Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
11. října 2019 11:07
Čas čtení 10:26
Jakub Paulík

Slovenský novinář Paľo Rýpal psal o mafii a před 11 lety zmizel. Stal se obětí vraždy?

Slovenský novinář Paľo Rýpal psal o mafii a před 11 lety zmizel. Stal se obětí vraždy?
Zdroj: FB skupina Hľadá sa Paľo Rýpal / Dušan Kittler
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Nejbližší sice doufají v nejlepší, ale obávají se, že je Paľo už dávno po smrti.

S informacemi o osobě nezvěstného Paľa Rýpala se obrať na číslo 158.

21. února 2018 slovenská žurnalistika přišla o investigativního novináře Jána Kuciaka, kterého spolu s jehou snoubenkou Martinou Kušnírovou zavraždili kvůli jeho práci. Přibližně 10 let před jeho usmrcením se z novinářské obce ale ztratil také tehdy 39letý reportér Paľo Rýpal.

Dodnes o něm nic nevíme. Víme ale, že se Rýpal v rámci novinářské práce zajímal o kriminální případy, mafii a politickou mašinérii. Byl například prvním novinářem, který psal o tom, že Mikuláš Černák mohl mít prsty ve vraždě polského milionáře Szymaneka.

Mnozí lidé se i proto domnívají, že ho dal někdo odstranit. Jiní ale věří, že je stále naživu. Pokud bychom počítali s oficiální verzí, tedy, že je Paľo Rýpal nezvěstný, 19. prosince tohoto roku by oslavil své 51. narozeniny.

V tomto článku si přečteš:
  • Jak pomáhal mladým novinářům píšícím o mafii
  • Jak chránil rodinu tvrzením, že je jedináček bez rodičů
  • O výpovědi anonymního svědka a o informacích, které ho údajně mohly stát život
  • Kde se údajně nachází jeho tělo
  • Co mohl mít společného s mafiánem Lajošem Sátorem
  • Co nasvědčuje tomu, že je Rýpal naživu a jaké indicie jsou o tom, že je už po smrti
  • Proč si sestra Paľa Rýpala myslí, že jejího bratra zabili

Paľo Rýpal
Paľo Rýpal Zdroj: FB skupina Hľadá sa Paľo Rýpal / Dušan Kittler

V dobách násilné slovenské mafie pomáhal mladším redaktorům

„Paľo Rýpal byl první reportér v generaci krimi žurnalistů, který psal o podsvětí a budoval kolem sebe síť novinářů z jednotlivých médií. Těm se snažil radit a navigovat je. Tehdy zde byli totiž nebezpeční lidé, kteří fyzicky likvidovali nepohodlné osoby. Dnes je to zase ekonomická mafie.

 

Ta, s výjimkou Jána Kuciaka, nezabíjí lidi, spíše se s nimi natahuje v právní rovině. Tehdy ale nebylo vůbec bezpečné o mafii psát, a tak Paľo pomáhal mladším redaktorům, kteří se do této oblasti pustili. A já jsem byl jeden z nich,“ zavzpomínal si pro Refresher na nezvěstného novináře Paľa Rýpala dlouholetý reportér z Aktuality.sk Ján Petrovič.

„Paľo mi jednou říkal, že je středa, může se něco stát. Tvrdil, že jemu to tak statisticky vychází, že ve středu se v Bratislavě vždy něco stane – a byla to i pravda. Často proto přišel takový noční výjezd, když jsme dostali informaci od zdroje, který nám řekl, že se někde střílelo a dost často to byly vraždy,“ vyjádřil se k období divokých 90. let slovenské mafie.

Než se Paľo Rýpal dostal k práci novináře, vyzkoušel si různé pozice. Pracoval u pásu, kde montoval motory, dělal u vstřikovacích lisů, ale byl zaměstnán také jako podnikový hasič, tkadlec koberců, strážník či horník. Od roku 1993 se v 24 letech začal živit v novinářské branži, a to přesto, že ho z bratislavské fakulty žurnalistiky vyloučili.

„Žurnalistika byla pro něj vlastně cesta, jak se dostat k lépe placené práci. Studoval ji, ale po neshodách s nějakým panem profesorem, a po zjištění, že dokáže psát i bez výšky, v ní už nepokračoval,“ prozradila nám jeho sestra Iveta Uhliariková-Rýpalová.

