Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2019 14:22
Čas čtení 0:00
Adam Novosad

Střídání zimního a letního času se ruší. Odhlasoval to Evropský parlament

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nekonečné změny času se mají stát minulostí.

O zrušení střídání letního a zimního času se diskutuje už několik měsíců. Evropská unie už dříve povzbudila své obyvatele, aby se v průzkumu vyjádřili, zda by si chtěli střídání ponechat, nebo jej nadobro zrušit, přičemž výsledek mluvil jasně.

Většina lidí by byla raději, kdyby si hodinky nemuseli přenastavovat, a tak Evropská komise vytvořila návrh na zrušení střídání. Aby mohl návrh vstoupit v platnost, musel projít hlasováním v Evropském parlamentu, které bylo na programu právě dnes.


Návrh nové legislativy z dílny Komise schválili poslanci Evropského parlamentu vcelku jednoznačně. 410 z nich hlasovalo pro, 192 hlasovalo proti a 51 poslanců se hlasování zdrželo. I když se původně měl čas přestat měnit už příští rok, nakonec poslanci rozhodli, že by mělo být zrušení střídání aplikováno až v roce 2021.

Díky tomu budou mít členské státy dostatek času na jednání o tom, který čas si ponechají. Návrh totiž počítá s tím, že členské státy mají právo svobodně se rozhodnout, zda jim více vyhovuje zimní, nebo letní čas. 

Poslanci zároveň členským státům a Komisi vzkázali, že by se společnými silami měli snažit najít kompromis ve vybraném čase, který si ponechají, aby nedošlo ke zbytečným komplikacím v rámci vnitřního trhu Evropské unie. V této chvíli nás čeká už jen závěrečné jednání s ministry členských států o tom, jak a kdy přesně budou nová pravidla zavedena.

Domů
Sdílet
Diskuse