Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. dubna 2020 7:34
Čas čtení 1:16
Martin Mičuda

Dostane špičkový Hyundai i30 N sofistikovaný 8stupňový automat?

Dostane špičkový Hyundai i30 N sofistikovaný 8stupňový automat?
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://refresher.sk/81138-Popularny-Hyundai-i30-ziskal-po-velkom-facelifte-atraktivnejsi-zjav-modernejsiu-techniku-a-nove-motory" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">refresher.sk</a>
TECH
Uložit Uložené

Fanoušci modelu N a automatických převodovek se pravděpodobně mohou začít radovat.

Při příležitosti zrušeného autosalonu v Ženevě nám Hyundai ukázal zmodernizovanou modelovou řadu i30. Facelift udělal výrobce téměř všude, přičemž se jej dočkal hatchback, fastback i kombi. Poslední dílek skládačky, který však korejská automobilka stále nepředstavila, je vrcholná varianta i30 N.

Hyundai zatím decentně vylepšil model Veloster N. Podstatné je, že jeho modernizace přinesla novou 8stupňovou dvouspojkovou převodovku DCT s mokrými spojkami.

Jde o automat z vlastního vývoje, který v řadách modelů Hyundai a Kia nachází stále větší uplatnění. I přesto, že to nikdo nepotvrdil, je velmi pravděpodobné, že právě DCT by se mohlo po faceliftu i30 N objevit v nabídce.

Nko
Zdroj: www.hyundainews.com

Zatím jsou to všechno jen spekulace, ovšem připomeňme, že Hyundai prakticky odjakživa otevřeně hovoří o automatické převodovce v ostrém modelu N jako o případné možnosti. Je sice pravdou, že mezi hot-hatch vozy jsou stále manuální převodovky velmi oblíbené, většina zástupců tohoto segmentu má ale na výběr i automat.

6stupňový manuál modelu N neskutečně sedí, navíc si dovolíme říci, že právě i30 N má nejlepší manuál v rámci konkurence. To je velký úspěch, zejména proto, že je N v rámci sportovních hatchbacků prvotinou od značky Hyundai. V rámci fanouškovské základny namodralého hot-hatche je ale stále větší poptávka po automatu.

Doporučeno
Je nový Mercedes-Benz GLS králem největších luxusních SUV? Zjišťovali jsme v podrobném testu Je nový Mercedes-Benz GLS králem největších luxusních SUV? Zjišťovali jsme v podrobném testu 19. dubna 2020 15:13

Čas tedy ukáže, zda a kdy 8stupňové DCT zařadí Hyundai do nabídky, ale vzhledem k uplynulým událostem asi nebudeme muset dlouho čekat a vše vyřeší právě chystaný facelift. V případě modelu Veloster N automobilka tvrdí, že má automat pozitivní vliv na spotřebu a díky jeho nastavení řidič nepřichází ani o zážitek z jízdy.

Automat totiž pro model Veloster N nabízí několik specifický nastavení. Funkce N Grin Shift dokáže zvýšit točivý moment o 7 % díky krátkodobému nárůstu plnicího tlaku na 20 sekund. Zrychlí se tak reakce převodovky, a to automaticky, pokud software zaznamená razantní zrychlení. K tomu patří i funkce N Track Sense Shift, která optimalizuje nastavení převodovky pro vysokou zátěž. Mnoho nastavení si může řidič nastavit přímo v infotainmentu.

Nko
Zdroj: www.hyundainews.com
Domů
Sdílet
Diskuse