Paľo Rýpal
Paľo Rýpal Zdroj: Archív rodiny Paľa Rýpala

Rodinu chránil tvrzením, že je jedináček a rodiče jsou po smrti

Práci redaktora nepovažoval Paľo Rýpal za riskantní. „Často se nakonec ukáže, že skutečné riziko je nižší, než jsme si ho představovali v našich katastrofických scénářích. Zatím žiji a jsem relativně zdravý. Slovenská žurnalistika asi nebude až tak nebezpečná, jak se o ní říká,“ tvrdil Rýpal v rozhovoru pro Trend z roku 2006, čili jen dva roky předtím, než zmizel. Strach z fyzického ohrožení v dané době tedy zjevně neměl.

Vše ale nebylo zřejmě tak růžové. Podle vyjádření Rýpalovy neteře Lucie totiž novinář svou rodinu chránil například tím, že se před lidmi vydával za jedináčka a tvrdil, že ​​jeho rodiče jsou po smrti. Z jakého důvodu by to dělal, kdyby si nebyl vědom toho, že svými články může snadno ohrozit blízké?

Možná i proto, podle výpovědí kolegů, zvažoval pomalý přechod k jinému pracovnímu odvětví. „Paľo měl neustále plány i v oblasti zábavy. Bavily ho různé humoristické relace. Já už jsem v té době pomalu také odcházel z aktivní žurnalistiky. Investigativu, jaká byla v 90. letech, můžete dělat vážné maximálně 10 až 15 let a potom beznadějně vyhoříte. Paľo už mohl být ke konci ve stadiu, kdy plynule přesouval váhu na druhou nohu,“ řekl nám bývalý investigativní novinář Arpád Soltész o tom, jak Rýpal zvažoval ukončení své kariéry. Soltész s Paľem Rýpalem pracoval v Momentu, v Národní obrodě, v LIVE!, ale byli velkými přáteli i v soukromí.

„Byl unavený z práce, kterou dělal. Hledal něco příjemnějšího, veselého, prostě jiný směr,“ vzpomíná na poslední setkání s Paľem jeho sestra.

„Byla škoda, že se ztratil právě v období, kdy se měnil jeho život k lepšímu. Díky přítelkyni přestal pít a našel větší vnitřní klid. Michalka mu ukázala, že klid a rovnováhu dokáže najít v chrámu. Dokonce plánovali společnou svatbu. Konečně se vyrovnával sám se sebou. Nebo že by cítil, co se blíží?“ zamyslela se.

Paľo Rýpal s otcem (srpen 2003)

Paľo Rýpal
Paľo Rýpal Zdroj: Archív rodiny Paľa Rýpala

Alkohol jako metla lidstva dělal problémy i novinářům

O Paľovi Rýpalovi se říkalo, že měl velké problémy s alkoholem. Soltész však Paľova démona uvedl na pravou míru a zmínil také jednu zábavnou příhodu.

„Když si Paľo vypil, dostával se do problémů, ale alkohol působí negativně na každého. Já jsem ho zažil opilého jen jednou či dvakrát. Ke mně se tehdy choval zcela normálně. Agresivního jsem ho nikdy neviděl. Pravdou ale je, že lidé, kteří Paľa znali, a byli opravdu jeho přátelé, tak s ním nikdy nepili. Věděli totiž, že mu to nedělá dobře. Podle toho zjistíte, zda mluvíte s jeho kamarádem, nebo s někým, kdo se tak pouze tváří,“ tvrdí.

„Bez alkoholu vydržel dlouho, ale když už začal, tak týden neskončil. Společně jsme se opili pořádně pouze jednou a největší problém, který tehdy udělal, je ten, že jsem mu napsal na ruku pinkód od bankomatové karty a on se vrátil bez karty a bez peněz s tím, že tam zadával datum svého narození. Tak jsem se ho zeptal, že proč tam dával datum narození, když měl na ruce heslo. Odpověděl mi, že datum jeho narození je lepší než nějaký pinkód,“ vzpomíná na nepříjemnou a zároveň zábavnou příhodu se svým přítelem.

Paľo Rýpal
Paľo Rýpal Zdroj: Archív rodiny Paľa Rýpala

Podle anonymního svědka chtěli Paľa Rýpala zabít

Paľa Rýpala oficiálně naposledy viděli 22. dubna 2008 na bratislavské ulici Rezedova, kde bydlel v podnájmu. Tři dny nato se, podle některých zdrojů, odhlašoval z hotelu v městě Štúrovo, kde přespal dvě noci, (informaci TV Markíza potvrdil zaměstnanec hotelu) a později údajně v jistém bratislavském baru mluvil o tom, že má informace, kvůli kterým mu jde o život.

