Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. listopadu 2019 10:41
Čas čtení 0:00
Daniel Mikolášik

Nizozemsko je první evropskou zemí, která sníží povolenou rychlost na dálnici

NEWS NIZOZEMSKO
Uložit Uložené

Země chce snížit úroveň emisí oxidů dusíku.

Nizozemsko jako první evropská země sníží rychlost na dálnicích. Doposud stanovený limit 130 km/h se změní na maximální povolenou rychlost 100 km/h. Důvodem tohoto pro mnohé řidiče radikálního opatření je přetrvávající vysoká úroveň emisí oxidů dusíku, které mají výrazně převyšovat evropské limity.

Jak informuje BBC, nizozemský premiér Mark Rutte není s návrhem vlády ztotožněn a považuje ho za „idiotské opatření“, avšak rychlostní limit považuje vzhledem k potřebě snižování škodlivých emisí za nezbytný. Novela má začít platit od nového roku.

Doporučeno
Kato: Perník ti dá koule a pak se začnou projevovat jeho negativní stránky. Když se drogy stanou součástí rapu, vede to do pekel Kato: Perník ti dá koule a pak se začnou projevovat jeho negativní stránky. Když se drogy stanou součástí rapu, vede to do pekel 13. listopadu 2019 17:23

Dosud existující rychlostní limit 130 km/h ale bude od sedmé večer do šesté hodiny rána stále povolen. „Nikdo není novým nařízením nadšený, v sázce je ale něco mnohem většího a důležitějšího,“ řekl Rutte. Jde prý o jednu z největších krizí, kterou za posledních devět let zažil.

Emisní krize je dokonce tak vážná, že mnohé velké projekty v oblasti infrastruktury byly nuceny pozastavit svou činnost. Rozhodnutí Nejvyššího soudu o emisích oxidu dusičitého ovlivnilo tisíce stavebních plánů silnic, domů či letišť. Soud vládě nařídil, že pokud nepřijme opatření na snížení emisí, projekty budou definitivně zrušeny.

Holandsko je prvou európskou krajinou, ktorá zníži povolenú rýchlosť na diaľnici. Dôvodom sú škodlivé emisie
Holandsko je prvou európskou krajinou, ktorá zníži povolenú rýchlosť na diaľnici. Dôvodom sú škodlivé emisie Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse