Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. října 2020 20:00
Čas čtení 0:44
Ondřej Jarůšek

Andrej Babiš a Adam Vojtěch budou čelit trestnímu oznámení za nezvládnutí epidemie covidu-19

NEWS ADAM VOJTĚCH ANDREJ BABIŠ
Uložit Uložené

Podle Vojtěcha se jedná o nesmysl.

Předseda vlády Andrej Babiš a bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch mají čelit trestnímu oznámení kvůli nezvládnutí pandemie nemoci covid-19. Informoval o tom Deník N, podle kterého by mělo Nejvyšší státní zastupitelství obdržet trestní oznámení ještě do konce roku.

Andrej Babiš a Adam Vojtěch budou čelit trestnímu oznámení za nezvládnutí epidemie covidu-19
Zdroj: Úřad vlády ČR

„Když nastal srpen a začaly růst počty nakažených, mělo se jednat, a to se zjevně nedělo,“ uvedl Deníku N advokát Petr Němec, který trestní oznámení na Babiše a Vojtěcha připravil. Oba podle něj nesou politickou, morální a trestněprávní zodpovědnost za selhání při boji s koronavirem.

Podle Němce se dopustili trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti a v případě uznání viny by mohli putovat do vězení na jeden rok. Adam Vojtěch však toto obvinění považuje z právního hlediska za „naprostý nesmysl“. Více podrobností o případu popisuje Deník N.

Doporučeno
Česko zavádí lockdown: Zavřou se maloobchody a služby, omezí se i volný pohyb osob Česko zavádí lockdown: Zavřou se maloobchody a služby, omezí se i volný pohyb osob 21. října 2020 12:37

Adama Vojtěch ve funkci zhruba před měsícem nahradil Roman Prymula, který se aktuálně snaží zvládnout druhou vlnu pandemie. Ani navzdory přísným bezpečnostním opatřením se však v posledních týdnech nepodařilo reprodukční číslo dostatečně stabilizovat a každý den přibývají obrovské počty nově nakažených.

Od zítřejších 6 hodin ráno proto v Česku začíná znovu platit lockdown s podobným režimem, jak tomu bylo letos na jaře.

Domů
Sdílet
Diskuse