„Nevzpomínám si na přesné datum, kdy jsem se s Paľem viděl, ale vím, že jsem tehdy u něj v Bratislavě bydlel půl roku, když jsem sem přijel z Prahy a hledal jsem si bydlení. Pak jsme byli ještě v telefonickém kontaktu. Bylo to období, kdy mi volal, jestli by se nedala sehnat práce v JOJce. Myslím, že tehdy dělal pro Markízu a cítil, že už znovu nadělal mnoho problémů. No a pak zmizel,“ říká o posledním kontaktu s Paľem Rýpalem Soltész.

„Mně to v té chvíli ani nepřišlo zvláštní, že zmizel. On se totiž někdy vypařil s tím, že na něčem dělal a nikomu o tom neřekl nebo chtěl někdy pouze zrelaxovat, a tak odjel, přičemž nikdo nevěděl, kde je. Někdy to bylo na pár dní, jindy na pár týdnů. Až postupně jsem si začal uvědomovat, že se mu muselo skutečně něco stát,“ popisuje období Rýpalova zmizení Petrovič.

Petru Nôtovi, příteli Rýpala, se v roce 2018 ozval anonymní svědek, tvrdící, že je zřejmě poslední osobou, která viděla Paľa živého. „Říkal, že se vrátil zpět do Bratislavy, neboť ho na jihu Slovenska (zmiňovaný hotel ve městě Štúrovo) objevili. Proto si rozbil mobil, aby ho nemohli zaměřit. Šel do Bratislavy pěšky. Spával v lese. Pohyboval se mimo vesnice a města. Měl pouze batoh a v něm počítač.

Doporučeno
Slovenští mafiáni uřezávali hlavy, těla mleli masomlýnkem a topili v kyselině. Výbuchy a střelba byly v 90. letech běžné Slovenští mafiáni uřezávali hlavy, těla mleli masomlýnkem a topili v kyselině. Výbuchy a střelba byly v 90. letech běžné 31. března 2019 17:24

 

Ten si hlídal i v ten večer. Měl v něm exkluzivní téma, která už světlo světa nespatřila,“ prozradil Nôtovi svědek s tím, že vystresovaný Rýpal v daný večer údajně stále opakoval: „Jsem Paľo Rýpal, novinář. Vypátral jsem kauzu a chtějí mě zabít.“ Podle jedné z teorií ho tedy nakonec zavraždili a tělo zakopali u obce Zázrivá. Jisté to ale není.

„Ke konkrétním místům, které jsem označil, se od určité doby nevyjadřuji. Důvod je jednoduchý. Pátrám stále dál. Za skoro 4 roky, během kterých intenzivně hledám stopu, toho vím dost, a vím i to, jak mám postupovat. Sám s určitostí nedokážu najít to místo, ale jsem čím dál blíž. U Zázrivé jsou zakopána dvě těla. To je vše, co vám mohu říci,“ řekl pro náš portál Peter Nôta.

Jedno z míst, kde se údajně může nacházet tělo investigativního reportéra Paľa Rýpala

Zabili ho kvůli fotografii mafiána Sátora?

Bezpečnostní analytik Milan Žitný si myslí, že by se mafie neobtěžovala Rýpala ze Štúrova (nebo z Bratislavy, pokud můžeme věřit výpovědi zmíněného anonymního svědka), kde končí jeho stopa, převážet až k Zázrivé. Jak řekl pro Pravdu, testy DNA prý navíc vyloučily možnost, že tělo, které při Zázrivé objevili, patřilo nezvěstnému novináři.

V dokumentu Soumrak bossův Žitný v teoretické rovině spojoval Rýpalovo zmizení s mafií v Dunajské Stredě. Rýpal se totiž Žitnému několik týdnů před zmizením ozval s informací, že zjistil novinky o gangu Pápayovců (v čase Rýpalova zmizení uběhlo zhruba 9 let od masakru této skupiny).

Svůj objev však po telefonu nijak nekonkretizoval. Analytik se až později dozvěděl, že se prý Rýpalovi podařilo vyfotit mafiánského nástupníka Pápayovců Lajoše Sátora prchajícího před policií, čímž se mohl dostat do velkých problémů. Sátora sice prý v roce 2010 zabili vlastní lidé, tělo se ale stále nenašlo. Nôta teorii o Sátorovi ale jednoznačně odmítá.

