Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
26. ledna 2021 9:30
Čas čtení 5:51
Daniel Mikolášik

Americký politik se kvůli obvinění z korupce zastřelil během tiskovky. O 23 let později zjistili, že byl nevinný

HISTORIE
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Robert Budd Dwyer koncem 80. let spáchal sebevraždu v přímém přenosu, aby se vyhnul vězení. Teprve v roce 2010 vyšlo na povrch, že byl obviněn neprávem.

Hrozilo mu 55 let vězení a pokuta 300 000 dolarů. Den předtím, než ho měli definitivně odsoudit, uspořádal tiskovou konferenci. Přítomní novináři ani jeho nejbližší rádci tehdy netušili, že na tento den nikdy v životě nezapomenou. Americký politik Robert Budd Dwyer totiž v přímém přenosu před očima veřejnosti spáchal sebevraždu.

V těchto dnech uběhlo již 34 let od jeho smrti. Případ, v jehož rámci byl Dwyer obviněn z korupce, spiknutí, poštovních podvodů, křivé přísahy a z podpory vydírání, nikdy neobjasnili. Teprve po 23 letech se klíčový svědek přiznal, že ve své výpovědi lhal a R. B. Dwyer byl ve skutečnosti neprávem obviněn.

V tomto článku si přečteš:
  • Co psal v dopise prezidentovi den před sebevraždou
  • Jaká byla atmosféra na Dwyerově tiskové konferenci v momentě, kdy z obálky vytáhl revolver
  • Kvůli čemu ho odsoudili
  • Proč odmítl dohodu o vině a trestu, díky čemuž by si namísto 55 let ve vězení odseděl jen 5letý trest
  • Jaká byla jeho poslední slova před smrtí
  • Jaké citlivé záběry v osudný den odvysílaly přítomné televize
  • Jak se o Dwyerově smrti dozvěděl jeho syn

Úspěšná politická kariéra a ambice stát se prezidentem USA

Robert Budd Dwyer se narodil 21. listopadu 1939 ve městě Saint Charles v americkém státě Missouri. Hned poté, co v roce 1961 úspěšně ukončil studium politologie a účetnictví a následně odpromoval na univerzitě Allegheny College v Meadville, začal být velmi aktivní v lokální politice.

V roce 1964 byl za republikánskou stranu zvolen do pennsylvánské Sněmovny reprezentantů, kde si opakovaně získával přízeň, díky čemuž tam setrval až 6 let, což jsou tři volební období. Skončil až poté, co se rozhodl kandidovat do senátu v Pennsylvánii. To se mu také úspěšně podařilo.

Členem senátu byl až do roku 1981, dokud nepřišel ještě větší politický úspěch. V tomto roce se totiž stal 30. pokladníkem státu Pennsylvánie. Mnozí historici se podle Stark Insider shodují, že nebýt jeho osudného skandálu, Dwyer měl našlápnuto na úspěšnou kariéru guvernéra Pennsylvánie s aspirací až na prezidenta Spojených států.

Robert Budd Dwyer
Zdroj: Wikimedia

Obvinění z korupce a troufalá jistota, že prokáže svou nevinu

Během svého druhého volebního období na postu pokladníka státu, což je u nás ekvivalentem pozice ministra financí, přišel tehdejšímu guvernérovi Pennsylvánie Dicku Thornburgovi anonymní dopis. V něm měly být složitě rozepsány podrobnosti o korupci, v rámci níž měl být podplacený i Dwyer.

Jak uvádí ati, v roce 1984 úředníci v Pennsylvánii objevili závažné pochybnosti o veřejných zakázkách. Někteří ze státních zaměstnanců měli být totiž podplaceni kalifornskou účetní firmou Computer Technology Associates, které měli vyplatit pohledávky ve výši několika milionů dolarů.

O lukrativní státní zakázku měly tehdy zájem mnohé účetní firmy, ale díky podplácení ji vyhrála právě zmiňovaná CTA. V anonymním dopise s podrobnostmi o pochybném výběrovém řízení zaznělo i jméno Dwyer, který měl být jedním z hlavním zkorumpovaných aktérů.

