Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. ledna 2021 14:30
Čas čtení 5:33
Peter Hlavička

Pokémon mánie: Hodnoty kartiček stoupají a trend se pomalu dostává i do Česka

Pokémon mánie: Hodnoty kartiček stoupají a trend se pomalu dostává i do Česka
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.ebay.com/itm/Pokemon-Card-Lot-100-OFFICIAL-TCG-Cards-Ultra-Rare-Included-GX-EX-MEGA-HOLOS-/151239684662" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">ebay.com</a>
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Za Charizarda z první edice v perfektním stavu jsou sběratelé ochotni platit miliony korun.

Trh se sběratelskými kartičkami hokejových, fotbalových nebo baseballových hráčů existuje již přes sto let a není žádnou novinkou, že některé z nich mohou mít milionové hodnoty. V devadesátých letech se do tohoto segmentu přidaly i sběratelské karetní hry typu Magic: The Gathering, Yu-Gi-Oh! nebo Pokémon. 

I navzdory všem omezením prožili reselleři poměrně úspěšný rok, který s sebou přinesl jedno velké překvapení. O tom, že Pokémon Charizard patří v posledních měsících mezi nejžádanější se už sice vědělo, ale definitivně to potvrdil americký raper Logic, který kartičku z roku 1999 v říjnu 2020 v aukční síni Iconic Auctions vydražil za 4,7 milionu korun. Rekord však nedržel dlouho. Stejnou kartičku totiž někdo koupil už 15. prosince v síni Goldin Auctions za 7,8 milionu korun. 

V tomto článku se dozvíš:
  • Jak vznikl novodobý hype kolem Pokémon kartiček
  • Které kartičky mají největší hodnotu
  • Zda zbohatneš na své sbírce Pokémon kartiček z dětství

Britská společnost Raisin UK poskytující finanční služby před Vánocemi zveřejnila zprávu, ve které informuje o alternativních způsobech investování. Namísto akcií na burze, cenných papírů nebo nemovitostí ve formě grafu shrnula to, jak výnosné je obchodování se sběratelskými předměty. 

Na prvním místě se sice umístily luxusní hodinky, které dokáží svému majiteli ročně přinést zisk až 500 tisíc korun, ale k jejich koupi je většinou třeba kapitál se šesti nulami. Na druhou stranu komiksy a sběratelské kartičky, které stojí 25-50 korun mohou časem nabýt tisícinásobně větší hodnoty a právě proto obsadily stříbrnou, resp. bronzovou příčku v žebříčku. 

Do seznamu se mimo jiné dostal i reselling tenisek, který ale obsadil předposlední příčku. Z krátkodobého hlediska (0–2 roky) sice dokáží sběratelé tenisek zdvojnásobit či ztrojnásobit svou investici, ale 20 a více let staré páry tenisek zdaleka nevykazují takový nárůst hodnoty jako např. nerozbalené počítačové hry a herní konzole. 

Majitelé resell obchodu s oblečením a teniskami Cool Kicks, kteří se po vlně nepokojů v USA a pandemického roku rozhodli otevřít vlastní prodejnu se sběratelskými kartičkami.

Proč právě Pokémoni? 

Pokémoni oslaví v únoru tohoto roku své 25. výročí, což znamená, že většina novodobých „investorů“ s nimi strávila téměř celý svůj život. Stejně důležitou roli hraje i fakt, že Pokémoni jsou celosvětovým fenoménem, který se před pár lety naplno projevil i při spuštění mobilní videohry Pokémon Go. 

Jedním z hlavních míst, kde se s kartičkami obchoduje, je dobře známá platforma eBay. Ta v roce 2020 zaznamenala přes 160 milionů vyhledávání klíčových slov spojených s Pokémony a počet prodaných kartiček narostl od ledna do září o 60 %.

Prečo začínajú reselleri tenisiek obchodovať s Pokémon kartičkami?
Zdroj: @TheMaverickGal/Twitter

Příčin je hned několik. Mladí lidé kupují Pokémon kartičky pravděpodobně z nostalgických důvodů. V dětství si je totiž nemohli dovolit ve velkém nebo k nim ve své zemi neměli dobrý přístup.

