Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. října 2017 10:17
Čas čtení 0:00
Simon K.

Ramena nebo triceps nejsou malé svalové partie. Zapomeň na taková nesprávná označení a nauč se relevantnější pojmenování

ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Cvičíš „malé“ nebo „velké“ svalové partie? Ono to v podstatě není tak, jak si myslíš.

„Co dnes cvičíš? Aaale, dám si jednu velkou partii, dnes hrudník a k tomu nějakou malou, například ramena.“ Je ti takové pojmenování svalových partií blízké? Asi ano. Už déle pojmenováváme svalové partie podle toho, zda jde o malé nebo velké. Biceps máme zakořeněný jako malou partii, stejně tak ramena či triceps. Nohy, hrudník nebo záda jsou zase velké svalové partie. Dnes zjistíš, že to tak není.

Ramena nebo triceps nejsou malé svalové partie. Zapomeň na taková nesprávná označení a nauč se relevantnější pojmenování
Zdroj: instagram: @roblipsett, @linnlowes
 

Díky nové publikaci bychom se měli všichni trošku vzpamatovat a volit lepší slova, pokud mluvíme o svalových partiích. Nepoužívej „velké“ či „malé“, protože to je značně nepřesné. Takové chybné označování se dokonce používá i v mnoha výzkumech, ať už jde o spodní nebo vrchní část těla. Je to z důvodu, že se zaměřujeme na vizuální vnímání svalové velikosti a nikoliv na skutečný objem svalu. Několik výzkumů hovořilo o cvicích na ramena jako cvicích na malou svalovou partii, avšak triceps je ve skutečnosti objemově jeden z největších svalů na těle. Dokonce ještě větší než latissimus dorsi (záda) či pectoralis major (hrudník), přitom tyto svaly jsou považovány za velké svalové partie.

Jak je uvedeno v publikaci, neměli bychom zapomínat, že hodnoty svalového objemu jsou trojrozměrné a nemůžeme se soustředit jen na povrchovou plochu, tedy délku a šířku.

Stahování kladky na triceps či upažování na ramena jsou ti asi známé. Obvyklé pojmenování, že jde o cviky, resp. cvičení na „malé“ svalové partie, je nesprávné. Namísto toho bychom měli hovořit o tom, že jde o jednokloubové cviky, při kterých je práce svalů menší než při vícekloubových cvicích. Namísto špatně zažitých pojmů říkej, že známe vícekloubové, resp. komplexní cviky (dřepy, mrtvé tahy, benchpress, přítahy na záda...) nebo naopak, že jednokloubové, resp. izolované cviky (zakopávání, předkopávání, upažování, stahování kladky na triceps, pec deck...) v rámci kterých zasahujeme jednotlivé svaly.

Díky studiím a měřením víme, že objemově největší svalová partie vrchní části těla jsou ramena, následuje triceps a hrudník. Ve spodní části těla dominují stehna a zadek.

Ramena nebo triceps nejsou malé svalové partie. Zapomeň na taková nesprávná označení a nauč se relevantnější pojmenování
Zdroj: www.researchgate.net
Domů
Sdílet
Diskuse