Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. ledna 2020 21:16
Čas čtení 1:09
Matej Krajčovič

V zoufalém hledání vody velbloudi v Austrálii ničí majetek. Z vrtulníků jich zastřelí přibližně 10 tisíc

NEWS
Uložit Uložené

Zvířata jsou totiž zmatená a při zoufalém hledání vody ohrožují domorodé obyvatele.

V souvislosti s mohutnými požáry v Austrálii se říká, že o život přišlo téměř 500 milionů zvířat a minimálně 25 tisíc koal.

Ladbible ale píše, že problémy způsobuje i přibližně 10 000 volně žijících velbloudů. Ty jsou požáry a všudypřítomným suchem zmatení. Zoufale hledají vodu a při svém putování krajinou prý poškozují všechno kolem, včetně soukromého majetku Australanů.

Austrálii robia problémy aj ťavy. Z vrtuľníkov ich zastrelia približne 10-tisíc
Austrálii robia problémy aj ťavy. Z vrtuľníkov ich zastrelia približne 10-tisíc Zdroj: Wikipedia.org

Nařízen byl tedy jejich odstřel. S jejich likvidací by se mělo začít od středy a operace, při které budou stříleni z vrtulníků, má trvat přibližně pět dní. 

Mrtvé velbloudy pak buď zahrabou, spálí nebo ponechají svému osudu, pokud se budou nacházet na odlehlých územích v poušti.

Doporučeno
Australanka sdílela fotku svého otce, který hasí požáry v zemi. Tvrdí, že spal jen 5 minut a už nemůže bojovat Australanka sdílela fotku svého otce, který hasí požáry v zemi. Tvrdí, že spal jen 5 minut a už nemůže bojovat 5. ledna 2020 19:15

„Byli jsme uvězněni ve smradlavém horku a nepříjemných podmínkách, cítili jsme se velmi špatně, protože sem vběhli velbloudi a sráželi ploty, obíhali kolem domů a zkoušeli se dostat k vodě přes klimatizaci,“ řekla Marita Baker, členka výkonné rady APY Lands, tedy komunity domorodých Australanů. 

Velbloudi, na rozdíl od koal, v Austrálii nepatří mezi ohrožené druhy. Právě naopak, v roce 2010 jich v divoké přírodě žilo více než milion a každých devět let se jejich počet zdvojnásobí. Vláda tak již dlouhodobě řeší kontrolováním jejich populace.

Řízený odstřel je důležitý i z preventivních důvodů. Unavení velbloudi bez přístupu k vodě by pravděpodobně zemřeli tak či tak, a jejich ostatky by mohly kontaminovat i zbylé zdroje pitné vody. 

„Dokud jsou všichni spolu, je pravý čas je odstřelit a odstranit některé ze zvířat, která ničí naši přirozenou vegetaci. Někteří lidé v tomto počasí nemohou spustit ani své klimatizace kvůli strachu, že je zvířata začnou kvůli vlhkosti z nich napadat,“ říká Richard King ze stejné komunity APY Lands.

Domů
Sdílet
Diskuse