Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
14. března 2020 9:43
Čas čtení 5:12
Jakub Paulík

Výživová poradkyně Petra: Před koronavirem tě zázvor či vitamín C neochrání

Výživová poradkyně Petra: Před koronavirem tě zázvor či vitamín C neochrání
Zdroj: TASR/AP/Kim Sun-ung
ZDRAVÍ KORONAVIRUS
Uložit Uložené

Jakým způsobem můžeme snížit riziko onemocnění?

Alkohol tvou imunitu pouze oslabí a o pozitivních účincích zázvoru panují stále dohady. Společně s výživovou specialistkou Petrou Kopeckou jsme se podívali na to, jakými způsoby můžeš posílit svůj imunitní systém a v konečném důsledku snížit riziko infekce koronavirem.

 

Jde jen o doporučení, které samo o sobě nezabrání nákaze koronavirem. Proto v první řadě dodržuj všechny platné pokyny – myj si pořádně a často ruce mýdlem nebo alkoholem, vyhýbej se velkým skupinám lidí a kontaktu s lidmi, kteří mají příznaky rýmy nebo chřipky, nos roušku a dodržuj všechny další instrukce ministerstva zdravotnictví a odpovědných institucí.

V tomto článku si přečteš:
  • Proč ti vitamín C nepomůže a jaké vitamíny a minerály máš podle nutriční odbornice užívat;
  • v čem pomáhá takzvané modré světlo;
  • z jakého důvodu jsou vegani náchylnější k nakažení koronavirem;
  • jaké potraviny posílí střevní bakterie, které jsou klíčové pro naši imunitu;
  • jak nám může uškodit nadměrné užívání antibakteriálních gelů.

Petra Kopecká
Petra Kopecká Zdroj: Petra Kopecká archív

Vakcína proti koronaviru zatím neexistuje. V současné chvíli na ní sice pracují týmy odborníků, ale aktuálně se musíme spoléhat zejména na opatření vlády, naši odpovědnost, dostatečnou hygienu a imunitu. „V naší imunitě hraje sice určitou roli i genetika, ale do značné míry ji ovlivňuje strava, spánek, stres, životní styl a cvičení,“ řekla pro Refresher Petra Kopecká.

Doporučeno
Akademie věd ČR uvedla 9 rad, jak si během pandemie koronaviru udržet dobré psychické zdraví Akademie věd ČR uvedla 9 rad, jak si během pandemie koronaviru udržet dobré psychické zdraví 14. března 2020 12:45

Vitamín C ani zázvor tě před koronavirem neochrání

V chřipkovém období se lidé snaží dopovat různými vitaminy, z nichž je zřejmě nejvýraznější vitamín C. Ten tě však před chřipkou ani koronavirem určitě neochrání. Pokud už ale bojujeme s infekcí, potřeba vitamínu C je vysoká. Když jsi infikován chřipkou, může ti dopomoci k tomu, že si zkrátíš dobu léčení v průměru o jeden den.

Nejpodstatnějším vitamín pro posílení imunity je ale vitamín D.

Člověk získává vitamín D převážně ze slunečního světla. V průběhu podzimu, zimy a jara se nám z těla tedy stále více vytrácí. Ve stravě se nachází jen minimálně, s výjimkou například tresčích jater, kterými se zřejmě běžně lidé nestravují. Na konci zimy jsou proto naše zásoby vitamínu D prakticky vyčerpány.

„Vitamín D je něco, co doporučuji užívat v zimě každému klientovi. Je levný, mimořádně efektivní a dá se koupit v každé lékárně. Doporučuji třikrát týdně 5 000 IU (poznámka redakce – mezinárodních jednotek),“ vysvětlila nám Petra.

Upozorňuje však, že je třeba si dávat pozor na předávkování. „Ze slunečního záření předávkování nehrozí, ale při syntetické formě je to možné, přičemž to může skončit i smrtí. Důležitá je forma D3, ne D2, která je mnohem méně účinná. V dnešní době by se ale měla prodávat pouze D3,“ dodala.

