Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. srpna 2020 20:13
Čas čtení 0:54
Matej Krajčovič

Takto blízko Země ještě žádný asteroid neproletěl

TECH
Uložit Uložené

Tělesa, která prolétala v kratší vzdálenosti, nás všechna rovnou trefila.

Kolem Země pravidelně prolétá řada asteroidů. Ten se jménem 2020 QG, který kolem naší planety proletěl minulý týden, byl ale něčím speciální. 

Evropská kosmická agentura (ESA), která jeho trajektorii monitorovala, podle CNET.com tvrdí, že šlo o vůbec nejbližší těleso, které nás minulo.

Blíže letěly už jen objekty, které nakonec shořely v naší atmosféře nebo dopadly přímo do moří či na pevninu. 

Asteroid 2020 QG nás minul ve vzdálenosti 3 000 kilometrů. Naštěstí byl poměrně malý, s průměrem jen pár metrů. Podle CNET to jen dokazuje, že bezpečnostní systém Země, tedy přesněji schopnost vědců lokalizovat potenciálně nebezpečné objekty, se stále zvyšuje. 

Problémem zůstávají spíše ty, které se blíží zpoza Slunce. Ty lze kvůli jeho velké záři snadno přehlédnout.

Doporučeno
Jak by se Země bránila proti srážce s obrovským asteroidem? Ve hře je i atomová bomba. Jak by se Země bránila proti srážce s obrovským asteroidem? Ve hře je i atomová bomba. 20. února 2020 18:03

Jeden z dalších asteroidů, které se k Zemi přiblíží ještě tento rok, zas pobavil americká média. Těleso s názvem 2018VP1 totiž bude nejblíže právě 2. listopadu 2020, jen den před prezidentskými volbami v USA. 

Jelikož v nich kontroverzní a mimořádně neoblíbený Donald Trump bojuje o své znovuzvolení, ke zkratkám o apokalypse nebylo velmi daleko. Šance, že 2018VP1 Zemi trefí, je 0,41 procenta. Má však jen necelé dva metry, takže by měl být poměrně neškodný.

Domů
Sdílet
Diskuse