Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. října 2019 12:11
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Vězni z Leopoldova měli mačety a sekery. Při zásahu svlékli trestance do naha

Vězni z Leopoldova měli mačety a sekery. Při zásahu svlékli trestance do naha
Zdroj: TASR - Henrich Mišovič
NEWS KRIMI VÁCLAV HAVEL
Uložit Uložené

Nechvalně známá leopoldovské vzpoura si vyžádala tvrdý zásah, při kterém bylo zraněno několik desítek lidí. Podívali jsme se, jak v realitě vypadaly okolnosti zachyceny v novém filmu Amnestie.

V lednu 1990 se tehdejší prezident České a Slovenské federativní republiky (ČSFR) Václav Havel rozhodl udělit vězňům poměrně širokou amnestii. Po svobodě ale kromě trestanců odsouzených na několik let toužili i nebezpeční vrahové, sexuální delikventi či zloději, kterých byly ve věznici v Leopoldově stovky. Úvodem je třeba říci, že leopoldovská věznice je v bývalé pevnosti.

Když ale vězni zjistili, že se na nich amnestie nevztahují, rozpoutali v prostorách věznice horoucí peklo, při němž zničili majetek za desítky milionů tehdejších korun a téměř zaživa upálili dalších 150 spoluvězňů. Zásah z konce března 1990 se ale postaral o zajištění pořádku. Takto probíhala největší vzpoura vězňů v bývalém Československu.

Bývalý ředitel věznice Oto Lobodáš, v nějž měli trestanci výjimečnou důvěru a vyšetřovatel vzpoury Peter Vačok se pro REFRESHER shodli, že vzpoura mohla být zastavena už na jejím počátku. V tomto směru však podle nich nebyla z jistých míst projevena dostatečná vůle.

Doporučeno
Největší propouštění vězňů v historii Česka. Amnestováno bylo 23 tisíc lidí, mnoho z nich nemělo kam jít Největší propouštění vězňů v historii Česka. Amnestováno bylo 23 tisíc lidí, mnoho z nich nemělo kam jít 7. dubna 2019 18:02
V tomto článku si přečteš:
  • Jaké kriminálníky dostala na svobodu amnestie Václava Havla 
  • O příčinách vzpoury a jejím výsledku z pohledu bývalého ředitele věznice a vyšetřovatele trestanců
  • Čím vším se vězňové vyzbrojili a jak probíhal jejich odpor
  • Jak vypadal zásah speciálních jednotek
  • Jaké tresty čekaly vzbouřence
leopoldov
leopoldov Zdroj: TASR - Henrich Mišovič

Z propuštěných vězňů se stali mafiáni i sériový vrah

Po pádu komunismu a následném zvolení prezidentem vydal Václav Havel širokou amnestii. Ze zhruba 31 000 vězňů se vztahovala na 23 260 trestanců. Z některých z nich se časem vyklubaly hrozivé kriminální živly jako pozdější sériový vrah Jozef Slovák, bratislavský mafián Vladimír Daniš alias Tuti nebo někdejší šéf východoslovenské mafie Róbert Holub.

„Havlovy amnestie stály hromadu utrpení, lidských životů a škod na majetku. I kdyby se tehdy vypustili jen takoví drobní zloději, ve vězení se trestancům otevřou různé obzory, a je vysoká pravděpodobnost, že i drobní kriminálníci po příchodu na svobodu také okusí násilné delikty. Buď proto, aby měli z čeho žít, nebo aby rozšířili svoji zločineckou specializaci. Dnes už je jasné, že amnestie Havla byly velkou politickou chybou. Je už sice pozdě plakat, ale politici a národ by se z toho měli jednou provždy poučit. Dělat chyby není totiž určitě tak špatné, jako je znovu opakovat,“ míní bývalý kriminalista Matej Snopko.

Doporučeno
Zabil víc lidí než Jeffrey Dahmer. Nejhorší sériový vrah v historii USA se přiznal k 93 vraždám, dopadli ho náhodou Zabil víc lidí než Jeffrey Dahmer. Nejhorší sériový vrah v historii USA se přiznal k 93 vraždám, dopadli ho náhodou 17. dubna 2024 7:00

Podle Teraz.sk se v leopoldovské věznici tehdy nacházelo přibližně 2 500 vězňů, z nich propustili asi 600. Většina těch, co zůstali, ale patřila do třetí nejtěžší nápravně výchovné skupiny. Mezi nimi bylo více než 200 vrahů, 170 sexuálních delikventů a přibližně 690 zlodějů (loupež / krádež velkého rozsahu). Havlovy amnestie byly poměrně široké, ale nejhorší trestanci spadali pod paragraf 41 a tedy v jejich případě šlo o obzvláště nebezpečnou recidivu. Těch se, pochopitelně, amnestie netýkaly. Jistou dobu si ale mysleli, že se z vězení dostanou i oni.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 70662 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Zda se vrazi dostali na svobodu
  • Jak vězni vyhnali dozorce a zabarikádovali se v části věznice
  • Jak dlouho vzpoura trvala a co vzbouřenci žádali od státu
  • Proč chtěli vzbouřenci upálit 150 spoluvězňů
  • Jak vypadal zásah bezpečnostních složek a proč svlékali vězně do naha
  • Jak se vzpouře podle tehdejšího ředitele a vyšetřovatele dalo předejít
Domů
Sdílet
Diskuse