Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2019 13:22
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Vědci tvrdí, že světu hrozí klimatický apartheid. Hlad a války pocítí zejména chudí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Pokud si některé země světa nebudou klimatickou hrozbu uvědomovat, může to mít katastrofální dopad zejména na chudší část populace.

Zvláštní zpravodaj OSN pro extrémní chudobu a lidská práva Philip Alston ve zprávě tvrdí, že našemu světu hrozí klimatický apartheid. Podle něj pocítí následky změny klimatu především nejchudší obyvatelé planety. Stejně tak ohrožuje i samotnou demokracii a základní lidská práva.

Bohatší vrstva s vysokým společenským a ekonomickým statusem údajně své peníze použije takovým způsobem, aby hladu či dokonce válkám předešla. Odborník z OSN uvádí jako příklad podobného jevu případ z New Yorku, kde v roce 2012 udeřil hurikán Sandy.

Zatímco budova banky na Manhattanu byla chráněna před stoupající hladinou, nejchudší část obyvatelstva velkého jablka byla po celou dobu bez elektřiny a zdravotní péče.

Podle Alstona i ta nejoptimističtější předpověď, podle níž se svět do roku 2100 oteplí o 1,5 stupně, znamená pro nejchudší nedostatek potravy, ztrátu výdělků nebo horší přístup ke zdravotnictví. Ti se pak budou muset rozhodnout mezi smrtí hladem nebo odchodem na jiné místo.

Některé země si však tuto hrozbu plně uvědomují a snaží se zavést pozitivní reformy. Energie z obnovitelných zdrojů je stále levnější a až v 49 zemích světa se snížily emise.

Bohužel, Alston upozorňuje, že k pozitivní změně budeme muset všichni přispět svým dílem. Brazílie proto musí přestat spekulovat o opětovném povolení kácení Amazonského deštného pralesa a Čína musí výrazněji snižovat uvolňování metanu. Ani mnohé evropské země však nejsou bez viny, a tak je třeba věnovat se klimatickým tématům a přechodu na zelenou energii intenzivněji.

Domů
Sdílet
Diskuse