Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. února 2021 9:34
Čas čtení 3:40
Vojtěch Vanda

Skaut, učitel a ochránce dětí Fredy Hirsch. Ke sportu a poznání je vedl i v Terezíně a Osvětimi

HISTORIE GOLF
Uložit Uložené

Židovský učitel byl charakterem, který respektovali i někteří hlídači koncentračních táborů z řad SS.

Druhá světová válka nešetřila nikoho, natož slabé a zranitelné. Proto bylo důležité, aby hlavně děti, které nejhorší válečný konflikt potkal v začátcích jejich životů, měly alespoň trochu přijatelné životní podmínky. Tím hůř na tom byly děti z židovských rodin, jimž jejich národnost zajistila nenávist vůdce nacistického Německa Adolfa Hitlera, pronásledování a utrpení.

O jeho snížení a přijatelnější podmínky i v těch nejtěžších situacích se zasloužil muž, jenž by ve čtvrtek oslavil 105. narozeniny. Jmenoval se Alfred Hirsch, kterého svět zná pod přezdívkou Fredy, jehož úsilí dokázalo takové podmínky vybudovat i dětem, jež byly transporty převezeny do koncentračního tábora v Terezíně a tzv. rodinného tábora v Osvětimi-Březince.

Fredy Hirsch
Zdroj: commons.wikimedia.org/CC0
Doporučeno
10 táborů smrti, v nichž lidé umírali po tisících denně 10 táborů smrti, v nichž lidé umírali po tisících denně 30. září 2015 18:08

Ve zdravém těle zdravý duch

Hirschova životní pouť začala v jeho rodném Německu, v němž už od malička pěstoval kladný vztah ke sportu a k fyzické aktivitě. Jak píše web holocaust.cz, rodák z Cách figuroval i se svým bratrem v židovském německém skautu Jüdischer Pfadfinderbund Deutschland. Hirsch byl zapáleným sionistou, a tak když se Hitler na konci 20. let 20. století dostal k moci, neuprchl s rodinou do Bolívie, ale zůstal v Německu, aby nakonec v roce 1935 emigroval do Prahy.

Domů
Sdílet
Diskuse