Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2019 20:01
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

U Plzně se veřejnosti otevře Luciferovo peklo. Impozantní kaolinový důl má 15 metrů vysoké síně

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Už 15. června budeš moci spatřit raritní podívanou.

Už za dva týdny bude veřejnosti zpřístupněna unikátní turistická atrakce. Podzemní kaolinový důl u Nevřeně na Plzeňsku je pozůstatkem těžebních prací, které zde skončily před více než 100 lety. Zbyl po nich impozantní komplex chodeb s více než 15 metrů vysokými síněmi.

Po léta se do těchto prostor lidé dostávali ilegálně průlezem betonovou skruží. Tento přístup byl ale před rokem a půl uzavřen a důl se nyní bude konečně otevírat pro veřejnost.

Mimořádná rarita přilákala i filmaře, kteří zde natáčeli pohádku Čertí brko. Jednu ze zdejších síní přestavěli na Luciferův trůnní sál.

Pro turisty bude krom přístupu do podzemního komplexu otevřena i naučná stezka. Díky elektrickému osvětlení si budou moci příchozí prohlédnout odlesky bělostného kaolinu, který se používá k výrobě porcelánu nebo jako plnivo při výrobě papíru. 

Důl je vytvořený lidskou rukou a od svého založení v roce 1870 byl kopán ručně. Až postupem času, kdy se zjistilo, že kaolin obsahují i hlubší části horniny, se přešlo na hlubinnou těžbu. Vznikla transportní štola s úzkokolejkou, po níž důlní vozíky poháněla parní lokomobila. V podzemních prostorách tak člověk může obdivovat nejen impozantnost, ale také práci předků. 

Domů
Sdílet
Diskuse