Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. ledna 2019 17:15
Čas čtení 0:00
Denisa Bodková

Otrávil se, skoro oslepl a zažil splašené slony. Šimon se živí cestováním a už navštívil více než 30 zemí (Rozhovor)

Otrávil se, skoro oslepl a zažil splašené slony. Šimon se živí cestováním a už navštívil více než 30 zemí (Rozhovor)
Zdroj: Šimon Snopek
ZAJÍMAVOSTI YOUTUBE
Uložit Uložené

21letý cestovatel se vždy snaží v zemi zůstat minimálně dva týdny, aby poznal její kulturu.

Chodí po luxusních resortech, ale nejraději si vychutná 30centové pivo během poslechu příběhů od domácích. Šimonu Snopkovi je teprve 21 let, ale i přesto si může na mapě světa označit 30 různých zemí, které zatím navštívil. Šimona znáš možná i z našich vlogů projektu Refresher Léto a Refresher Zima, protože je všechny natočil.

Zajímavější na tom je, že ze svých cest točí videa a pořizuje dechberoucí fotografie. A právě to ho živí. Jak se k vysněné práci dostal, jak to celé funguje a co bys měl udělat, pokud chceš podobný job i ty, nám Šimon prozradil v tomto rozhovoru.

V rozhovoru se ještě dozvíš:

  • jaké nejnebezpečnější situace zažil;
  • jak se dá cestováním živit;
  • kde bydlel ve vile za 30 tisíc korun za noc;
  • ve které zemi se otrávil a skoro zemřel;
  • rady od Šimona, jak levně cestovat.
Otrávil sa, takmer oslepol a zažil splašené slony. Slovák Šimon sa živí cestovaním a doteraz videl viac ako 30 krajín (Rozhovor)
Otrávil sa, takmer oslepol a zažil splašené slony. Slovák Šimon sa živí cestovaním a doteraz videl viac ako 30 krajín (Rozhovor) Zdroj: Šimon Snopek

Co u tebe bylo dřív? Focení, nebo točení?

Vo svojich 11 rokoch som sa venoval tancu a gymnastike a už vtedy ma strašne bavilo natáčať kamošov na telefón a robiť im krátke edity z tréningov.  Neskôr, myslím v prvom ročníku na strednej škole, som dostal od rodičov na Vianoce svoj prvý fotoaparát, a keďže som sa na škole vždy viac bavil so staršími žiakmi, spoznal som sa s chalanom, ktorý organizoval rôzne hip-hopové akcie a ponúkol mi, či mu ich nechcem fotiť. To sa, samozrejme, nedalo odmietnuť a lístok na akciu bol môj honorár (smiech). 

Doporučeno
Buď kreativní jako profík: Stejk ti prozradí nejlepší nástroje pro tvorbu obsahu Buď kreativní jako profík: Stejk ti prozradí nejlepší nástroje pro tvorbu obsahu 31. července 2023 14:30

Odvtedy som sa venoval točeniu aj foteniu, keďže oboje ma napĺňalo iným spôsobom. Pri fotke ma veľmi bavilo, že dokážem zachytiť určitú emóciu, ktorú v danom momente človek prežíva a pri videu zas to, že som dokázal dať veciam, ktoré som si predstavoval vo svojej hlave "fyzickú podobu".

snopek
snopek Zdroj: Šimon Snopek

Když jsi začínal s točením vlogů, na naší scéně ještě nebylo tolik youtuberů nebo lidí, kteří by přinášeli podobný obsah jako ty. Myslíš, že jsi vychytal dobu, kdy nebyla taková konkurence?

Myslím, že na Slovensku stále nie je taká veľká vlogerská travel komunita ako v zahraničí. Avšak konkurenciu nevnímam negatívne a myslím, že nie som jediný. Ľudia, ktorí sa venujú cestovaniu podobne ako ja ma inšpirujú a dúfam, že aj ja ich. 

Otrávil sa, skoro oslepol a zažil splašené slony. Slovák Šimon sa živí cestovaním a doteraz videl viac ako 30 krajín (Rozhovor)
Otrávil sa, skoro oslepol a zažil splašené slony. Slovák Šimon sa živí cestovaním a doteraz videl viac ako 30 krajín (Rozhovor) Zdroj: Šimon Snopek

Kde všude jsi byl? Máš vůbec spočítané, kolik zemí jsi procestoval?

Vieš, že ani neviem (smiech). Veľa ludí si počíta krajiny takým štýlom, že navštívia Paríž a odfajknú si Francúzsko, poprípade majú medzipristátie v Manile a už checkujú Filipíny. Možno, keď som bol mladší, robil som to podobne, no teraz cestovanie vnímam úplne inak.

Vždy sa snažím v danej krajine ostať minimálne dva až tri týždne, aby som pochopil jej kultúru.

Obrazne povedané, kým sa nedostanem do štádia, že mám svoju rannú rutinu v nejakej kaviarni, kde sa zdravím s čašníčkou, tak sa to ani nepočíta. 

snopek
snopek Zdroj: Šimon Snopek

A kdybychom chtěli aspoň přibližné číslo?

Mysím, že som navštívil okolo 30 krajín.

Určitě jsou místa, která tě oslovila víc než jiná. Kam by ses ještě vrátil a proč?

Ťažko povedať, každá krajina má vždy kúsok, do ktorého sa zamilujem. Či už je to príroda a pokoj na Islande, jedlo a káva vo Vietname alebo životný štýl na Bali. No nedávno som strávil mesiac v Kambodži a musím povedať wau! Nakoľko som nemal absolutné žiadne očakávania, tak to bolo o to magickejšie. Asi najviac autentická a turizmom nepoškvrnená krajina, akú som doteraz navštívil a určite by som sa tam rád vrátil.

snopek
snopek Zdroj: Šimon Snopek

Jaký byl nejdražší hotel, ve kterém jsi byl?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 62302 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse