Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. února 2019 11:42
Čas čtení 0:00
Vl Mi

Pokud v Česku nedáš očkovat své dítě, můžeš dostat pokutu 10 tisíc korun. Nepomohou ti ani konspirace o autismu a jedech

Pokud v Česku nedáš očkovat své dítě, můžeš dostat pokutu 10 tisíc korun. Nepomohou ti ani konspirace o autismu a jedech
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://pixabay.com/sk/zdravotn%C3%A1-sestra-strieka%C4%8Dka-lek%C3%A1r-527622/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">pixabay.com</a>
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nedal jsi očkovat dítě? Hrozí ti pokuta.

Očkování je preventivní opatření veřejného zdravotnictví a ochránilo před nebezpečnými infekčními chorobami už miliony lidí. Funguje jako pomůcka pro imunitní systém, pomáhá mu naučit se zareagovat v případě, kdyby se setkal se skutečně vážnou infekční chorobou. Obranný systém si takříkajíc „cvičně“ vyzkouší, jak se bránit.

Díky vakcínám neumíráme na černý kašel

Podle odborníků je očkování jedním z nejúčinnějších výdobytků medicíny, díky kterému některé nemoci prakticky vymizely. Pokud bychom se ze dne na den přestali očkovat, mohlo by to mít katastrofální důsledky. „Očkování v oblasti medicíny patří k nejkontroverznějším a nejdiskutovanějším tématům,“ říká lékař Svetozár Dluholucký.

Před desítkami let byla infekční onemocnění nejčastější příčinou úmrtí novorozenců, často umírali i dospělí. Podle prohlášení WHO (Světová zdravotnická organizace) z roku 1994 má každé dítě právo na ochranu proti infekčním chorobám imunizací. Rodiče, lékaři a stát jsou povinni mu toto právo poskytnout.

Ak nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 eur. To, že sa bojíš autizmu a amerických jedov, neobstojí
Ak nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 eur. To, že sa bojíš autizmu a amerických jedov, neobstojí Zdroj: www.google.sk

Kdysi mohlo být pro člověka očkování opravdu nebezpečné. Vakcíny se totiž vyráběly z původních celých infekčních mikroorganismů a často zanechávaly závažné nežádoucí účinky. Dnešní moderní vakcíny se připravují jinou metodou a komplikace způsobují ojediněle.

Neodborná diskuse na odborná témata. Vakcína způsobuje autismus!

Internet je dobrý pomocník, ale zlý pán. O očkování si lidé nechávají poradit na sociálních sítích od diskutujících, kteří napíší nejrůznější zážitky. Možná vymyšlené, možná pravdivé. Dostávají stovky lajků, desítky souhlasných komentářů. Najednou se příběh jednoho „důvěryhodného“ člověka začne šířit a stává se nespornou pravdou.

Často jsou takové příběhy směsí emocí, faktů, vymyšlených konstrukcí a náhod. Skvělým příkladem může být status známého slovenského moderátora na Facebooku. Po medializovaném případu, kdy měl pacient po očkování zdravotní problémy, si nepřímo začal pohrávat s myšlenkou, že to bylo právě kvůli vpíchnutí vakcíny.

Zeptal se proto lidí na sociální síti, co si o tom myslí. Našly se i rozumné komentáře, ale byly převážně v pozadí. „Já jsem nesmírně šťastná, že lidé otevírají oči. Kolik nás tady si uvědomuje, že očkování je trestný čin páchaný na nás? A našich dětech? Jsem zvědavá na odezvu, toto nezůstane jen tak,“ napsala Kristýna, která měla na profilu fotku se svým dítětem.

„Mam 3 neočkované děti! Takže určitě jsem za dobrovolné očkování,“ napsala Adriana. „Měla jsem úplně zdravé dítě, které má po očkování autismus. A může mi říkat kdo chce jakékoli argumenty. Můžeme se o tom bavit, pokud jste to také prožili,“ vyjádřila se Vladimíra. Skutečně nám vakcíny škodí? Způsobují autismus?

Jak funguje očkování

Očkování má pomoci tělu naučit se bránit. Vakcína však pro tělo neznamená nebezpečí. Obsahuje antigeny, které předstírají útok bakterií či virů na tělo. Právě na tyto antigeny, tedy látky, které vyvolávají imunitní reakci těla, obrana zareaguje.

Imunitní systém bude díky podvodnému útoku vakcíny připraven, když přijde skutečná hrozba pro organismus. Pokud jsi očkovaný, onemocnění pravděpodobně nepropukne, případně je nemoc mnohem mírnější. Z čeho jsou vytvořeny antigeny? Obvykle je to směs bílkovin, polysacharidů či části bakterií.  

V Česku se děti očkují proti devíti onemocněním. Kromě povinného očkování může rodič očkovat své dítě i dalšími vakcínami, ty však již nehradí zdravotní pojištění. V naší zemi se povinně aplikují jen vakcíny od renomovaných výrobců ověřených na mezinárodní úrovni.

