Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. listopadu 2019 7:45
Čas čtení 0:00
Jakub Paulík

Vědci objevili přes 800 mamutích kostí v pastích, které před 15 tisíci lety postavil pravěký člověk

NEWS
Uložit Uložené

Pravěcí lidé museli jít na mamuty s mazanou taktikou.

V blízkosti mexického města Tultepec se paleontologové dostali k výjimečnému objevu. Podle BBC se jim podařilo odhalit 824 mamutích kostí. Ty patřily 14 mamutům, kteří v této oblasti žili před zhruba 15 tisíci lety. Osudným se jim mělo stát setkání s pravěkými lidmi.

Ti ve skupině 20 až 30 lovců pomocí ohně nahnali zvířata do jimi vykopaných jam, kde už mamuty s lehkostí dorazili. Nasvědčuje tomu skutečnost, že 824 zmíněných mamutích kostí našli v jámách, které byly hluboké zhruba 1,7 metru a široké přibližně 25 metrů.

Vedci objavili vyše 800 mamutích kostí starých cez 14 000 rokov
Vedci objavili vyše 800 mamutích kostí starých cez 14 000 rokov Zdroj: TASR/AP/Meliton Tapia/Mexico's National Institute of Anthropology and History
Doporučeno
V Mauthausenu nutili příslušníci SS vězně k sebevraždám skokem pro vlastní pobavení. Věznili zde na 8 tisíc Čechů a Slováků V Mauthausenu nutili příslušníci SS vězně k sebevraždám skokem pro vlastní pobavení. Věznili zde na 8 tisíc Čechů a Slováků 31. října 2019 20:00

Pohled vědců na pravěkého člověka se díky tomu změnil. Doposud si totiž mysleli, že v dané době pravěcí lidé mamuty ulovili pouze v případě, pokud někde uvízli bez přičinění člověka, nebo v situacích, kdy byla zvířata zraněna.

Kromě pozůstatků z mamutů se vědcům podařilo natrefit na kosti velbloudů a koní, píší The New York Times. Pozoruhodným je tento objev z důvodu, že divocí koně v USA vyhynuli před 11 až 13 tisíci lety a zpět se dostali až po objevení Ameriky Evropany.

Domů
Sdílet
Diskuse