Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. února 2021 8:06
Čas čtení 1:05
Marián Mauik Biel

Vědci zjistili, že použité roušky se hodí na stavbu silnic. Beton má díky nim lepší pružnost

TECH VĚDA
Uložit Uložené

Recyklované roušky zlepšují vlastnosti materiálu, ze kterého se dají budovat vozovky.

Pandemie změnila a stále mění svět. Kromě oblasti zdraví a ekonomiky ovlivňuje i životní prostředí. Na jedné straně pozitivně, například čistším ovzduším kvůli výraznému poklesu leteckých linek. Na druhé straně negativně, například obrovským množstvím roušek, které zaplavují svět. Podle RMIT se denně použije až 6,8 miliardy roušek na celém světě. Pokud by se recyklovaly, dají se ještě velmi prakticky využít.

Běžné chirurgické roušky jsou v podstatně jen textilie z netkaných plastových vláken. Měly by se používat jednorázově a potom recyklovat. V tom případě bychom měli tuny materiálu, který se podle nového zjištění dá použít i v silniční infrastruktuře.

Doporučeno
Komunisté potvrdili, že další prodloužení nouzového stavu nepodpoří Komunisté potvrdili, že další prodloužení nouzového stavu nepodpoří 5. února 2021 12:24

Vědci z RMIT vyvíjejí stavební materiál z recyklovaného betonu, který vzniká při renovaci a demolici budov. Jsou ho desítky tun ročně a většina končí na skládkách.

Po několika pokusech však zjistili, že přimícháním kousků roušek má tento materiál mnohem lepší tažnost a pružnost. Konkrétně má jít o poměr 1 díl roušek k 99 dílům recyklovaného betonového agregátu.

Domů
Sdílet
Diskuse