Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Tento článek je PR zpráva společnosti.
27. ledna 2021 10:27
Čas čtení 2:19
Sponzorovaný obsah

Prasklý LCD displej - je nutné vyměnit celý díl?

TECH
Uložit Uložené

Poradíme ti, kdy by si s výměnou displeje neměl zbytečně čekat.

Není prasklina jako prasklina. Toto jednoduché prohlášení v sobě ukrývá o dost složitější problematiku rozbitých či jinak poškozených displejů. Moderní smartphony jsou bezpochyby úžasně praktické a výkonné zařízení. I tyto technologicky vyspělé přístroje však mají své mouchy a mezi největší z nich patří určitě jejich křehkost, respektive náchylnost na poškození. Každý z nás už někdy musel v minulosti řešit problém rozbitého displeje, no ne?

Rozbitý displej je však nepříjemným problémem nejen z hlediska používaní zařízení, ale také z finančního hlediska. Moderní displeje jsou totiž jednou z nejdražších součástek, jaké můžeš na svém zařízení najít.

V určitých případech však rozbití displeje nemusí být až tak tragickou událostí. Záleží totiž na tom, zda došlo k poškození opravdu celého displeje nebo třeba jen jeho ochranného skla.

Struktura LCD displeje

LCD displej jaký najdeš zřejmě i ve tvém zařízení, se skládá z několika vrstev, přičemž každá plní konkrétní jedinečnou funkci. Vrstva, které se při používání majitel zařízení dotýká, se nazývá přední sklo. To má za úkol chránit ostatní části displeje. Pokud došlo k poškození jen této vrstvy, máš štěstí - je dost pravděpodobné, že oprava zařízení bude o dost levnější, než kdyby byly poškozeny i další vrstvy.

Mezi ty patří například tzv. dotyková vrstva. Ta se stará o přenášení pokynů (doteků) do zbytku zařízení, které na tyto pokyny následně reaguje. Díky dotykové vrstvě tak displej neslouží jen k zobrazování obsahu, ale je přes něj i možné ovládat celé zařízení.

Pod dotykovou vrstvou najdeme LCD panel, pod kterým se nachází ještě podsvícení. Tyto dvě vrstvy se starají o samotný obraz. Poslední vrstvou je v rámci displeje je rám, který slouží zejména pro zpevnění a uchycení celého displeje. Součástí každého displeje jsou i flex kabely, které se starají o propojení displeje se zařízením a přenos informací.

Fixshop
Zdroj: Fixshop.cz

Je možná výměna jen určité části displeje?

U nejmodernějších displejů je bohužel téměř vždy nutné vyměnit celý displej i včetně LCD panelu. Důvodem jsou stále rozšířenější In-cell a On-cell technologie. Ty umožňují spojování jednotlivých vrstev displeje dohromady, díky čemuž mohou být zařízení ještě tenčí. Zároveň to však znamená, že je o mnoho náročnější vyměnit jen určitou vrstvu displeje.

U starších zařízení je situace o poznání lepší. Jak nám totiž prozradily profesionální technici z Fixservis, u starších zařízení dochází často k poškození jen samotného předního skla, které lze jednoduše vyměnit. Taková oprava je pak mnohem levnější.

Jak zjistím, která část displeje je poškozena?

Existuje několik stupňů poškození displeje:

  1. Poškození předního skla
  2. Poškození dotykové plochy
  3. Poškození LCD displeje

Pokud došlo k poškození jen předního skla, zařízení je možné i nadále používat. Samotný zobrazovač i dotyková vrstva jsou v pořádku a zařízení tak i nadále reaguje na doteky a obraz je také v pořádku. I zde však odborníci varují, že poškozené sklo může časem vést k poškození i ostatních vrstev displeje a doporučují proto co nejdříve přední sklo vyměnit.

V případě poškození dotykové plochy zařízení přestane reagovat na pokyny uživatele a tedy přestože zařízení i nadále zobrazuje obsah, je takovýto přístroj víceméně nepoužitelný. Ve třetím případě, kdy dojde k poškození i LCD panelu, přestane zobrazovač zcela fungovat, případně se na něm objeví různé čáry, fleky či jiné vady. Takový displej je vždy nutné vyměnit úplně celý.

Pokud se chceš vyhnout zbytečným výměnám displejů, určitě by jsi neměl zapomínat na používání ochranného krytu nebo skla (případně fólie). Ušetříš si tak starosti i finance a zařízení si lépe uchová svoji hodnotu.

Fixshop
Zdroj: Fixshop.cz

V případě, že hledáš kvalitní a originální náhradní díly, určitě doporučujeme navštívit Fixshop.cz, kde najdeš širokou ponuku náhradních dílů a příslušenství pro mobilní telefony, tablety a PC.

Domů
Sdílet
Diskuse