Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. října 2019 15:38
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

Od Antarktidy se oddělil ledovec větší než Londýn, váží asi 315 miliard tun

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Podle odborníků nejde o následek globálního oteplování.

Na konci září se na východě Antarktidy z šelfového ledovce odlomila obrovská část, která má podle odborníků rozlohu přibližně 1600 kilometrů čtverečních, informuje BBC.

Profesorka Helen Amanda Fricker prozradila, že poprvé zaznamenali trhlinu na tomto území už po roce 2000, v té době předpokládali, že by se měla velká část odlomit někdy v rozmezí let 2010 a 2015. „Jsem nadšená, že se to nakonec stalo,“ prozradila pro The Guardian.

Doporučeno
Greta Thunberg se slzami v očích kritizovala lídry v OSN: Ukradli jste mi dětství a sny! Greta Thunberg se slzami v očích kritizovala lídry v OSN: Ukradli jste mi dětství a sny! 23. září 2019 22:20

Podle odborníků v tomto případě nezpůsobilo oddělení globální oteplování. Jde o normální jev, a proto nebude mít událost zásadní vliv na zvýšení hladiny moře. 

Masa ledu velká přibližně jako Londýn má podle odhadů asi 315 miliard tun a bude trvat dalších několik let, než zcela roztaje. K odlomení dojde podle Fricker každých 60 až 70 let. Tvrdí, že se musíme zabývat spíše jinými věcmi a toto oddělení ledovce není třeba dále řešit.

 

Domů
Sdílet
Diskuse