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia Zdroj: TASR/AP/Lee Jin-man

Vitamín D jako obrana proti respiračním onemocněním, mezi které patří i koronavirus

Vitamín D dále snižuje riziko respiračních chorob, a to tím, že díky němu tělo vyrábí antimikrobiální proteiny, které ničí viry a bakterie. „Pokud nemáte dostatek vitamínu D, jste při produkci těchto proteinů méně efektivní a náchylnější k infekci,“ tvrdí doktor Adit Ginde z univerzity v Coloradu. Z minerálů je pro imunitu velmi důležitý zinek.

Samotné vystavování slunci podle vědců přispívá imunitnímu systému. Kvůli takzvanému modrému světlu, které se nachází v slunečních paprscích, se T buňky pohybují rychleji, díky čemuž se mohou dostat na místo infekce rychleji.

Imunitu ve velké míře ovlivňují také střevní bakterie – mikrobiom. Profesor Arne Akbar, prezident britské společnosti imunologie, tvrdí, že střevní bakterie nejen vytvářejí ochrannou bariéru, ale také programují náš imunitní systém. Pro imunitu jsou tedy skutečně klíčové.

Doporučeno
Akademie věd ČR uvedla 9 rad, jak si během pandemie koronaviru udržet dobré psychické zdraví Akademie věd ČR uvedla 9 rad, jak si během pandemie koronaviru udržet dobré psychické zdraví 14. března 2020 12:45

„U starších lidí a u pacientů s alergiemi, astmatem či cukrovkou lze pozorovat méně variabilní střevní mikrobiom. Jejich imunita tedy není na úrovni zdravého člověka a jsou náchylnější k onemocnění,“ vysvětlila Petra.

Jakým způsobem můžeme střevní bakterie vyživovat? Nejlépe uděláme, když do naší stravy zařadíme potraviny obsahující vlákninu, tedy například luštěniny, ovesné vločky či lanová semínka. Skvělou výživou pro náš mikrobiom je i kváskové pečivo.

Hřiby, například shiitake, podporují imunitu a snižují zánět. Borůvky obsahují flavonoidy a anthokyaniny se silnými antioxidačními vlastnostmi, které posilují imunitu. Studie z roku 2016 prokázala, že flavonoidy hrají důležitou roli v systému dýchacích cest. Při jejich dostatku má člověk mnohem nižší náchylnost k infekci dýchacích cest.

Podle nové studie by mohl v boji proti koronaviru pomoci i kokosový olej, který má silné antibakteriální a antivirové účinky. Doporučují se 3 lžíce kokosového oleje denně.

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia Zdroj: TASR – Martin Palkovič

Při nadměrné hygieně jsme náchylnější k chorobám

Pomoci by nám mohla i probiotika, ale názory na to, zda formou tabletky nebo kapek mohou přežít cestu do střev, se různí. I v tomto případě je proto vhodnější strava, a to konkrétně kefír, brynza (přes 20 kmenů prospěšných bakterií) či kvašená zelenina, jako například zelí či korejské kimči.

Prospěšné bakterie se dále nacházejí také na kůži člověka. Ty ale mohou být narušeny, pokud to přeháníme s hygienou mýdly, tekutými antibakteriálními desinfekcemi, krémy či parfémy. Narušením naší bakteriální flóry na pokožce jsme následně proto náchylnější k nemocem.

Základem dobré imunity je taktéž i kvalitní spánek, který by měl trvat přibližně 7 hodin, tvrdí Petra. Pro tělo ale určitě není ideální, abychom ponocovali do dvou či tří. „Podstatné je i to, kdy jdeme spát. Ideální je, aby to bylo kolem 23:00. V jedné studii bylo zjištěno, že lidé, kteří spí méně než 6 hodin, jsou až o čtyřikrát více náchylnější onemocnět než ti, kteří spali více než 7 hodin,“ řekla.

