Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. září 2019 18:40
Čas čtení 0:00
Peter Hlavička

Jaké úplatky dává resell mafie prodejcům, pokud chce koupit 50 párů tenisek Yeezy nebo Off-White?

Jaké úplatky dává resell mafie prodejcům, pokud chce koupit 50 párů tenisek Yeezy nebo Off-White?
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.reddit.com/r/Sneakers/comments/8at3uj/so_i_found_out_why_i_cant_ever_hit_on_the_snkrs/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">reddit.com</a>
MÓDA
Uložit Uložené

Obálky plné peněz nebo převody na zahraniční bankovní účty jsou dnes běžnou záležitostí i u českých resellerů.

Pokud máš dobré kontakty, ve světě resellingu je možné všechno. U populárních releasů tenisek sice jde o setiny a prodejci limitují množství objednaného zboží jen jedním párem na zákazníka, aby mělo více lidí možnost koupit takové kousky, ale pravidla se dají vždy obejít. Právě od toho je přece resell mafie.

Článek slouží výhradně k edukativním účelům a nenavádí k neetické nebo trestné činnosti.

Rok 2019 byl z hlediska releasů tenisek velmi bohatý a bohatí jsou i lidé, kterým se podařilo koupit ty správné modely. V určitých případech se totiž pohybuje čistý zisk na jednom páru i ve výši 25 tisíc korun a ti, kteří doma mají tenisky Air Jordan 1 Travis Scott nebo Off-White x Air Force 1 MCA vědí, o čem mluvím.

Podpultový prodej je v obchodech s teniskami bohužel běžnou praxí a příběhy o tom, jak si zaměstnanci mezi sebou rozdávají tenisky ještě před jejich releasem jsou jednoznačně založeny na pravdě. Rovněž se často stává i to, že za prodejnou zaparkuje reseller, otevře kufr svého auta a zaměstnanci mu za menší úplatek prodají desítky párů určitých tenisek, i když měly být původně limitovány pouze jedním párem na zákazníka.

V tomto článku se dozvíš:
  • Co je to backdoor;
  • zda berou úplatky i zaměstnanci prodejen Queens nebo Footshop;
  • kolik tenisek prodávají známé obchody podpultově;
  • jaké úplatky berou zaměstnanci v obchodech s teniskami;
  • jak řeší vedení těchto obchodů chování svých zaměstnanců.

Nejčastějším případem, jak se lidé dokáží dostat např. k 50 párům určitých tenisek najednou, bývají rodinné vztahy. Pokud máš tedy sourozence, bratrance nebo velmi dobrého kamaráda, který pracuje již delší dobu v obchodě s teniskami a ví, jak to tam chodí, pravděpodobně by měl vědět i to, jak ti podobný obchod zprostředkovat.

Záleží ale také na tom, jak velká je daná prodejna. Na téma podpultové prodeje a backdoor jsme si tak opět promluvili s resellerem, který si přál, aby jeho identita zůstala skrytá a pro účely tohoto článku tak bude vystupovat pod přezdívkou MQS.

U domácích prodejců jako Queens, Footshop nebo The Streets by si 50 párů, které odešly zadním vchodem, určitě někdo všiml, ale v zahraničí se podobné množství backdooruje běžně. Pokud se někomu podaří od jednoho prodejce získat 50 párů najednou, pravděpodobně to nebyl jediný podpultový prodej daného releasu, a tím pádem musel mít obchod dostupných alespoň 500 párů.

Resell Mafia: Koho podplatiť, ak sa chceš dostať k 50-tim párom tenisiek Yeezy alebo Off-White?
Resell Mafia: Koho podplatiť, ak sa chceš dostať k 50-tim párom tenisiek Yeezy alebo Off-White? Zdroj: REFRESHER.sk

Kteří prodejci berou nejvíce úplatků?

