Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. února 2019 17:07
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Slovák, který popíral holocaust, natočil reakční video. Svůj názor od přednášky v synagoze nezměnil

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Student Adam zarezonoval v médiích a rozhodl se vyjádřit.

Na Facebooku se minulý týden objevilo rozporuplné video, které zachycovalo diskusi Zabudnuté Slovensko  z konce roku 2017, kde Andrej Bán, Pavel Sibyla i Eva Mosnáková promítali gymnazistům dokument o holocaustu a následně s nimi debatovali.

Pavel Sibyla, v té době šéf Nadácie Zastavme korupciu, mezitím vstoupil do politické strany Progresívne Slovensko a video nahrál v sestříhané formě na svůj politický profil. Video po čase stáhl, protože nečekal, jaká kritika se na studenta snese.

Tehdejší gymnazista Adam na něm vystupuje se slovy, že se žádný holokaust se neodehrál, tvrdí, že miliony židů se po válce přestěhovaly do okolních zemí či do Izraele, a před očima Evy Mosnákové, přeživší holokaustu, zpochybňuje jeho existenci. Video bylo sdílené bez informace o tom, kdy vzniklo a bez odkazu na původní nahrávku celé diskuse, na což ostatně zareagoval i samotný Adam.

Ve svém obýváku natočil reakční video, o čemž informoval i samotný Andrej Bán na Denníku N, který konstatoval, že původně šlechetný čin dosáhl úplného opaku. Mezi svou komunitou Adam získal popularitu a využil jí. Článek upozorňuje na to, že se na Adama vylilo vědro kritiky a nenávisti, i když od roku 2017 své názory nezměnil.

I my na Refresheru jsme šířili sestříhané video Pavla Sibyly, abychom upozornili na to, jak politické působení ĽSNS či lidí jako Marián Magát, o kterých sám Adam v diskusi řekl, že s nimi sympatizuje, ovlivňuje mladé lidi, a nastavili zrcadlo současnému vzdělávacímu systému.

Adam v reakčním videu prezentoval 9 bodů sepsaných na papíře. Kritizuje, že nikdo neupřesnil, kdy bylo video natočené a upozorňuje, že předmětem přednášky nebyl holocaust, ale téma Zabudnuté Slovensko bojující proti extremistům.

Jak však můžeš slyšet od Adama, v rámci přednášky promítali dokument o holocaustu, takže máme pocit, že diskuse se přirozeně přesunula i k tématu holocaustu. Adam si stěžuje, že se přednášky zúčastnil v rámci vyučování, a tak tam nešel dobrovolně a na vlastní pěst prezentovat svůj názor.

Přesto se po zhlédnutí dokumentu postavil a začal holocaust popírat. Nezáleží přitom na tom, zda ho popíral v synagoze přesně během Mezinárodního dne památky obětí holocaustu, nejdůležitější je samotné popírání a šíření podobných myšlenek bez ohledu na to, kdy se uskutečňuje.

Mladík, ktorý popieral holokaust, natočil reakčné video. Svoje názory od prednášky v synagóge nezmenil
Mladík, ktorý popieral holokaust, natočil reakčné video. Svoje názory od prednášky v synagóge nezmenil Zdroj: Adam Buzinkay

Mladík pokračuje tím, že video bylo podle něj určeno k předvolební diskreditaci Mariana Kotleby. My na Refresheru nejsme zapojeni do žádné předvolební kampaně, avšak jedním z našich cílů je poukazovat na to, jak Kotleba se svou stranou ovlivňuje myšlení mladých lidí. Koneckonců, samotný Adam prohlásil, že je sympatizantem ĽSNS, nikdo přitom netvrdil, že je i členem strany. Z tohoto důvodu jsme o vyjádřeních gymnazista informovali i my.

Následují argumenty o tom, jak by měla být trestná jen podpora a oslava holocaustu, ne pochybování o existenci a rozsahu historických faktů. Sám přiznává, že na otázku o tom, zda podle něj holocaust neexistoval, odpověděl ano. Prý dále nedostal dostatečný prostor na obhajobu.

Proto se rozhodl svůj názor na holocaust vysvětlit ve videu. Adam nepopírá, že v koncentračních táborech za druhé světové války zemřelo velké množství židů či Romů, ale mezi důvody jejich smrti uvádí nedostatek jídla či šíření nemocí, za které bylo zodpovědné nacistické Německo. Zmínky o hromadném vyvražďování a plynových komorách bys od Adama čekal marně.

Za skutečnost Adam považuje i násilí páchané nacisty na vězních, ale zejména v dobách, kdy Němci ustupovali na všech frontách. Zajímá ho, proč média stále zajímá jen židovský holocaust, přičemž mylně dodává, že podle zákona na Slovensku nesmí kritizovat stát Izrael. Žádný takový zákon neexistuje, Izrael můžeš kritizovat stejně jako každý jiný stát na světě a legislativa ti v této oblasti rty pomyslně nesvazuje.

Třešničkou na dortu je Adamovo vyjádření, že mnoho židů zemřelo v důsledku nezvládnutí situace Němci. Pokud pro něj nezvládnutí situace Němci v praxi znamená vyvražďování mužů, žen a dětí jen na základě náboženského či etnického původu, tak zřejmě žije ve vlastní realitě, která nemá s historickými fakty nic společného.

Adam nakonec vyprávěl i o nadávkách, které inkasoval na sociálních sítích. Prý mu každá dodala energii, aby se postavil před kameru a veřejně vyjádřil svůj názor. Své vyprávění zakončil doporučením knihy od německého autora, aby si údajně lidé mohli vytvořit vlastní názor a podívat se na holocaust z jiné perspektivy.

Zmíněný Němec je však chemik, který byl v minulosti několikrát v Německu trestně stíhaný i odsouzen k trestu odnětí svobody za podněcování rasového násilí a znevažování mrtvých. Očividně proto nejde o důvěryhodný zdroj informací o jedné z nejhorších genocid lidské historie.

Domů
Sdílet
Diskuse