Důvodem může být i rozmach streamerů a youtuberů, kteří tvoří kvanta obsahu. Influenceři a celebrity jako zmíněný raper Logic si mohou dovolit za kartičky utrácet miliony korun. Na druhé straně tu máme skupinu často méně populárních youtuberů, kteří na principu unboxing, resp. unpacking videí rozbalují archivní balíčky kartiček před kamerou. K této skupině tvůrců videoobsahu se přidal i DJ a producent Steve Aoki, majitel jednoho z nejznámějších resell butiků v USA Sean Wotherspoon nebo kontroverzní youtuber Logan Paul. Ten ve svém listopadovém livestreamu rozbalil balíčky kartiček za 4,2 milionu korun a dodnes na tomto videu nasbíral přes 10 milionů zhlédnutí.


Pokémon kartičky se sbíraly a prodávaly se ziskem i v roce 2019, ale mnohem prozaičtější důvod novodobé mánie je pravděpodobně pandemie. Mnozí lidé se totiž na internetu přiznali, že během karantény neměli co dělat a z nudy tak začali prodávat své kartičky nebo nakupovat nové.

Doporučeno
Pošta ztratila Pokémon kartičku v hodnotě 1,3 milionu korun. Majitel nabízí odměnu Pošta ztratila Pokémon kartičku v hodnotě 1,3 milionu korun. Majitel nabízí odměnu 10. července 2019 10:06

Jakou hodnotu mají tvé kartičky z dětství?

Zprávy o rekordy lámajících cenách za kartičky Charizard obletěly celý internet a už i v Česku se tak našly desítky lidí, kteří se rozhodli zpeněžit své sbírky z dětství. Jak ale většina z nich hned zjistila, to že okolo Pokémon kartiček je opět hype, neznamená, že každá z nich má hodnotu desetitisíců korun. My jsme si tak pro tebe připravili 4 základní kroky, podle kterých můžeš zjistit jejich přibližnou hodnotu.

1. Čím silnější/populárnější Pokémon, tím vyšší cena.

Z dnešního pohledu už sice jde o investici, ale Pokémon kartičky jsou v první řadě na hraní a tím pádem je při určování jejich hodnoty důležitá síla samotného Pokémona a to, jak dokáže obstát v boji s jinými. Všechny tyto údaje jsou napsány ve spodní polovině kartičky.

 

Prečo začínajú reselleri tenisiek obchodovať s Pokémon kartičkami?
Zdroj: gaminggem.com

I mezi Pokémony ale platí trendy a v posledních letech není překvapivě nejpopulárnější Pikachu ale již zmíněný Charizard. V tisícových hodnotách se kromě něj pohybují např. i kartičky Blastoise, Venusaura či Machampa. 

Každý balíček sestává z několika druhů kartiček a nejvzácnější jsou ty holografické. Jelikož hodnota neotevřených balíčků dosahuje astronomické úrovně, sběratelé zjistili, že holografické kartičky váží o pár gramů více než ty běžné a balíčky tak před otevřením dokonce váží. Pokud jsi ve své sbírce z dětství našel holografickou kartičku některého ze zmíněných populárních Pokémonů, mohlo by to znamenat zisk.

Doporučeno
Dědeček hraje Pokémon Go pomocí 11 mobilů připevněných na kole. Denně u hry stráví i 20 hodin Dědeček hraje Pokémon Go pomocí 11 mobilů připevněných na kole. Denně u hry stráví i 20 hodin 9. srpna 2018 15:33
2. Zjisti, z kterého roku, resp. setu pochází kartička.

První série vyšla v roce 1996 ak dnešnímu dni existuje přes 16 500 různých karet. Ty jsou rozděleny do setů a nové sety vycházejí dodnes. Pokud se ještě určitý set vyrábí, hodnota kartiček nebude vysoká. Svého času byl ale v našich končinách nejrozšířenější tzv. Base Set z období let 1999/2000, který patří mezi ty nejžádanější. Karty z tohoto setu se mezi sběrateli dělí na 3 hlavní druhy: 1. Edice, Shadowless a Unlimited s tím, že nejmenší hodnotu mají ty z druhu Unlimited. 

