Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. prosince 2019 13:26
Čas čtení 0:00
Viktor Kniš

NAKA obvinila bývalého slovenského premiéra Fica z hanobení národa, rasy a podněcování k nenávisti. Schvaloval rasistické výroky

NEWS
Uložit Uložené

Robert Fico má první problém se zákonem.

Poté, co Nejvyšší soud na Slovensku odsoudil za rasistické komentáře poslance ĽSNS Milana Mazureka, zveřejnil expremiér Robert Fico video, ve kterém je obhajoval. Dnes vyšetřovatel NAKA obvinil bývalého premiéra z trestných činů hanobení národa, rasy a přesvědčení, podněcování k národnostní, rasové a etnické nenávisti v souběhu s trestným činem schvalování trestného činu.

Doporučeno
Muže odsoudili za držení marihuany den předtím, než ji stát zlegalizoval Muže odsoudili za držení marihuany den předtím, než ji stát zlegalizoval 11. června 2019 8:53

Dnes už bývalý poslanec stál před soudem za své výroky z roku 2016, které zazněly v rádiu Frontinus. V nich se rasisticky vyjadřoval na adresu muslimů, imigrantů a Romů. Podle Deníku N Mazurek v éteru hovořil o „celé komunitě cigánských asociálů“.

Bývalý premiér na videu řekl, že to, co rasistický extremista řekl směrem k Romům, si myslí celé Slovensko. „Milan Mazurek řekl to, co si myslí téměř celý národ, a pokud popraví někoho za pravdu, uděláte z něj národního hrdinu,” řekl Fico. Podle předsedy strany Směr soudy rozhodují pod tlakem médií, novináře nazval hlupáky. Dodal, že Kotlebovi mohou všichni závidět, protože mu nyní budou růst preference. 

„Bylo třeba rasistického extremistu pana Mazureka za jeho verbální vyjádření vůči romské komunitě odsoudit,“ řekl včera speciální prokurátor Tomáš Honz, který měl případ na starosti.

 

Domů
Sdílet
Diskuse