Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. ledna 2019 11:40
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

VŠE kvůli bombám prodloužila zkouškové. Policie je bezradná

VŠE kvůli bombám prodloužila zkouškové. Policie je bezradná
Zdroj: Commons.wikimedia.org / Honza Groh
ZAJÍMAVOSTI VYSOKÁ ŠKOLA
Uložit Uložené

Školáci se učí zbytečně a policisté si neví rady.

Vysoká škola ekonomická v Praze se v poslední době potýká s nekončící sérií anonymních telefonátů ohlašujících bombu. Za posledních 14 dnů musela policie v areálu školy zasahovat dvakrát a za celý uplynulý rok pětkrát.

Strážci zákona jsou ale zatím bezradní, ani v jednom případě se jim pachatele nepodařilo dopadnout. Současné „bombové útoky“ narušily zkouškové období, které kvůli tomu musela rektorka Hana Machková prodloužit o tři dny.

Některé zkoušky si žáci během evakuace napsali v Domu odborových svazů a v okolních kavárnách, jiné ale musely být přeloženy.  Těžkosti situace přináší nejen škole, ale i samotným studentům. Pokud pocházejí z jiného města, cestují do Prahy zbytečně, ostatním zase přichází vniveč důkladná příprava. 

Prodlužování zkouškového a psaní testů v jiných budovách je ale jen dočasným řešením. Nejprve je třeba dopadnout viníka. Podle toho, že se nahlášení bomby konalo vždy během zkouškových dnů a vždy bylo plané, lze předpokládat, že pachatelem je student. Nicméně, Policie ČR nevylučuje ani jiné varianty. 

Podle studentů školy za anonymními hovory stojí žák, který se bojí neúspěchu. Na VŠE totiž mají studenti jen jeden pokus a druhý dostanou jen v případě, že získají více než 50 % bodů. Viník by se ale místo vyhození ze školy měl spíše bát trestu, který mu z anonymního nahlašování plyne.

Doporučeno
KVÍZ: Jaký obor bys měl*a studovat? KVÍZ: Jaký obor bys měl*a studovat? 18. března 2024 16:30

Za šíření poplašné zprávy může dostat až tři roky natvrdo, pokud tak učinil opakovaně, hrozí mu až pět let. Krom toho dostane od soudu velmi pravděpodobně uloženou povinnost uhradit vzniklé škody (ušlá mzda, výjezdy) v řádu desítek tisíc korun. 

Studenti si už ze situace střílí, a to především na facebookové stránce Vysoká škola MEMEkonomická.  Vytvořili i humorný Spotify playlist z písní, které skvěle popisují události posledních měsíců.

Domů
Sdílet
Diskuse