Stránky jako Dover Street Market, KITH nebo Hanon jsou rájem pro backdoor. Z KITH bere na 1OO % reseller twojayskicks, což osobně potvrdil v jedné skupině. Z tenisek adidas Yeezy Boost 700 dostal tuším 100 párů najednou. KITH se sice snaží proti podobným věcem bojovat, ale backdoorů z jejich prodejen je stále více, čili jim to asi moc nevychází. Jedna z největších afér se však týkala obchodu Dover Street Market, když měli ohlášených 6O párů tenisek adidas Futurecraft 4D Daniel Arshia a do prodeje se dostaly jen 4 páry. Časem se ale na všechno zapomene a pokračuje se ve starých kolejích.

Jeden člen skupiny Pyrates objednal 3OO párů tenisek Nike x Off-White Blazer ze stránky Footpatrol. Museli mu je dovézt v kamionu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

You know how the managers be like. If you buy some socks you can buy a pair? Well I bought some socks and I bought a few pairs. #twojskicks

A post shared by Jaysse Lopez (@twojskicks) on

Lidé jako Ronnie Fiege jistě vědí, jaké počty tenisek dostávají jejich prodejny. Myslíš si, že podobnou aktivitu ve své firmě tolerují, nebo to jen dokáží zaměstnanci skrýt tak, aby se o tom šéf nedozvěděl?

Pokud již zmiňuješ Ronnieho Fiega, lidé z vyšších pozic jeho firmy prodávají skupinám na Discordia odkazy na tenisky z jejich stránky ještě před releasem za zhruba 25 tisíc korun. Korupce na stránce KITH není žádnou novinkou. Pokud se dostaneš přes známosti k zmíněným lidem z vedení, můžeš si od nich rovnou požádat o ceník podobných informací.

Na veřejnosti to samozřejmě všichni zúčastnění popírají; dokonce mají i svůj „anti-bot tým“, který toho většinou moc neopraví. Myslím si ale, že Ronnie o tomto všem asi neví. Pokud má tvůj obchod čtyři obrovské pobočky a prodává stovky tenisek každou minutu, asi se to ani nedá všechno kontrolovat.

Doporučeno
Holubi od Nike před lety navždy změnili streetwearovou kulturu soubojem s policií. Za pár dní se vrátí do prodeje Holubi od Nike před lety navždy změnili streetwearovou kulturu soubojem s policií. Za pár dní se vrátí do prodeje 10. ledna 2019 13:03

Zaměstnanci stránky END. jsou zase známí tím, že prodávají tenisky na eBay. Vedení je přistihlo asi třikrát a vypadá to tak, že už nad tím jen mává rukou. Pokud se nemýlím, tak spousta hype tenisek jako např. Air Max 1/97 Sean Wotherspoon, které dostává Queens od Nike, klesají zejména kvůli tomu, že Queens má v rámci backdoor špatnou historii.

Zakladatelka a majitelka prodejen Queens, Lenka Ondruchová se na téma backdoor vyjádřila následovně: „S backdoorem jsme se v Queensu bohužel v minulosti setkali. Takové jednání u našich zaměstnanců netolerujeme a interní pravidla jsme nastavili tak, aby se to neopakovalo.“ Jejich vztah se značkou Nike však podle jejích slov vůbec není negativně ovlivněn podobnými záležitostmi: „To jsou spekulace, které se nezakládají na pravdě. Od loňského roku jsme členem Nike NBHD a dostáváme větší množství limitovaných tenisek než kdy dřív.“
Resell Mafia: Koho podplatiť, ak sa chceš dostať k 50-tim párom tenisiek Yeezy alebo Off-White?
Resell Mafia: Koho podplatiť, ak sa chceš dostať k 50-tim párom tenisiek Yeezy alebo Off-White? Zdroj: www.czechcrunch.cz
O vyjádření na téma backdoor u svých distributorů jsme žádali i zástupce značky Nike v České republice, ale bohužel jsme nedostali odpověď.

Kupoval jsi už někdy přes backdoor?

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 67403 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse