Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. února 2020 12:35
Čas čtení 0:53
Matej Krajčovič

Umělá inteligence vylepšila jeden z prvních filmů na světě z roku 1895. Výsledek ti vyrazí dech

TECH FILM
Uložit Uložené

Neuvěříš, že původně všechno natočila technika z 19. století.

Schopnosti umělé inteligence a softwaru pro zpracovávání videa se posouvají neuvěřitelným tempem. Server Digg si všiml, že youtuber Denis Shiryaev na svůj účet nahrál vylepšenou verzi kultovního krátkého filmu Příjezd do stanice La Ciotat (L'arrivée d'un train à La Ciotat) z roku 1895 od francouzských bratrů Lumiérových. 

Jde možná o vůbec první film na světě, který promítali 6. ledna 1896 v jedné z pařížských kaváren. Padesátisekundový snímek natočený tehdejší technikou na 35 mm filmový formát je samozřejmě černobílý a bez zvuku, ale v těch dobách u diváků způsobil nadšení a podle některých zdrojů i zděšení a paniku, když se na ně lokomotiva z filmového plátna řítila.

Několik neurálních sítí dopočítalo chybějící pixely a film posunulo do 4K rozlišení, navíc s frekvencí 60 snímků za sekundu, což mu dodává dosud nevídanou plynulost. 

Pokud ti klip nepřijde nijak převratný, je třeba znovu připomenout, že původní film byl natočen v roce 1895 a původně vypadal takto.

Shiryaev jako zdroj použil již jednou digitálně restaurovaný klip a pomocí další neurální sítě se mu dokonce podařilo přidat i barvy.

Doporučeno
Prohlédněte si Měsíc ve 4K rozlišení. Dobrá kvalita přináší detaily pólů i známých kráterů Prohlédněte si Měsíc ve 4K rozlišení. Dobrá kvalita přináší detaily pólů i známých kráterů 14. dubna 2018 13:44

Přestože má jeho YouTube kanál jen přes tisíc odběratelů, s technologií zvyšování rozlišení si hraje už déle. Ještě loni nahrál i záběry z přistávání roveru Curiosity na povrchu Marsu ze srpna 2012. Jak video vypadalo původně, můžeš vidět zde.

Ani v tomto případě ale Shiryaev nepracoval s úplným originálem a sáhl po už vylepšené verzi, do které dodatečně přidal i zvuk.

Domů
Sdílet
Diskuse