Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. července 2020 12:48
Čas čtení 0:50
Matej Krajčovič

Virgin Galactic odhalila interiér svého vesmírného autobusu. Brzy odveze první vesmírné turisty

TECH VIRGIN GALACTIC
Uložit Uložené

Z tohoto výletu za 250 tisíc dolarů budeš mít výhled jako nikdo jiný.

Kromě SpaceX se do vesmíru už v krátkém čase chystá pravidelně létat i společnost Virgin Galactic.

Ta ale nemíří až na Mars, plánuje provádět tzv. suborbitální lety. Pasažéry vynese do výšky 110 kilometrů, tedy za hranici zemské atmosféry

Virgin Galactic už prostřednictvím YouTube odhalila i podobu svého vesmírného letadla. Bude mít sedadla z hliníku a karbonu, která budou přizpůsobena na míru pro každého pasažéra. Zajímavostí je, že jejich potahy, a také obleky pro cestující dodá známá sportovní značka Under Armour.

Virgin Galactic odhalila interiér svojho vesmírneho autobusu. Za hranice Zeme bude ľudí voziť už čoskoro
Zdroj: Virgin Galactic
Doporučeno
Richard Branson a jeho Virgin Galactic představili nový raketoplán určený k vesmírné turistice. Prohlédněte si VSS Unity Richard Branson a jeho Virgin Galactic představili nový raketoplán určený k vesmírné turistice. Prohlédněte si VSS Unity 22. února 2016 18:14

Sedadla budou plně polohovatelná. V různých fázích letu jsou totiž ke zmírnění přetížení potřebné různé pozice pasažérů. Jiná je při zážehu raketových motorů a jiná při opětovném vstupu do atmosféry. Pasažéři také zažijí stav beztíže. Tehdy jejich křesla uvolní, aby měli co nejlepší zážitek.

Klíčovým prvkem ale bude výhled ven z kabiny. 12 oken a náladové osvětlení kabiny proto doplní 16 kamer s vysokým rozlišením. Virgin Galactic se netají tím, že firmě jde o to, aby vesmírní turisté měli co sdílet na své sociální sítě.

Virgin Galactic odhalila interiér svojho vesmírneho autobusu. Za hranice Zeme bude ľudí voziť už čoskoro
Zdroj: Virgin Galactic

Vesmírný program Richarda Bransona má již přibližně 600 zájemců, kteří zaplatili vratnou zálohu 1 000 dolarů. Díky tomu se dostali do pořadí na lístky, za které ale následně zaplatí 250 tisíc dolarů (5,55 milionu korun).

První testovací let se uskutečnil 1. května 2020 a v červnu proběhl hned druhý. Komerční start letů by tedy mohl být otázkou nejbližších měsíců.

Virgin Galactic odhalila interiér svojho vesmírneho autobusu. Za hranice Zeme bude ľudí voziť už čoskoro
Zdroj: Virgin Galactic
Domů
Sdílet
Diskuse