Robert Budd Dwyer
Zdroj: YouTube (EightyFourFilms)

Dwyera však obvinění vůči jeho osobě rozhořčila a všechna do jednoho popřel. Žádnou provizi od Computer Technology Associates prý nedostal a několikrát svou nevinu zdůraznil. I přesto byl společně s dalšími jmenovanými osobami v tomto případě obviněn. Federální prokurátoři byli shovívaví a nabídli mu dohodu o vině, díky čemuž by si výrazným způsobem snížil trest.

Pokud by se přiznal k úplatkům, dobrovolně rezignoval z postu, svědčil by proti dalším obviněným osobám a pomohl tak s vyšetřováním, soud by mu byl ochoten snížit trest z 55 let na 5 let vězení. To však Dwyer odmítl. Byl si totiž jistý, že dokáže prokázat před soudem svou nevinu. 

Doporučeno
Dva mladí Ukrajinci zabili za necelý měsíc 21 lidí. Na video si natočili, jak obětem šroubovákem bodali do mozku Dva mladí Ukrajinci zabili za necelý měsíc 21 lidí. Na video si natočili, jak obětem šroubovákem bodali do mozku 11. ledna 2021 9:33

Prezidenta Spojených států žádal o milost

Nepočítal s tím, že 18. prosince 1986 ho soud uzná vinným z 11 případů spiknutí, poštovních podvodů, křivé přísahy a za podporu vydírání. Rozsudek měli vyhlásit 23. ledna 1987. Kromě vysokého trestu (55 let za mřížemi) mu měl soud udělit i pokutu ve výši 300 tisíc amerických dolarů.

Když Dwyer pochopil, že bylo od něj troufalé se domnívat, že před soudem bude schopen dokázat svou nevinu, rozhodl se apelovat na samotného prezidenta Spojených států, kterým byl tehdy také republikán – Ronald Reagan.

Napsal mu proto dopis, v němž prezidenta žádal o milost a uváděl, že je nevinný ve všech bodech obžaloby. Zavolal senátorovi Arlenu Specterovi, který měl dopis prezidentovi předat. Senátor mu však odpověděl, že je to „nereálné“, aby dostal prezidentskou milost, protože ještě nebyl oficiálně odsouzen.

List
Zdroj: Web.archive.com

Poslední tiskovka

Podle platných pennsylvánských zákonů nebylo možné Dwyera odvolat z funkce, dokud ho 23. ledna definitivně neodsoudí. Den před oficiálním rozsudkem, po němž měly Dwyerovy kroky vést rovnou za mříže, proto ještě jako stále platný pokladník státu svolal ve své kanceláři v Harrisburgu tiskovou konferenci. Svou poslední v úřadě. A také poslední v životě.

„Těší mě, že jsem byl s Jo (jeho manželka Joanne Grappy, pozn. red.) tak dlouho, těch 20 let bylo úžasných. Zítra to bude těžké a doufám, že to zvládnu,“ napsal na kousek papíru v noci před tiskovou konferencí.

Jak uvádí i dokument s názvem Čestný muž: Život R. Budd Dwyer, který se zabývá životem a především posledními chvílemi 30. pokladníka státu Pennsylvánie, jeho proslov během tiskovky na druhý den ráno trval přibližně půl hodinu a byla na něm vidět velká nervozita.

smrť
Zdroj: Eighty Four Films, LLC

Mnozí si mysleli, že konferenci svolal kvůli své rezignaci. Dwyer ji však zvolal za účelem objasnění případu. Body, o které se opíral, měl napsány na 21 stranách papírů, z nichž četl. Přibližně v polovině projevu se někteří novináři zvedli a chtěli odejít, Dwyer si toho všiml a řekl, aby zůstali, protože ještě neskončil. Nakonec se dostal až na poslední stranu.

„Opakovaně jsem tvrdil, že nebudu rezignovat z funkce státního pokladníka. Po mnoha hodinách přemýšlení a meditace jsem učinil rozhodnutí, které by nemělo být nikomu z vás příkladem, protože je jedinečné pro mou situaci,“ tvrdil v závěru konference.

Dodal také, že je obětí politického pronásledování a věří, že v příštích měsících a letech dojde ke zdokonalení skutečného systému spravedlnosti v USA. Po skončení projevu rozdal asistentům tři zapečetěné obálky. V jedné z nich byl dopis na rozloučenou pro rodinu, ve druhém karta dárce orgánů a třetí byl adresován tehdejšímu začínajícímu guvernérovi státu (Bob Casey).

