Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. září 2020 15:53
Čas čtení 1:45
Vojtěch Vanda

Novotný vzbudil s dopisem Číně rozruch i ve světě. Tenhle starosta má koule, komentovali jej na tchajwanském Redditu

ZAJÍMAVOSTI ČESKO ČÍNA MILOŠ VYSTRČIL PAVEL NOVOTNÝ
Uložit Uložené

Způsob, jakým starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný vystoupil proti výhrůžce čínského ministra zahraničí, neunikl ani široké zahraniční veřejnosti.

„Vážení, to bylo naposledy, co jste si takto otevřeli hubu na Českou republiku! Vaše vyjádření je daleko za hranou diplomaticky přijatelného. Já vám dám, že pana předsedu Senátu České republiky ‚přimějete zaplatit vysokou daň...‘ Vy kašpaři drzí, bezohlední nevycválaní,“ napsal ve svém ostrém dopise čínskému velvyslanectví v Praze „Výzva k okamžité omluvě a důrazné varování před dalším vyhrožováním České republice“ starosta městské části Praha-Řeporyje Pavel Novotný.

Ambasáda jej měla, na Novotného „žádost“, předat čínskému ministru zahraničí Wangu I, jelikož prohlásil, že předseda českého Senátu Miloš Vystrčil „zaplatí za svou cestu“ na Tchaj-wan. Psaní, poměrně očekávaně, vyvolalo debatu mezi českou veřejností, nicméně překlad tohoto dopisu neunikl ani zainteresovaným osobám v zahraničí. Jeho nebojácnost ocenili na tchajwanském Redditu nebo na webu Taiwan News. Se světem jej sdílel i sloupkař deníku The Times Edward Lucas

Doporučeno
To bylo naposledy, co jste si takto otevřeli hubu na Česko, pokáral Novotný Čínu. Na ambasádu poslal úřední dopis To bylo naposledy, co jste si takto otevřeli hubu na Česko, pokáral Novotný Čínu. Na ambasádu poslal úřední dopis 31. srpna 2020 17:24

Dopis, který napsal Novotný v češtině, si získal velké sympatie hlavně ve vlákně věnovaném Tchaj-wanu. Anglický překlad textu pochopitelně pozornost tzv. „tchajwanských přátel“ ještě znásobil. Sám extrémní starosta se s debatou pochlubil na svém Facebooku.

Domů
Sdílet
Diskuse