I když na první pohled mohou vypadat stejně, rozeznat je vůbec není složité. První edice má pod obrázkem Pokémona vlevo dole kulatý symbol „1. Edition“. Kartičky Shadowless tento symbol nemají a od karet Unlimited je zase odlišuje to, že nemají kolem rámečku s obrázkem Pokémona stín.

Vľavo - 1. Edícia, uprostred Shadowless, vpravo Unlimited
Vľavo - 1. Edícia, uprostred Shadowless, vpravo Unlimited Zdroj: www.tcgplayer.com

Kompletní seznam všech setů a edic i s jejich popisem najdeš na Wikipedii nebo na stránkách jako Pokellector.com.

3. Porovnej cenu tvé kartičky s konkurencí

Je nám jasné, že většina lidí okamžitě skočí na krok č.3 a naťuká jméno Pokémona ze své kartičky do vyhledávání na eBay nebo do Googlu. Zde se ale 99 % nováčků zmýlí. To, že někdo zavěsil určitou kartičku na eBay za např. 26 tisíc korun neznamená, že je to její opravdová hodnota. V případě portálu eBay je třeba filtrovat výsledky aukcí a zobrazit pouze ty ukončené (v levém postranním panelu hledej políčko „Sold Items“). 

Cenový rozptyl nabídek bývá často obrovský a důvodů je hned několik. Pokémon kartičky vycházely primárně v anglickém a japonském jazyce, ale kromě toho existují i francouzské, italské, německé nebo španělské verze. Někteří fanatici se snaží nasbírat jednotlivé sety ve všech jazycích, ale většinou platí, že zájem je zejména o anglické a japonské kartičky.

Prečo začínajú reselleri tenisiek obchodovať s Pokémon kartičkami?
Zdroj: @Vikkstar123/Twitter
4. Ohodnoť stav kartičky od 1 do 10 (přičemž 10 je nejvíce).

Pokud ses úspěšně dostal až ke kroku č.4, pravděpodobně pro tebe nemáme dobré zprávy. Jelikož sběratelé chtějí jen to nejlepší, kartičky se škrábanci, ohnutými rohy, skvrnami nebo jiným poškozením jsou téměř bezcenné. 

V zahraničí fungují dvě profesionální společnosti, PSA a Beckett, které za poplatek oceňují stav sběratelských kartiček a jejich stanovisko se stalo mezinárodním standardem kvality. Po ohodnocení kartičky vloží do tvrdého plastového obalu, který je uzavřen ultrasonickou technologií a oznámkují štítkem s čárovým kódem. Oči odborníků sledují ty nejmenší detaily, jakými je např. i vycentrování tisku nebo odstín barev. Pokud jsi své kartičky nosil na základní škole v kapsáčích a hrál sis s nimi přes polední přestávku, jejich stav bude maximálně 3 body z 10.

Prečo začínajú reselleri tenisiek obchodovať s Pokémon kartičkami?
Zdroj: @IconicAuctions/Twitter

Podle firmy CardHops, která se věnuje obchodování s kartičkami, může být rozdíl mezi hodnotou Charizarda z první edice, ohodnoceného společností PSA známkou 9, a stejnou kartičkou v bezvadném stavu 10/10 i přes 3,4 milionů korun. 

Posledním důležitým bodem je samozřejmě zjistit to, zda je tvá kartička originál. Zde už je ale třeba opravdu oko odborníka nebo hodiny strávené srovnáním příkladů na internetu. Podnikatel Chris Camillo, který se mimo jiné věnuje i youtubovému kanálu Dumb Money se v říjnu 2020 rozhodl koupit krabici 36 balíčků nerozbalených Pokémon kartiček z první edice za 8 milionů korun, odložit je na rok do sejfu a následně je otevřít a vydražit během charitativní akce. Než svou investici na rok odložil se ale chtěl ujistit, že všechny balíčky jsou v dobrém stavu a žádný z nich není poškozen. Box byl sice zatavený v průsvitné fólii, ale jak se ukázalo krátce po jeho otevření, některé balíčky nepocházely z první edice a jiné byly zase otevřené.

Domů
Sdílet
Diskuse