„Spojitost se Sátorem vylučuji. A to hned z několika důvodů. S touto teorií přišli v relaci Soumrak bossů, kterou jsem od začátku považoval za bulvární. Nepopisovala přesně dané prostředí. V případě Sátora se tam lhalo ve všem a nechápu, že to veřejnoprávní RTVS odvysílala. Vzpomínala se tam například Sátorova fotografie. Tu jsme spolu s Paľem použili jako návnadu. Hledali jsme průnik mezi Black PR agenturami a novináři. Zjišťovali jsme, proč se sbírají informace na novináře. Paľo měl konkrétní případ nahrávání v jednom pubu. Proto jsme přišli s informací o Sátorově fotce a čekali jsme, kde ta informace skončí. Paľo ji cíleně podsunul,“ tvrdí Nôta.

„K Sátorovi řeknu jen tolik, že v daném čase jezdil do Dunajské Stredy bez větších problémů za rodinou. Jen málo lidí ví, že byl rodinně založen. Sátor měl zájem poskytnout určité informace. Kvůli tomu se setkal i s nynějším policejním prezidentem Lučanským. My jsme se s ním nesetkali, ale ke střetnutí mělo dojít. Informace, které chtěl pan Lučanský, nás samozřejmě velmi zajímaly,“ dodal dále. 

Paľo Rýpal
Paľo Rýpal Zdroj: Archív rodiny Paľa Rýpala

Můžeme věřit svědkům, kteří se ozývají dlouhé roky po jeho zmizení?

Mezi lidmi dále kolovala teorie, že se tělo Rýpala nachází v areálu družstva v obci Čótfa. „Začaly se objevovat fámy o družstvu v Čótfě, které používali Sátorovci na likvidaci svých obětí, ale to byla spíše falešná stopa,“ tvrdí novinář Ján Petrovič. „Tam podle mých informací Paľo není,“ dodává shodně Nôta.

Co se týče svědků, kteří se ozývají Nôtovi, jejich hodnověrnost může být podle Petroviče snadno zpochybnitelná.

„Je mi sympatické, že někdo Paľův případ stále připomíná, ale jsem velmi opatrný k tomu, kdo mu (Petru Nôtovi) co říká. Pro něj bude velmi komplikované ty informace zkonfrontovat s realitou. 48 hodin při vyšetřování bývá pro policii horká stopa a nyní po 11 letech, když někdo řekne, že Paľa viděl, tak jednoduše motivům dané osoby nerozumím. Bylo by skvělé, kdyby svědci vypovídali tehdy. Obávám se, že nyní je už nulová šance, aby se tím dalo něco dokázat,“ řekl Petrovič.

Nôta ale svědkovi podle vlastních slov věří. „Vůči tomuto svědkovi mám velkou důvěru. Informace jsem ověřoval. Díky nim jsem se dostal tam, kde jsem dnes,“ řekl.

V srpnu minulého roku policie publikovala fotografie nezvěstných osob z celého Slovenska, mezi které patří i Paľo Rýpal

Před zmizením napsal dopis, jiné východisko prý nebylo

Možnosti, že Rýpal někde žije, nasvědčuje ale dopis, který zanechal v podnájmu (celé jeho znění najdeš zde). V něm vyjadřuje lítost a tvrdí, že ​​jiné východisko nenašel. Vzkazuje v něm, že jeho věci se mohou vyhodit, ale k dalším dodal informaci o původních majitelích, přičemž žádal, aby se jeho bývalá přítelkyně postarala o kočky, které si v minulosti společně koupili. Z jeho bytu tehdy zmizelo 30 tisíc korun, notebook a fotoaparát.

Do dnešního dne po něm pátrá zmíněný Palův kamarád Peter Nôta, který jeho sestře na Facebooku před zhruba dvěma měsíci napsal: „Ivetko, doufám, opravdu doufám, že tento rok ho najdu. Držte mi prosím vás palce. Potřebuji štěstí... i když v tomto případě mluvit o štěstí je zvláštní. Ale Ivetko, ty víš, jak to myslím.“

„Peter je asi jediný člověk, který se celých 11 let poctivě zabýval Paľovým zmizením. Pokud někdo na 100 % zjistí, co se s ním stalo, tak to bude jedině Peťo,“ řekla pro Refresher Rýpalova sestra.