Poslední slova Dwyera před sebevraždou:
„Zemřu v úřadě. Prosím, šiřte můj příběh v každé rozhlasové a televizní stanici a ve všech novinách a časopisech v USA. Pokud máte slabý žaludek nebo slabou povahu, okamžitě odejděte, protože nechci nikomu způsobit fyzickou nebo duševní újmu. Joanne, Robe, DeeDee (jeho manželka, syn a dcera Dyan, pozn. red.) – Miluji vás! Děkuji, že jste udělali můj život tak šťastným. Sbohem vám všem. Ujistěte se, že oběť mého života není zbytečná.“

Následně před očima novinářů a svých asistentů a před zapnutými kamerami v přímém přenosu vytáhl z obálky revolver. Do té doby klidná atmosféra v kanceláři se okamžitě zvrtla. Nikdo nevěděl, co má Dwyer v úmyslu se zbraní udělat. Zbraň po celou dobu držel u těla.

smrť
Zdroj: Twitter/@talesofhorrorig

„Prosím, odejděte z místnosti, pokud to bude mít na vás vliv,“ řekl. Někteří z místnosti utekli a volali o pomoc, jiní se snažili Dwyerovi domluvit, aby měl rozum a vzdal se zbraně. Někteří se k němu přibližovali ve snaze sebrat mu zbraň. On si toho všiml a křičel, aby zůstali sedět, protože to může někomu ublížit.

Vzápětí si strčil hlaveň revolveru do úst a zastřelil se. Byl na místě mrtvý. Televize stále vysílaly a jedna z nich dokonce zachytila detailní záběr toho, jak Dwyer stiskl spoušť, prostřelil si mozek, spustilo se krvácení z nosu, úst a hlavy a padl mrtvý na zem. Jeho tiskový tajemník James Horshock vystoupil na pódium a žádal média, aby opustila místnost a zároveň aby někdo přivolal pomoc.

smrť
Zdroj: Twitter/@talesofhorrorig

Po 23 letech se ukázalo, že byl neprávem obviněný

V roce 2006 začal režisér James Dirschberger pracovat na dokumentárním filmu s názvem Čestný muž: Život R. Budd Dwyer, který odvysílali v roce 2010. Ten zaznamenává jeho život, politickou kariéru, smrt, ale i jeho skandál s údajnou korupcí. V dokumentu se nacházejí také exkluzivní rozhovory blízkých, spolupracovníků či rodiny.

V rámci nich zaznělo i důležité přiznání bývalého předsedy republikánského výboru okresu Dauphin Williama T. Smithe. Ten byl v 80. letech minulého století, v době provalení korupční kauzy, jeden z klíčových svědků procesu, který svědčil proti Dwyerovi a i díky jeho svědectví uznal v té době soud pokladníka Pennsylvánie vinným.

Dwyer
Zdroj: Wikimedia

V dokumentu se přiznává k tomu, že během jednání ve svém svědectví záměrně lhal v tom, že Dwyer bral úplatky. Domníval se, že se mu díky falešnému usvědčení podaří získá nižší trest. Případ však dosud nebyl objasněn a kvůli Dwyerově smrti už ani nikdy nebude.

Smith si je vědom, že se kvůli němu Dwyer uchýlil k sebevraždě a svého činu lituje. Přestože se Dwyer za svůj život nikdy nedočkal spravedlnosti, dokázal alespoň zajistit svou rodinu. Jelikož zemřel ještě předtím, než si stihl poslechnout oficiální rozsudek, jeho majetek zdědila rodina.

Vzhledem k tomu, že Dwyer zemřel ještě ve funkci, vdova, která po něm zůstala, získala odškodné ve výši 1,28 milionu dolarů. Vyjádření jeho blízkých naznačují, že právě to byla jeho motivace.

Dwyerův syn se o jeho smrti dozvěděl z rádia, když se vracel z přednášky na Pensylvánské státní univerzitě. Záznam se sebevraždou svého otce prý nikdy neviděl. „Každému, kdo přemýšlí o sebevraždě, bych řekl jen to, že ty jizvy a emoční újma, které zanechá na pozůstalých, jsou obrovské,“ řekl v rozhovoru pro Daily Mail v roce 2017.

Dwyer
Zdroj: Wikimedia
Domů
Sdílet
Diskuse