi nechali v albu prázdnou stranu. Bylo jí také symbolický uděleno vysvědčení, které přijal jejím jménem otec. Certifikát o vystudování dostalo i Dívka A, aby se jí podařilo lépe začlenit do společnosti. Co se s ní však stalo po čtrnácti letech, zůstává záhadou.

Domů
Sdílet
Diskuse