Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. ledna 2020 11:19
Čas čtení 1:06
Daniel Mikolášik

Požáry v Austrálii jsou tak velké, že vytvářejí vlastní počasí. V mnoha částech je vyhlášen stav nouze

NEWS
Uložit Uložené

Obrovský mrak jde vidět i z vesmíru.

Austrálii sužují ničivé požáry již od září. V mnoha částech země vyhlásili stav nouze a kvůli tragické situaci zahynulo už téměř půl miliardy zvířat. Nejnovější informace říkají, že požáry jsou tak velké, že vytvářejí vlastní počasí.

Jak informuje portál Science Alert, kouř z požárů v buši je tak intenzivní, že disponuje vlastními klimatickými podmínkami v podobě obrovských bouří, které dané požáry ještě více zvyšují. Uvádí to i úřad pro meteorologii ve státě Victoria. Na jihovýchodním cípu země se vytvářejí oblaka typu pyrocumulonimbus, která celé situaci rozhodně nepomáhají.

Požiare v Austrálii sú také veľké, že vytvárajú vlastné počasie. V mnohých častiach vyhlásili stav núdze
Požiare v Austrálii sú také veľké, že vytvárajú vlastné počasie. V mnohých častiach vyhlásili stav núdze Zdroj: Reddit/@neilrkaye

Obrovský mrak se nachází v nadmořské výšce 16 kilometrů. Jejich intenzitu zaznamenávají i satelitní snímky. Když teplo a kouř stoupá, má to za následky vytvoření velkého nafouknutého oblaku, díky kterému prší.

Pyrocumulonimbus vzniká v důsledku tepla uvolněného při lesních požárech, sopečných erupcích či jiných mimořádných přírodních jevech. Ten může rozptýlit žhavé uhlíky a popel po velké oblasti. Rovněž může vést k silnému větru či tvorbě blesků, které vzniklé požáry pouze zintenzivňují.

Doporučeno
Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) Klimatolog: Požáry v amazonském pralese a na Sibiři urychlí globální oteplování (Rozhovor) 25. srpna 2019 18:16

Za poslední měsíce ve státech Nový Jižní Wales a Victoria vyhořelo již více než pět milionů hektarů půdy a lesů. V plamenech zahynulo minimálně 17 lidí, dalších 17 je podle australské veřejnoprávní televize ABC nezvěstných. V Novém Jižním Walesu a částech Victorie byl vyhlášen stav nouze, o víkendu se má situace totiž ještě zhoršit.

požiare v australii vytvárajú vlastné počasie
požiare v australii vytvárajú vlastné počasie Zdroj: Bom.gov.au
Doporučeno
REFRESHER+ s 50% novoroční slevou REFRESHER+ s 50% novoroční slevou 1. ledna 2020 5:43
Domů
Sdílet
Diskuse