Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. prosince 2018 20:02
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Na rasismus v Tom a Jerrym bude upozorňovat předběžné varování

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

Warner Bros. k celé situaci přistupuje lidským způsobem.

Rasismus je v moderní společnosti velmi citlivým tématem, které zasáhlo všechna odvětví, kinematografii nevyjímaje. S rasismem jsme se ve filmech mohli do dnešního dne setkat opravdu mnohokrát, a pokud se chceš o tomto tématu dozvědět více, doporučujeme ti navštívit jeden z našich článků

Jak se ale k danému tématu v kinematografii postavit? Zvlášť těžké je to v případě, kdy mluvíme o starších filmech, vzniklých v časech, kdy se ve společnosti vyznávaly odlišné hodnoty. To, co v minulosti mohlo diváky pobavit, může být pro současného filmového nadšence urážlivé.

Warner Bros. k rasistickým stereotypům ze starých pohádek přistoupilo rozumným způsobem. Asi nejznámějším příkladem rasistického stereotypu z klasické pohádky Tom a Jerry je černá služka, kterou může množství diváků černé (ale i jiné) barvy pleti vnímat jako dehonestovanou.

Ve Warner Bros. se tedy rozhodli, že místo cenzorských zásahů, respektive vystřihnutí scén obsahujících potenciálně urážlivý obsah, uvedou před sledováním Toma a Jerryho krátké upozornění. 

„Tom a Jerry může zobrazovat některé etnické a rasové předsudky, které byly v americké společnosti kdysi běžné. Taková zobrazení byla nesprávná v minulosti a také v současnosti,“ stojí ve zmíněném upozornění. 

Dále se v něm píše o tom, že i když dané záběry nereprezentují pohled studia Warner Bros. v rámci dnešní společnosti, budou odvysílány v takové podobě, v jaké byly původně zhotoveny.

Na rasismus v Tom a Jerrym bude upozorňovat předběžné varování
Zdroj: Warner Bros. Pictures

Upozornění se zakončuje odůvodněním, které hlásá, že pokud by se měly tyto scény cenzurovat, bylo by to stejné, jako kdyby se tvrdilo, že zmíněné předsudky nikdy neexistovaly.

My musíme říci, že krok Warner Bros. rozhodně chválíme. Samozřejmě, stále se ozývají hlasy, které tvrdí (a jejich argumentace nemusí být chybná), že na minulost se optikou dnešních společenských a etických zásad jednoduše dívat nedá. 

To však nic nemění na faktu, že je třeba proti rasismu v jakékoliv formě vystupovat jednoznačným způsobem. Co si myslíš ty? Líbí se ti krok studia? Je podle tebe taková výstraha dostatečně účinná, nebo si myslíš, že by se scény měly vystřihnout?

Domů
Sdílet
Diskuse