Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. října 2019 9:20
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

No Nově se opět objevil blackface. Debbi se přestrojila za The Weeknda

NEWS
Uložit Uložené

Reality show nadále zobrazuje afroamerické zpěváky pomocí blackface.

V reality show Tvoje tvář má známý hlas vysílané na TV Nova se opět objevil blackface. Tentokrát se zpěvačka Debbi namaskovala za amerického zpěváka The Weeknda. Se ztmaveným obličejem a účesem, který Abel mimochodem už pár let nenosí, zazpívala píseň Earned It. 

Bohužel nešlo zdaleka o jediné vystoupení v pořadu, během nějž se Čech nebo Češka bílé pleti nechali namaskovat do podoby černocha či černošky. Jde jen o neškodnou zábavu, mohli by říct zastánci této show, kteří nevhodnost blackface nevnímají. Nejenže by ale nevkusná forma vystoupení urazila samotné interprety, uráží celou afroamerickou kulturu, protože se dotýká děsivé kapitoly z historie, se kterou se společnost vypořádává dodnes, uvádíme v našem článku, kde problematiku blackface podrobně rozebíráme. 

Doporučeno
Martin Dejdar jako The Weeknd nebo Petr Rychlý Armstrongem. Proč je blackface a používání slova „ni**a“ absolutně nevhodné? Martin Dejdar jako The Weeknd nebo Petr Rychlý Armstrongem. Proč je blackface a používání slova „ni**a“ absolutně nevhodné? 30. září 2019 19:05

Ve zkratce – Hana Holišová jako Beyoncé, Petr Rychlý jako Louis Armstrong nebo Anna Fialová jako Bruno Mars mohou českým divákům s českou zkušeností s historií připadat jako humorná ztvárnění slavných osobností, přičemž nabarvení pleti na černo je nutná podmínka k vytvoření správného vizuálního dojmu. 

Jenže, pokud se podíváme dále za hranice, zjistíme, že historická zkušenost s barvením tváře do tmavé barvy (blackface) má děsivé nuance. Hlavně v Americe jde o vzpomínku na rasistická léta, kdy Afroameričané nemohli veřejně vystupovat a hráli je bílí herci s nabarveným obličejem, až komicky zvětšeným nosem či rty a předváděli je jako hloupé a líné sexuální násilníky. 

Česká zkušenost je samozřejmě jiná, otroctví s černochy zde ve významné míře neprobíhalo, přesto bychom mohli být v těchto záležitostech ohleduplnější i my na našem území a s naší zkušeností. Co by si asi tak řekl turista, když by během dovolené v Praze zapnul televizi a viděl tam Debbi namaskovanou za The Weeknda? A co by na to řekl sám Abel? Asi nic pozitivního.

Domů
Sdílet
Diskuse