Nezapomeňme samozřejmě dodržovat i pitný režim. Samotný pitný režim nás před koronavirem sice neochrání, ale v případě jeho nedodržení hrozí zdravotní potíže. Jakmile jsme totiž dehydratovaní, naše sliznice nemusí fungovat správně, což může ovlivnit vrstvu hlenu, která nás chrání před viry a bakteriemi. Optimální pitný režim je proto velmi podstatný. V chladnějším období stačí, abychom vypili objem vody v mililitrech, který se rovná přibližně 35násobku naší váhy.

Petra Kopecká
Petra Kopecká Zdroj: Petra Kopecká archív

Vegani by se měli mít před koronavirem na pozoru

„Ideální je středomořská strava s nízkým obsahem sacharidů, bohatá na ryby, olivový olej, různé barevné ovoce či zeleninu. Ta nám poskytne nejlepší šanci na získání široké škály antioxidantů a protizánětlivých látek, které tělo potřebuje k boji proti infekcím,“ tvrdí specialistka na výživu.

Strava musí obsahovat dostatek bílkovin, protože jejich nedostatečný příjem vede k oslabení imunitního systému. Vegani, u kterých nedostatek bílkovin častým problémem, jsou proto velmi ohroženou skupinou.

Pro dobrou imunitu je důležité i fyzicky zdravé tělo. Cvičení pomocí prokrvování těla mobilizuje bílé krvinky. Fyzickou aktivitu bychom proto měli provádět každý den, a to alespoň v podobě krátké procházky či pohybu v zahradě.

Cvičení však může mít i negativní stránku, neboť jak se říká, všeho moc škodí. Když cvičíme 7 dní v týdnu bez oddechu, naše tělo si začne vytvářet stresový hormon kortizol, který imunitu naopak oslabuje.

Petra dále doporučuje i otužování v domácnosti. Sprchování bychom ráno měli zakončit studenou vodou a večer teplou vodou. Studená člověka nabudí do nového dne a teplá večer tělo uklidní před spánkem, který je, jak jsme již zmínili, pro imunitu mimořádně důležitý.

Ilustračná fotografia
Ilustračná fotografia Zdroj: TASR - Michal Svítok

Na alkohol a sladkosti rovnou zapomeň, nezachrání tě však ani zázvor

Mimo jiné je také důležité, abys nepodléhal panice a zachoval chladnou hlavu, stres totiž oslabuje tvou imunitu. Pokud bys nervy ve vypjatých situacích navíc začal zapíjet alkoholem, uškodíš si ještě více. Lidé, kteří vypijí velké množství alkoholu, mají oslabené makrofágy, které představují první linii obrany proti virům. Informace o tom, že požívání alkoholu (nepočítáme dezinfekci rukou či povrchů) pomáhá proti koronaviru, jsou tedy neopodstatněné.

Pravidelné pití alkoholu navíc snižuje celkový počet bílých krvinek a imunitní systém proto nebojuje proti nemoci efektivně. Alkohol také snižuje množství prospěšných bakterií v našich střevech, které mají na imunitní systém velký vliv. Pokud si chceš posílit svou imunitu, z jídelníčku také vyřaď sladkosti, cukr a příliš zpracované potraviny.

A co některé ze „zázračných“ potravin, které se poslední dobu zmiňují mezi lidmi? Říká se, že cibule, česnek a zázvor mají působit jako „přírodní antibiotika“, ale podle Petry je o daných produktech stále málo informací a názory na danou věc se liší. Pokud sis tedy myslel, že ti takzvané zázvor shots z obchodu pomohou, určitě se na to nespoléhej a raději si jdi koupit vitamín D.

Doporučeno
Svědectví Češek žijících v Itálii: Řím je poloprázdný, je tu cítit strach Svědectví Češek žijících v Itálii: Řím je poloprázdný, je tu cítit strach 10. března 2020 19:50
Domů
Sdílet
Diskuse