Každý organismus je jiný, proto může vakcína vyvolávat různé reakce. Je třeba se nejdříve pobavit s lékařem. Pokud jsi například alergický, může se objevit nežádoucí reakce. Ta zpravidla zmizí do pár dní. „Děti s problémy po očkování potkávám ve své práci každý den i několikrát. Ozvěny po očkování se vyskytují v různých orgánech a systémech organismu,“ vysvětluje osteopat Sergej Malka.

„Například očkování proti dětské obrně vede ke snížení zpětné resorpce mozkomíšního moku v choriových dutinách mozku, což zapříčiňuje zvýšení množství tekutiny v lebce a tím zvyšuje nitrolební tlak.“

Ak nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 eur. To, že sa bojíš autizmu a amerických jedov, neobstojí
Ak nedáš zaočkovať svoje dieťa, môžeš dostať pokutu 331 eur. To, že sa bojíš autizmu a amerických jedov, neobstojí Zdroj: www.flickr.com

Pokud příznaky přetrvávají, je třeba co nejdříve navštívit lékaře. Ptáš se, proč by sis měl nechat píchnout něco do těla, když ti to může uškodit? Každý lék má nežádoucí účinky. Dokonce i kapky do nosu či sirup proti kašli.

Na světě neexistuje lék, který nemá nežádoucí účinky. „Po očkování se mohou vyskytnout přechodné obtíže jako hypotonicko-hyporesponzivní epizoda, která se projevuje náhlým poklesem tlaku, svalového tonu, poruchou spánku, může být doprovázena dlouhotrvajícím pláčem. Tyto příhody jsou očekávané příhody, i když velmi vzácné u predisponovaných jedinců, a souvisí se změnou vegetativního nervového systému. Tato epizoda je však přechodná, nezanechává následky a ani se obvykle neopakuje po dalších očkováních,“ řekla doktorka Ingrid Urbančíková.

Reakce organismu jsou různé, podle Dluhockého se dělí do tří skupin: alergické reakce na složku vakcíny, nežádoucí účinky spojené se zacházením s vakcínou, nežádoucí reakce jako následek přirozené odpovědi imunitního systému.

Může se stát, že po očkování vyskočí teplota, objeví se zarudnutí či otok. Jak jsme psali výše, může to mít různé příčiny. Neměli bychom ale vyvolávat paniku. Pokud se situace nezhoršuje, příznaky po pár hodinách či dnech zmizí.

V minulosti infekce kosily lidstvo

Stačí se podívat do nedávné historie a zjistíme, že lidstvo mělo odjakživa problém s epidemiemi. Války, přemnožení hlodavci či znečištěná voda byli důvodem epidemií, které za krátkou dobu vyústily v tisíce mrtvých. První pokusy s očkováním proběhly v roce 1796 a od té doby si prošly značným vývojem. Za objevitele očkování se oficiálně považuje anglický lékař Edward Jenner.

Zcela se zatím podařilo vyhubit jednu infekci – pravé neštovice, tzv. varioly (kdysi 8–20 % všech úmrtí). Oznámil to ředitel WHO Dr. Mahler v roce 1977. K odstranění byly použity 2,4 miliardy vakcín, kterými bylo očkováno 83 milionů lidí v 33 zemích světa. Druhou chorobou, kterou se daří úspěšně odstraňovat, je dětská obrna, tzv. poliomyelitida.

Možná budeš překvapen, ale poprvé se na území Česka očkovalo už v roce 1803. Tehdy bylo nařízeno očkování proti pravým neštovicím. Povinně se u nás začalo očkovat v roce 1958 za dob Československa. Očkovanost dosáhla v krátkém čase 100 %. Po rozdělení zemí máme i nadále povinné očkování.

Co se u nás povinně očkuje? Doporučená očkování

Dětská obrna

 Tuberkulóza

Záškrt

Rotavirové nákazy

Zarděnky

 Onemocnění lidským papilomavirem
Tetanus  Pneumokokové infekce
Virové hepatitida typu B  Meningokové infekce

Hemofilové infekce

 Klíšťová encefalitida

Spalničky

 Plané neštovice

Černý kašel

 Chřipka

Příušnice

 Žloutenka typu A

Tuberkulóza (pouze u rizikových dětí s indikací)

 Vzteklina

Pneumokokové infekce (jen rizikové případy)

 

Na proočkovanost dohlíží stát, přesněji Ministerstvo zdravotnictví ČR. Statisticky ji sleduje na úrovni obvodů, okresů a krajů. Nakonec vznikne sumář za celé Česko. Snahou je, aby na úrovni obvodů byla proočkovanost minimálně 90 %. To se bohužel kvůli výše zmíněným mýtům přestává dařit. Rok od roku podle statistik Ministerstva počet očkovaných klesá.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 63192 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda očkování způsobuje autismus;
  • k čemu je nám očkování dobré;
  • co je kolektivní imunita;
  • zda je očkování v souladu s Ústavou.
Domů
Sdílet
Diskuse