Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. prosince 2020 16:30
Čas čtení 4:09
Tímea Krauszová

11 památných fotek z roku 2020: Rok, na který chceme zapomenout

KULTURA
Uložit Uložené

Američané si zvolili nového prezidenta, ale nikdo nehlasoval za pandemii. Přesto změnila vše v našich životech.

Jsou roky, na které prostě nezapomínáme. Začátkem roku 2020 jsme bujaře oslavovali začátek nového desetiletí. Ani ve snu by nás nenapadlo, že zpočátku nenápadný nový koronavirus změní náš život od základů.

Pandemie ale není jediným památným momentem roku 2020. I proto jsme pro tebe připravili výběr nejdůležitějších či nejzajímavějších fotografií, které vystihují uplynulý rok. Zavzpomínej si spolu s námi, jednou a naposledy, než vykročíme do (snad už) normálního a bezpečnějšího roku 2021.

Doporučeno
Top 15 nejlepších rozhovorů Refresheru za rok 2020 Top 15 nejlepších rozhovorů Refresheru za rok 2020 29. prosince 2020 12:01

Novoroční oslavy vystřídaly mrazivé zprávy o novém viru

Čínský lékař Li Wen-liang, který jako první varoval před koronavirem, čelil zpočátku nátlaku ze strany úřadů a policejní šikaně. Wen-liang dostal napomenutí za varování před virem a později na následky nemoci Covid-19 zemřel. Čína učinila začátkem února velmi neobvyklý krok, když napomenutí odvolala. Oficiální mediální zpráva uvedla, že policie ve Wu-chanu odvolala napomenutí, které zahrnovalo hrozbu zatčení a omluvila se jeho rodině.

koronavírus
Zdroj: TASR/AP

Čína v reakci na virus narychlo postavila dvě provizorní nemocnice v někdejším epicentru pandemie ve městě Wu-chan. Vybudovala je během několika dní a měly kapacitu 1 000 lůžek. S výstavbou začala koncem ledna a už v únoru přijímala pacienty. Město Wu-chan se z pandemie poprvé dostalo v létě, kdy se epicentra přesunula do jihoevropských zemí a do Spojených států amerických.

Wu-cha,nemocnica,koronavírus
Zdroj: TASR/AP

Začátkem ledna se v Saúdské Arábii konaly i závody Rally Dakar, které vedly z Hailu do saúdskoarabské metropole Rijád. Letošní ročník poznamenala i smrt portugalského motorkáře Paula Gonçalvese.

Rally Dakar
Zdroj: Marián Chytka

Pokud nám něco naznačovalo, že rok 2020 bude od února jen horší, tak to byly masivní ničivé požáry v Austrálii. Zemřely miliony zvířat, tisíce lidí přišly o život a požáry přetrvávaly i v době, kdy mediální šílenství už opadlo. O situaci nám v lednu vyprávěl dobrovolný hasič z Austrálie

Oheň později vystřídaly nejhorší deště za posledních 30 let, a koho neevakuovali kvůli požárům, museli evakuovat kvůli záplavám. Voda sice ukončila několikaměsíční krizi, ale s následky ničivého počasí se Australané vyrovnávali dlouhé měsíce poté.

požiare v Austrálii
Zdroj: TASR/AP

Donaldu Trumpovi hrozilo v únoru odvolání z postu prezidenta. Už v létě 2019 telefonoval s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenskym, kterému slíbil vojenskou pomoc.

Nemělo to ale být zdarma, požádal ho, aby se ukrajinští vyšetřovatelé podívali na aktivity rodiny Trumpova politického rivala Joea Bidena. Doufal, že na něj vytáhne špínu, kterou pak použije v nadcházejících prezidentských volbách. Kvůli této kauze čelil ústavní žalobě. Z funkce jej ale nakonec neodvolali. Z prezidentského paláce odejde po volbách o několik měsíců později.

Doporučeno
5 věcí, které bys měl vědět o impeachmentu: Jak je možné, že Trumpovi hrozí odvolání? 5 věcí, které bys měl vědět o impeachmentu: Jak je možné, že Trumpovi hrozí odvolání? 20. prosince 2019 16:04

Ve Wu-chanu od února zažívali tvrdý lockdown. Nikdo nemohl ven či do města, provoz byl omezen na minimum. Z padesátimilionového města se koronavirus rozšířil například do Itálie či Velké Británie, většinou byli pasažéři evakuováni a šli rovnou do karantény. Chtě nechtě jsme si museli zvyknout na takovéto záběry:

Wu-chan
Zdroj: TASR/AP

Do středu pozornosti se dostala například Itálie s neustálými rekordy a obrovskými ztrátami na životech. V archivu jsme ale našli několik světlých chvil, například když vyšli na balkóny a karanténu si zpříjemnili společným zpíváním. Hrozivá byla i situace ve Španělsku, ve Francii a později v Británii.

Domů
Sdílet
Diskuse