Paľo Rýpal
Paľo Rýpal Zdroj: Archív rodiny Paľa Rýpala

Údajně si vybavoval falešné odklady a plánoval utéct

Peter Nôta v reportáži RTVS hovoří o zjištěních, podle kterých údajně Rýpal věděl o tom, že ho chtějí fyzicky odstranit, přičemž si vybavil falešné doklady, a proto předpokládá, že se chtěl skrýt do bezpečí.

„Z jeho dobrodružné povahy usuzuji, že mohl něco takového zkusit. V období svého zmizení dokonce dělal seriál o pohřešovaných lidech, takže těžko říct, jestli to s tím nesouviselo. Přesně to ale nedokážu identifikovat,“ přemýšlel nad informacemi o falešných dokladech Petrovič.

Paľova sestra už ale nevěří, že by mohl být investigativní novinář stále naživu. „Před rokem jsem napsala status o tom, že nevěřím v Paľův návrat. Zjistili jsme totiž s Peťem (Nôtem) množství různých souvislostí a věcí, které se Paľo dozvěděl, a také to, že naposledy ho viděli ve společnosti určitých osob, které ho jistě nevzaly na poznávací výlet po Evropě,“ prozradila jeho sestra.

Ať už je Paľo Rýpal živý, nebo po smrti, přijít pravdě na kloub chtějí jeho nejbližší, ale také policie. Ta začátkem tohoto roku potvrdila, že v případě Paľa Rýpala pracuje s blíže nespecifikovaným okruhem informací. Žádné z dosud policií vyšetřených skutečností ale nebyly dostačující na to, aby obvinila případného pachatele z Rýpalovy vraždy.

„Vyšetřovatel národní protizločinecké jednotky poslední dva roky prověřoval oznámení i podezření z možného spáchání zvlášť závažného zločinu úkladné vraždy, ale na základě provedených úkonů nezjistil skutečnosti, které by odůvodnily zahájit trestní stíhání za úkladnou vraždu,“ cituje mluvčího z oboru komunikace a prevence Prezídia Policejního sboru Teraz.sk.

Paľo Rýpal
Paľo Rýpal Zdroj: Archív rodiny Paľa Rýpala

Oficiálně nezvěstný, v srdcích nejbližších už ale, bohužel, zesnulý

Je Paľo Rýpal ještě naživu? Jeho blízcí lidé v tom mají většinou jasno. Kdyby byl stále na tomto světě, určitě by se ozval své rodině, kterou nadevše miloval, tvrdí.

„Neumím si představit, že by mohl být ještě naživu. Když už nic jiného, ​​tak jeho rodiče žijí ve velmi těžkých podmínkách. Jeho bratr není úplně nejzdařilejší sourozenec na této planetě, takže jeho rodiče vychovávají jeho čtyři malé děti. Jsou staří, nejsou ani zcela zdraví a finančně jsou na tom velmi špatně. A já si fakt neumím představit Paľa, že by je v takovém stavu nechal a ani by se neohlásil. Ne ve světě sociálních médií. Určitě by zjistil, co se děje. Proto jsem skálopevně přesvědčen, že zemřel,“ dodal na závěr Soltész.

„Byl dost fixovaný na svou rodinu v Rajci. Já jsem je znal ještě z éry, kdy jsme byli s Paľem blízcí přátelé. Tehdy jsem viděl, jak je úzce vázán na svou sestru, její děti, a že to je taková jeho úniková zóna. Protože on opravdu psal těžké věci, které musely být náročné i na psychiku. Když psal prvotní články o Černákovi, tak musel být skrytý. Jako první o něm mluvil jako o možném vrahovi Grzegorze Szymaneka.

 

A když se neohlásil ani svým blízkým, začal jsem mít podezření, že to nemusí být vše v pořádku. Od něj bych čekal, že napíše alespoň prázdnou pohlednici z druhého konce zeměkoule, nebo by po někom poslal nějaký předmět. Teď už tomu, že žije, věřím stále méně. Člověk se však obává nejhoršího, ale věří v to nejlepší,“ s malou nadějí doufá reportér Jan Petrovič, že je Paľo Rýpal mezi živými.

„Kdyby byl živý kdekoliv na světě, našel by si způsob, jak dát vědět, že je v pořádku,“ řekla smutně pro Refresher i Paľova sestra.

Domů
Sdílet
Diskuse